Meltheads: “Het was een bewuste keuze om Naïef niet op dit album te zetten. Dit moest een frisse start zijn.” (foto Yaqine Hamzaoui) © hdc

“Ik heb de ravage van drugs wel al gezien”. Meltheads laat ‘Naïef’ achter zich met debuutplaat ‘Decent Sex’

‘Naïef’ zijn ze niet, tegendraads wel. Zoek die Belpopklassieker immers niet op ‘Decent Sex’, het debuut van Meltheads. Wat u krijgt, is krap drie kwartier ziedende rock, waarop geen woord Nederlands te horen is. “We wilden niet blijven surfen op één nummer dat niet representatief is.”

Jullie hebben deze songs al jaren live gespeeld. Waren er die je moeilijk naar een opname kon vertalen?

Sietse Willems (zang/gitaar): “Van live naar studio was geen enkel probleem, omdat we dat altijd al hebben gedaan, en daar ook weinig compromissen hebben gemaakt. Het was zoals we ze op het podium brachten; ze waren klaar. Enkel Theodore is nog in de studio geschreven, omdat Bert vond dat we nog een zwaar en dreigend nummer nodig hadden. En dat dan weer naar een livesetting vertalen was niet gemakkelijk.”

Simon De Geus (drums): “Het is een buitenbeentje. Het enige nummer dat ik met een clicktrack speel …”

Talloos zijn de referenties aan hard werken en lange shifts draaien. Hebben jullie een job naast de band?

Willems: “Momenteel niet meer, maar Tim (Pensaert, bassist, red.) heeft bijvoorbeeld jarenlang fulltime in de Colruyt gewerkt, en ik heb zelf ook de meest verschrikkelijke jobs gedaan. Industriële koelkasten vol voedsel, die al maanden niet meer koelden, uitkuisen. Of in volle Covid-tijd supermarktkarretjes schoonmaken. Dan twijfel je wel eens aan wat je aan het doen bent, maar zoveel opties had ik niet. Het waren jobs waar geen mens gelukkig van wordt, maar soms kun je niet anders.”

En dus is het tweede thema van de plaat ‘hard gaan’. Feesten.

Willems: “En eigenlijk ook tot zelfinzicht komen dat je jezelf zo kapot maakt. Dat je er zelfs niet bepaald gelukkig van wordt, als je de dingen niet in balans houdt.”

‘Theodore’ gaat deels over wat drugs kunnen aanrichten, niet?

Willems: “Dat nummer gaat daar niet over, maar het zit er wel in. De beste vriendin van mijn moeder is gestorven aan een overdosis slaappillen en een kennis is gestorven aan een overdosis, dus ik heb de ravage die drugs veroorzaken toch wel gezien. En vooral hoe het is voor je zelf doorhebt dat het een ramp is.”

Dat moet ontnuchterend zijn voor een band die bekend staat om het toch wat uit te hangen.

Willems: “Tegenover twee jaar geleden zijn we toch kalmer geworden, denk ik. Of ik ben toch kalmer geworden. Er was een tijd dat ik elke dag heel veel dronk, en dat ook normaal vond. Dat doe ik nu niet meer.”

De Geus: “Ik denk dat mensen ook meer het beeld van ons hadden dat wij constant dronken waren, dan dat het echt zo was.”

Hoe blij zijn jullie dat ik het nog niet over ‘Naïef’ heb gehad?

(in koor) “Merci!”

De Geus: “Het was een bewuste keuze om dat nummer niet op dit album te zetten. Dit moest een frisse start zijn, niet verder surfen op één nummer dat niet eens representatief is. We vinden het geen kutnummer. Het is gewoon een afgesloten hoofdstuk.” (MVS)

‘Decent Sex’ is nu uit op Mayway. Meltheads stelt de plaat voor op 1 maart in Trix in Antwerpen en 8 maart in Het Wilde Westen in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier