Klinisch seksuoloog Chloé De Bie en uroloog François Hervé schreven ‘Hoogtepunt’. Geen opwindend stationsromannetje, noch een doe-boek met bevredigende tips maar “we willen de kennis over seks opnieuw bij het bredere publiek krijgen. En die kennis heb je nodig om te snappen dat een penis eigenlijk een grote clitoris is.” (gf) © www.pelledb.be

Klinisch seksuoloog Chloé De Bie en uroloog François Hervé leggen de wonderen van het orgasme bloot

Een orgasme is een van de meest intieme ervaringen die een mens kan beleven. Net daarom voelt het erg kwetsbaar om erover te praten. Nochtans is dat, volgens Chloé De Bie en François Hervé, de twee auteurs van het boek ‘Hoogtepunt’, noodzakelijk. “Er is vandaag de dag zo weinig kennis over seksualiteit en intimiteit dat het voor seksuele problemen zorgt. En van scholen moeten we seksuele opvoeding niet meer verwachten.”

Voordat u naar de boekhandel holt en een spetterend orgasme verwacht tegen het einde van het boek: Hoogtepunt is geen opwindend stationsromannetje, noch een doe-boek dat bevredigende tips oplijst. Het boek van klinisch seksuoloog Chloé De Bie en uroloog François Hervé is geënt op de wetenschap. “De auteurs zijn dan ook wetenschappelijk opgeleid”, verklaart De Bie, “Al is het boek wel bedoeld voor de gemiddelde Vlaming. Maar het klopt wel dat het wat technischer is dan mijn vorige boeken, omdat de kennis die we delen noodzakelijk is om het orgasme beter te begrijpen. Want de mythes zijn bijzonder hardnekkig. Dat vrouwen moeilijker kunnen klaarkomen dan mannen bijvoorbeeld. Onzin! Dat vrouwen minder zin zouden hebben in seks. Dat vrouwen complexere wezens zijn. Er is lange tijd zoveel onzin verteld over vrouwen, onder anderen door Freud, dat vrouwen op den duur zijn gaan denken dat ze echt moeilijker konden klaarkomen, dat ze echt minder zin hadden. En dat slaat nergens op. Zulke ideeën hebben enkel te maken met een tekort aan kennis over vrouwelijke seksualiteit.”

“Seksuele problemen vallen vaak op te lossen zonder therapie”

Klinisch seksuoloog Chloé De Bie

“Vraag aan honderd mensen om een penis te tekenen en iedereen zal dat kunnen. Vraag aan diezelfde mensen om een clitoris te tekenen en er moet al eens goed nagedacht worden. Uiteraard denken we dat vrouwen complexer zijn als we niet eens het vrouwelijke genotsorgaan kennen. Wist je dat de clitoris in haar volledigheid pas sinds 2022 in biologieboeken op school voorkomt? Absurd toch! Natuurlijk ontbreekt het vrouwen aan seksueel genot. En dat probleem ligt niet bij mannen, wel bij gebrekkige seksuele opvoeding.”

We moeten dus opnieuw opgevoed worden over seks om er beter in te worden.

“Kennis is uitermate belangrijk, en met dit boek willen de professor en ik die kennis bij het bredere publiek krijgen. Je hebt die kennis nodig om te snappen dat een penis eigenlijk een grote clitoris is. Dat de clitoris zo’n beetje de airbag van de vagina is: die moet je opgezwollen krijgen, anders gebeuren er ongelukken – of dit geval: pijn. Je hebt de theorie nodig om een betere chauffeur te worden. Bij autorijden vinden we dat logisch. Je legt eerst een theoretisch examen af voordat je aan de praktijk begint. Helaas is er beslist dat seksuele opvoeding niet meer in de eindtermen van het secundaire onderwijs past. Dus gaat onze kennis achteruit. Terwijl seks net zo’n belangrijk deel van ons leven is. We moeten oppassen dat de jeugd haar kennis niet haalt in de pornografie. Want dat is als leren autorijden door naar The Fast and the Furious te kijken.”

Leg je met zo’n boek over het orgasme niet te veel nadruk op dat orgasme?

“Dat is inderdaad een tegenstrijdigheid in het boek. Maar als je goed leest, voel je dat wij eigenlijk zeggen: het orgasme is niet het doel van seks. Natuurlijk weten we wel dat het iets is waar mensen naar streven. Het is een extra motivatie om het nog eens te doen. We gunnen het iedereen, maar het mag niet het enige doel zijn.”

Je hebt als klinisch seksuoloog, psycholoog en relatietherapeut een eigen praktijk. Hoeveel mensen met orgasmeproblemen krijg je over de vloer?

“Ontzettend veel. En die mensen, veelal vrouwen, maken zich allemaal zorgen dat er iets mis is met hen. Ze hebben schuldgevoelens, ze kennen schaamte. Ik zie het elke dag. Mensen denken vaak dat er iets mis is met hun lichaam, terwijl dat helemaal niet het geval is. Het gaat vaak over een gebrek aan informatie. Seksuele problemen vallen vaak op te lossen zonder therapie.”

‘Hoogtepunt’, van Chloé De Bie en François Hervé, is nu verkrijgbaar in de boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier