© Getty Images

Dit gebeurde op een zondag in november

Zondag 3 november 1957: hond Laika gaat de ruimte in

Straathond Laika wordt in de Russische kunstmaan Spoetnik II geplaatst en de ruimte ingeschoten. Een niet zo begeerlijke positie, aangezien Spoetnik II niet ontworpen was om terug te keren. Laika laat al na vijf uur het leven, door stress en hitte. Drie jaar later stuurt de Sovjet-Unie Belka en Strelka de ruimte in. Die hondjes keren wél levend terug.

© Getty Images

Zondag 6 november 1814: Adolphe Sax wordt geboren

Adolphe Sax wordt geboren in Dinant. Zijn moeder noemt hem ‘Le Revenant’, de teruggekeerde, nadat hij als kind onder meer een val van een trap, vergiftiging én buskruitontploffing overleefde en toch weer bij bewustzijn kwam toen hij werd opgevist uit een rivier. Gelukkig, want zonder Adolphe Sax geen saxofoon. Hij was zesentwintig toen hij zijn nieuwe instrument in 1841 officieel voorstelde.

© Belga

Zondag 24 november 1991: ‘Zwarte Zondag’ in België

Bokshandschoenen met daaronder de slogan ‘Uit zelfverdediging’. De verkiezingscampagne van het extreemrechtse Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) deelt in 1991 een rechtse uit. Alle traditionele partijen krijgen klappen, terwijl Vlaams Blok zijn invloed in Kamer en Senaat vervijfvoudigt en in Antwerpen de grootste is.

© Getty Images

Zondag 24 november 1963: Lee Harvey Oswald wordt doodgeschoten

Miljoenen televisiekijkers zien live hoe nachtclubeigenaar Jack Ruby de moordenaar van Amerikaans president John F. Kennedy neerschiet wanneer die naar de gevangenis wordt overgebracht. Het motief van Ruby is voer voor menig complottheorie. Zo zou er sprake zijn van een samenzwering om Kennedy te vermoorden en werd Oswald het zwijgen opgelegd.

© Getty Images

Zondag 25 november 1956: Belgiës eerste autoloze zondag

In 1956 wilde de Egyptische president Nasser – tot grote woede van Frankrijk en Engeland – controle over de Frans-Britse maatschappij die het Suezkanaal exploiteerde. Het gevolg was dat de olietoevoer vanuit het Midden-Oosten naar het Westen drastisch werd verminderd. Zo ontstond er een reeks van autoloze zondagen waarbij mensen te fiets, te paard of op rolschaatsen de weg op gingen.

(tekst Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier