Van Rossem is een openhartige docureeks over de beruchte cultfiguur die iedereen kent, maar die tegelijk niemand écht kent. (foto DPG Media)

Ilse Beyers maakt ophefmakende docureeks over Van Rossem, ‘de man van negen levens’: “Een uniek figuur, en totaal on-Vlaams”

Aanstaande donderdag zendt VTM de eerste aflevering van de spraakmakende documentairereeks ‘Van Rossem’ uit, over het bijzondere leven van Jean-Pierre Van Rossem, de man van negen levens: vader, zoon, echtgenoot, politicus, intellectueel, zakenman en kunstenaar, maar ook crimineel en showman. “Ons land telt niet zoveel van dit soort opmerkelijke figuren”, aldus documentairemaker Ilse Beyers.

Van Rossem is een openhartige docureeks over de beruchte cultfiguur die iedereen kent, maar die tegelijk niemand écht kent. De man die, immer geflankeerd door een resem bloedmooie vrouwen, elke camera naar zich toe zoog. De man die zijn katholieke jeugd vervloekte en zichzelf tot atheïst bombardeerde, terwijl hij kettingrokend zijn einde vreesde. De man die in zijn hoog populaire jaren omarmd werd door het publiek, maar op zijn sterfbed volledig vereenzaamd en verpauperd voor het eerst zijn eigen zonen knuffelde. Van Rossem vertelt het levensverhaal van Jean-Pierre Van Rossem aan de hand van getuigenissen van experten, maar ook van persoonlijke verhalen van kennissen, vrienden en familieleden. In de reeks zijn ook exclusieve beelden uit het privéarchief van Van Rossem zelf te zien.

Waarom wilde je zo graag een documentaire over Van Rossem maken? Wat is er zo bijzonder aan die man?

“Van Rossem was een fenomeen. Een jongen uit de middenklasse die volledig op eigen kracht de wereld van de haute finance binnenrolt en tegelijkertijd tegen het establishment schopt. Een unieke combinatie. Van Rossem was een zeer intelligente man, die extreem charmant kon zijn, maar tegelijkertijd een rabiate leugenaar was. Ik ben zelf een kind van de jaren 80. Zo’n figuur hadden we destijds nog nooit op televisie gezien. Puur spektakel. Hij was iemand die alle mediatraining aan zijn laars lapte. Vele jaren later, toen ik bij Dag Allemaal zat, heb ik hem eens aan de lijn gehad en maakte ik kennis met al zijn personages: van uiterst charmant en grappig tot woedend. Ik vond dat zeer interessant. In december is het vijf jaar geleden dat Van Rossem overleed. Een uitstekende aanleiding voor een docureeks over zo’n icoon. Hij was zo’n uniek figuur, en totaal on-Vlaams. Ergens is het vreemd dat niemand anders op het idee is gekomen om een documentaire over hem te maken.”

Ik schrok zelf ook wel van de familiale taferelen die geschetst werden”

De docureeks telt vier afleveringen. Ik heb de eerste al gezien en vind het behoorlijk ophefmakend. Ben je tevreden?

“Ik ben nooit tevreden. Ik wil altijd nog van alles veranderen, maar dat kan nu niet meer. Maar ik ben wel heel tevreden over de getuigen in de reeks, die zeer openhartig zijn geweest. Ik denk niet dat zijn oudste zoon Nicolas al ooit eerder op tv over zijn vader had gesproken. Het heeft een jaar geduurd voordat hij uiteindelijk instemde om mee te doen. Ook zijn jongste zoon is trouwens een zachtaardige, welbespraakte man. Je zou eigenlijk nooit geloven dat dit de twee zonen van Van Rossem zijn. En dan is er nog stiefdochter Samantha, die zeer openhartig vertelt over een uiterst onaangename periode in haar leven. Ik denk zelfs dat de meeste mensen niet wisten dat hij een stiefdochter had. Maar ik ben ook blij dat ik vrienden gevonden heb van Jean-Pierre. Op een bepaald moment begon ik daar wel voor te vrezen. Maar ik heb er toch enkele gevonden, onder wie Herman Brusselmans en Dennis Black Magic.”

Ik schrok toch wel van de getuigenis van Samantha, die haar stiefvader beschuldigt van misbruik of in ieder geval ongewenste intimiteiten.

“Ik schrok zelf ook wel van de familiale taferelen die geschetst werden, niet alleen door de stiefdochter trouwens, ook door Nicolas. Ik wist niet dat zij zo hadden afgezien. En toch voel je veel liefde in zijn getuigenis, maar ook wel een zekere bitterheid. Het verhaal van Samantha heb ik in de documentaire ook voorgelegd aan de twee zonen, die het niet geloofden. Zelf weet ik niet wat de waarheid precies is, maar ze heeft recht op haar getuigenis. Er zitten bovendien nog meer straffe ‘reveals’ in de reeks.”

Heb jij een ander beeld gekregen van Van Rossem door het maken van deze docu?

“Goh, ik wist natuurlijk wel dat hij een enorme showman was. Ik was ook op de hoogte van zijn eigen tragische jeugd. Dus ik had al een redelijk genuanceerd beeld van hem, en dat is zo gebleven. Een van de moeilijkste dingen was om de waarheid te achterhalen, want zelfs zijn eigen biografie is niet betrouwbaar. Hij heeft zoveel gelogen dat je je eigenlijk nergens op kunt baseren, behalve op wat de mensen zeggen en op de beelden die van hem gemaakt zijn. Daarom was ik ook zo blij dat ik zijn privéarchief kreeg van zijn kinderen. Daarin zie je dat hij ook zeer aimabel, gepassioneerd en heel lief en schattig kon zijn. Alle kanten komen in de documentaire aan bod. Wie kijkt, zal zeker meer inzicht in hem krijgen, maar een volledig beeld valt niet te schetsen. Dat hebben zelfs zijn zonen en zijn vrienden niet van hem.”

‘Van Rossem’, vanaf donderdag om 21.40 uur vier weken lang bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier