Telefacts Zomer 2024, vanaf 1 juli elke maandag tem donderdag om 22u20 bij VTM. Op de foto: Birgit Van Mol.

Birgit Van Mol klaar voor een nieuwe beklijvende reeks ‘Telefacts Zomer’: “Er bestaan ontzettend veel interessante docu’s”

Voor wie de oneindige sportzomer, met een overdaad aan voetbal, wielrennen, atletiek en Formule 1, nu al beu is, heeft VTM goed nieuws: vanaf morgen begint Birgit Van Mol aan een nieuw seizoen van ‘Telefacts Zomer’, met niet twee maar wel vier keer per week een beklijvende buitenlandse reportage.

Telefacts was al langer een icoon van de Vlaamse televisie, maar Telefacts Zomer is dat zonder twijfel ook. Het reportageprogramma brengt al sinds 2004 een aantrekkelijk alternatief voor sport en herhalingen op tv tijdens de zomermaanden. Ook nu trekt Telefacts Zomer, in goede banen geleid door Birgit Van Mol, weer alle registers open met vier uitzendingen per week. Over zaken die je echt moet weten, maar eveneens over topics waarvan je misschien nog nooit eerder had gehoord. “Ik voel me altijd zo geprivilegieerd als ik als eerste de Telefacts Zomer-reportages mag bekijken om ze onder andere in te lezen. Er bestaan ontzettend veel interessante docu’s en ik ben blij er deze zomer maar liefst 27 te kunnen voorschotelen, in totaal goed voor 36 afleveringen, want enkele reportages bestaan uit twee delen.”

Wat is het geheim achter het succes van ‘Telefacts Zomer’?

“Het heeft ongetwijfeld te maken met de variatie aan thema’s die aan bod komen. Deze zomer hebben we docu’s over Stormy Daniels, de ramp met de Titan, maar ook over Ryanair en de wereld van OnlyFans. Mensen willen in de zomermaanden wat luchtigere dingen zien en horen, en daar spelen we op in. Bovendien is de zomer vaak een tijd voor herhalingen en dit jaar ook heel veel sport. De kijkers die niet van sport houden, hebben dankzij Telefacts Zomer sowieso een alternatief.”

“Mensen willen in de zomermaanden wat luchtigere dingen zien, en daar spelen we op in”

Je bent niet betrokken bij de selectie van de documentaires, maar wel bij de bewerking ervan, de voice-overs, de presentatie en de eindredactie. Wat valt jou op aan zo’n nieuw seizoen?

“Dat de reportages toch anders zijn dan vroeger. Er zijn dit jaar bijvoorbeeld veel ‘two-parters’, documentaires die uit twee afleveringen bestaan. Net omdat bepaalde thema’s wel wat uitleg en onderzoek vergen. Zo bijten we morgen en overmorgen de spits af met De Ramp met de Titan, over die duikboot die vorig jaar implodeerde tijdens een duik naar het wrak van de Titanic. Hoe is dat precies verlopen, hoe had die ramp vermeden kunnen worden? Daar moet je wat dieper op ingaan.”

Welke documentaires hebben je nog kunnen verleiden?

“Die over Siegfried en Roy bijvoorbeeld, de twee ‘tiger kings’ van Las Vegas. Op een bepaald moment waren ze de bestbetaalde entertainers van Las Vegas. Maar hoe het er achter de schermen aan toe ging, is toch opmerkelijk. Er zijn daar risico’s genomen die niet meer van deze tijd zijn. Maar we hebben ook heel moderne reportages, over OnlyFans bijvoorbeeld, met in de hoofdrol een bekende Britse influencer die zich afvraagt: hoe simpel is het om rijk te worden met OnlyFans? Met zo’n reportage, die toch tot de verbeelding spreekt, boor je een nieuwe generatie kijkers aan.”

Ik zag in het lijstje van onderwerpen ook Ryanair staan. Is er iets dat we moeten weten voordat we op vakantie vertrekken?

“We geven een blik achter de schermen van Ryanair. Journalisten zijn erin geslaagd met enkele ex-medewerkers en anonieme getuigen te praten over de wantoestanden bij die luchtvaartmaatschappij. Weet je dat stewards en stewardessen tijdens een vlucht gemonitord worden om te zien of ze hun verkoopsdoelen halen? Vaak kopen ze zelf spullen om zo die targets te halen. Toch interessant om te weten als je nu met Ryanair reist.”

‘Telefacts Zomer’, van maandag tot en met donderdag om 22.20 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier