In seizoen 3 reist de familie Gooris door het land van de rijzende zon: “Eens een ‘klapke’ slaan met Japanner, dat zat er niet in. Dat was hier door de taalbarrière totaal niet mogelijk.” (foto VTM2)

De Goorissen trekken op expeditie naar het Verre Oosten: “Japan heeft mijn hart wel veroverd”

Konnichiwa! Voor zijn vijftigste verjaardag kreeg Sam Gooris van ‘zijn vrouwke’ een reis naar zijn ultieme droombestemming cadeau. In ‘Expeditie Gooris in Japan’, vanaf morgenavond bij VTM 2, doorkruisen Sam, Kenji, Kelly en Shania namelijk het land van de rijzende zon, futuristische snufjes en sushi.

Onder de professionele begeleiding van reisleidster Kelly dompelen de Goorissen zich helemaal onder in de Japanse cultuur en gewoonten. De hypermoderne supersteden, adembenemende natuur en eeuwenoude tradities van het land doen de monden van Kelly, Keni, Shania en Sam meer dan eens openvallen. Van karten doorheen het drukke centrum van Tokio en lunchen met robots, tot sumoworstelen en een bezoek aan boeddhistische tempels en monniken. Tijdens de fascinerende roadtrip onthult elke bocht een nieuw avontuur. Maar de 1.100 kilometer lange reis is ook doorspekt met herkenbaar en hilarisch familiegekibbel, liefdevolle gezinsmomenten en tranen van het lachen.

Hoe kwamen jullie erop om naar Japan te gaan?

Kelly: “Zowel mijn man als mijn zoon hadden na terugkomst uit Amerika aangegeven dat Japan hun droombestemming was. En Sam werd 50. Ik had verschillende budgetten voor zijn feest en zonder dat hij het wist heeft hij gekozen voor de optie die het minste kostte: deze reis naar Japan. Je moet weten dat de vluchten vorig jaar nog niet zo duur waren, omdat Japan net uit een lockdown kwam. Daar hebben we geluk mee gehad; nu zijn de prijzen de hoogte in geschoten.”

Ik wilde nu een reis organiseren waarvan ik zeker wist dat Shania en ik ook zouden worden overdonderd”

Jij bent altijd de meest ervaren reiziger van het gezin geweest. Merk je dat door twee voorgaande seizoenen van ‘Expeditie Gooris’ ook je man en kinderen het reizen onder de knie hebben gekregen?

“Dat was de insteek van het programma. Mijn kinderen waren 19 en 18 toen corona toesloeg. Twee jaar lang konden ze eigenlijk niet reizen en dus niks van de wereld ontdekken. Zo is het idee ontstaan om vijf jaar lang samen met hen op reis te gaan, op een veilige manier, om hen zoveel mogelijk te laten zien en zoveel mogelijk verschillende reiservaringen te bieden. En natuurlijk hebben drie seizoenen van Expeditie Gooris geholpen om van hen betere reizigers te maken. In het vorige seizoen, in Amerika, heeft Shania uitstekend geholpen om die reis in elkaar te knutselen. Als zij nu op reis gaat met haar vrienden, steekt zij die reis in elkaar. Haar vrienden vertrouwen daarvoor op haar.”

Heeft ze ook meegeholpen aan de route in Japan?

“Nee. Het was me namelijk opgevallen in Amerika dat Shania en ik heel veel voor de mannen hadden geregeld, en weinig voor onszelf. Ik wilde nu een reis organiseren waarvan ik zeker wist dat Shania en ik ook zouden worden overdonderd. Maar het was wel wat, die voorbereiding. Voor een reis naar Japan is er veel research nodig. De communicatie is er nogal lastig. En dat was meteen het grootste minpunt: wij zijn allemaal nogal sociale beestjes, wij hebben interactie met lokale mensen nodig. Dat was hier door de taalbarrière totaal niet mogelijk. Gelukkig dat we ons met vieren ook zeer goed kunnen amuseren. Maar eens een ‘klapke’ slaan met Japanner, dat zat er niet in. Al had Kenji zich als beste voorbereid. Die sprak al een paar woordjes Japans.”

Waar gaat de volgende reis naar toe? En mogen er dan überhaupt nog camera’s mee?

“Dat weet ik nog niet. Zeg nooit nooit, maar ik heb geen zin om in zo’n stramien te belanden als destijds met De Pfaffs. De kinderen zijn bovendien bijna afgestudeerd, dus op een gegeven moment gaat dit wel stoppen. Want het wordt dan te lastig voor iedereen om een maand verlof te nemen. We zullen wel zien, we bekijken het jaar per jaar, vakantie per vakantie. Op verlof gaan met de kinderen blijven we sowieso doen, maar het is de vraag of daar dan telkens camera’s op moeten staan.”

‘Expeditie Gooris in Japan’, vanaf morgen elke maandagavond om 21.50 uur bij VTM 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier