“Het perfecte middel om de kater door te spoelen”: Erik Van Looy luidt het nieuwe jaar in met zijn zaalshow ‘Verslaafd!’

Na een honderdtal succesvolle optredens in Vlaanderen komt ‘Verslaafd!’, de eerste theatershow van Erik Van Looy (over zijn verslaving aan filmsterren), nu eindelijk op tv. Morgenavond om 21 uur om precies te zijn. “Deze show is het perfecte middel om de kater door te spoelen.”

Het zijn fijne tijden voor Erik Van Looy: na een bijzonder succesvol seizoen van De Slimste Mens ter Wereld – en een ronduit spectaculaire finale – komt zijn eerste onemanshow nu dus op tv. Een hilarische voorstelling over filmsterren, Eriks rijke filmverleden en over die keer dat Erik met de naakte cowboy van The Village People om drie uur ’s morgens in een Antwerpse hotelkamer zat. Dat deze voorstelling niet meer live te zien is – of toch niet in Vlaanderen – is reden te meer om vanavond voor de buis te zitten. “Ik speel nog wel een tiental keer in Nederland, niet te ver over de grens. Maar misschien zijn die voorstellingen ook al uitverkocht. Ik geniet er tegenwoordig enige bekendheid, sinds mijn deelname aan De Slimste Mens.”

Zullen we eerst even teruggaan naar onze eigen versie: het was een opmerkelijk seizoen waarin ook jij meer open en op je gemak leek dan ooit tevoren.

“Dat klopt ook wel. Ik trek me op mijn 61ste ook niet meer te veel aan van wat ik allemaal zeg. De ontboezemingen komen dus met de leeftijd. Ik verlang ook veel van mijn kandidaten en hoop dat iedereen zo open en eerlijk mogelijk is. Ik heb gemerkt dat dat makkelijker gaat wanneer je jezelf durft bloot te geven. Daardoor vallen de maskers, ook bij de presentator, sneller af. We proberen trouwens de lat elk jaar hoger te leggen en elk jaar het beste seizoen ooit te maken. Ik beweer niet dat we daar nu in geslaagd zijn, al was het met zekerheid wel de beste finale ooit.”

Erik Van Looy, opener dan ooit: “Ik trek me op mijn 61ste ook niet meer te veel aan van wat ik allemaal zeg. De ontboezemingen komen dus met de leeftijd.” (foto’s Play4)
Erik Van Looy, opener dan ooit: “Ik trek me op mijn 61ste ook niet meer te veel aan van wat ik allemaal zeg. De ontboezemingen komen dus met de leeftijd.” (foto’s Play4)

Ik heb er even hard aan gewerkt als dat ik aan een nieuwe film zou werken

Het volgende seizoen is nog ver weg. Wanneer begin jij kandidaten te ronselen?

“Morgen rust ik nog uit, maar op 2 januari begin ik al rond te bellen. En ik begin bij Metejoor.”

En blik eens verder vooruit: in 2024 ga je Nederland veroveren?

“Het mooie aan De Slimste Mens ter Wereld is dat het carrières kan maken, niet kan breken. In Vlaanderen zijn er voorbeelden genoeg van kandidaten die na hun deelname immens populair zijn geworden. Een recent voorbeeld is Soundos El Ahmadi. Zelf ben ik een heel oud voorbeeld: in het allereerste seizoen van DSMTW zat ik er ook lang in en op basis daarvan hebben ze mij gevraagd om presentator te worden. Dat spelletje heeft mijn carrière in België gemaakt, en nu hopelijk ook in Nederland, waar ik er in de meest recente editie zes afleveringen in zat. Ik weet wat het programma met carrières kan doen en vlak na de opnames kreeg ik een telefoontje van RTL om eens rond de tafel te gaan zitten. Binnenkort mag ik er De Pappenheimers gaan presenteren.”

Ondertussen heb je ook een eigen zaalshow, die morgenavond wordt uitgezonden op Play4. Kan je daar nog zenuwachtig voor worden?

“Nee, daar ben ik niet zenuwachtig voor. De show heeft na een honderdtal voorstellingen zijn deugdelijkheid wel bewezen. Er is dus geen enkele reden om te denken dat de show niet goed onthaald zal worden. Ik denk dat ik er heel fier op mag zijn. Ik heb er even hard aan gewerkt als dat ik aan een nieuwe film zou werken.”

Een nieuwe film, is daar eigenlijk nog ooit tijd voor?

“Momenteel is er te weinig tijd om een nieuwe film te maken. Ik wil alles ontdekken wat het leven te bieden heeft. Maar wees gerust: het Sportpaleis zal me niet boeken om te komen zingen. (lacht) Ik denk trouwens wel na over nieuwe films, en over een tv-serie waar ik nog niks over mag vertellen. Er komen in de toekomst dus zeker nog films. Op een bepaald moment zal de honger om op een set te staan te groot worden. Maar ik moet het gecombineerd krijgen met De Slimste Mens ter Wereld, en dat is niet zo eenvoudig. Ik heb Loft en de Amerikaanse Loft gedraaid in jaren waarin er geen Slimste Mens was, in 2008 en 2011. In 2016 heb ik het met De Premier gecombineerd. Qua omzet was dat mijn beste jaar ooit, maar voor mijzelf was dat het zwaarste jaar ooit. Maar het kan dus wel, de combinatie.”

‘Verslaafd!’, maandagavond 21 uur op Play4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier