Negen jaar na hun afscheidsconcert brengt Vaya Con Dios nieuw werk uit: “Met dank aan corona. Door de pandemie zat ik vast in Brussel, net als mijn collega’s Thierry Plas en François Garny. We hadden niks te doen en dus stelde Thierry voor om muziek te gaan maken.” (foto Dirk Alexander)

Legendarische Vaya Con Dios pakt uit met nieuw album maar: “Voorlopig geen plannen voor een tournee”

In september raakte het nieuws bekend dat de legendarische Belgische band Vaya Con Dios na jaren van inactiviteit weer nieuwe muziek zou uitbrengen. Tot ver buiten onze landsgrenzen was de euforie groot en werd er reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe album. Sinds vrijdag is Shades Of Joy overal te krijgen en te beluisteren. “We hebben er heel hard aan gewerkt en ik ben blij met het resultaat”, dixit frontvrouw Dani Klein.

Op 25 oktober 2014 speelde Vaya Con Dios een afscheidsconcert in Vorst Nationaal. Maar dat afscheid bleek niet zo definitief. Negen jaar later is er een nieuwe plaat, Shades Of Joy, met typische Vaya Con Dios-sound en nummers in zowel het Engels, Spaans als Frans. Met dank aan corona. “Door de pandemie zat ik vast in Brussel, net als mijn collega’s Thierry Plas en François Garny. We hadden niks te doen en konden nergens naar toe. En dus stelde Thierry voor om muziek te gaan maken. Niet met het idee om die muziek uiteindelijk in een album te gieten, maar wel om ons wat bezig te houden.”

En plots is er toch een nieuwe plaat. Leidt dat dan automatisch naar een tournee? Wil je het podium nog op?

“Voorlopig zijn er geen plannen voor een tournee. Ik weet eerlijk gezegd niet of er nog optredens zullen volgen; die beslissing hebben we nog niet genomen. Ik heb een beetje last met mijn stem, soms heb ik het gevoel dat er wat vuiligheid op mijn stembanden zit. Dat komt en gaat, maar ik weet nooit op voorhand of mijn stem goed zal zijn. Ik ben daarvoor in behandeling, maar zo lang dit blijft duren, kan ik geen optredens inplannen. Bovendien moet ik dan de goesting nog hebben om het podium op te kruipen, en ik weet eerlijk gezegd niet of die er is. Het is toch zwaar om op tournee te gaan op je zeventigste. Weer on the road? Ik heb er mijn bedenkingen bij.”

“We hebben er heel hard aan gewerkt en ik ben blij met het resultaat” frontvrouw Dani Klein

Hoe zat het met je inspiratie voor nieuwe muziek? Was het makkelijker of moeilijker dan vroeger om nieuwe muziek te schrijven?

“Ik denk niet dat er veel verschil was met vroeger. Toen kwamen sommige teksten ook in één keer en zat ik soms maanden te zoeken naar één specifieke zin. Dat was nu ook wel het geval. Toch kwam het allemaal nog heel natuurlijk, ook de keuze voor de taal. Je begint met een melodie en dan verzin ik die eerste zin. Soms komt die er in het Frans uit, andere keren in het Spaans of Engels. En die eerste zin bepaalt dan de rest van de tekst.”

Vaya Con Dios stopte in 2014, nu zijn jullie terug. Werkt het applaus van het publiek misschien verslavend?

“Voor mij niet, al is muziek natuurlijk wel een microbe. Maar het podium zelf komt toch ook wel met een portie stress, die ik niet zo leuk vind. Bovendien hoef ik met mijn stembandproblemen nog niet aan het podium te denken. In een studio is dat niet zo erg, dan kan ik wachten tot mijn stem beter is, maar op het podium kan dat uiteraard niet.”

Je woont sinds kort fulltime in Brussel; vroeger pendelde je tussen België en Spanje. Bevalt het leven hier?

“Absoluut. Spanje was natuurlijk ook fantastisch, maar het werd een beetje te zwaar. Als je twee huizen hebt, heb je ook dubbel zoveel problemen. Ik woonde in Spanje behoorlijk afgelegen en eigenlijk moest daar altijd iemand aanwezig zijn om problemen op te lossen. Toen ik problemen kreeg met de conciërge, vond ik het genoeg geweest. Ik heb mijn huis dan verkocht en mijn honden naar Brussel laten komen. Ik ben hier zeer gelukkig, ondanks al die regen van de laatste weken. Maar zo heb ik de novembermaand altijd gekend. Het is goed om te weten dat er nog altijd dingen zijn die niet veranderen.” (lacht)

‘Shades Of Joy’, het nieuwe album van Vaya Con Dios, is nu overal te verkrijgen en te beluisteren via https://lnk.to/Album_ShadesOfJoy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier