Zaterdag zwaaien de deuren van tuincentrum ‘Groeien & Bloeien’ open, met naast Ben Segers ook jong geweld zoals jong geweld als Francisco Schuster en Maïmouna Badjie. “Ik heb met open ogen naar hen staan kijken.” (foto VRT)

Nieuwe familiereeks ‘Groeien & Bloeien’ met Ben Segers: “Vroeger stoorde het me wel eens dat ik enkel voor komische rollen werd gevraagd”

Dankzij ‘De droomfabriek’ werd de zaterdagavond op tv al een stuk interessanter. Nu krijgt die avond een extra portie warmte en feelgood dankzij de gloednieuwe fictiereeks ‘Groeien & Bloeien’. “In deze barre tijden kunnen we zo’n feelgoodreeks goed gebruiken”, dixit Ben Segers, die een van de hoofdrollen speelt.

Aanstaande zaterdag zwaaien de deuren van tuincentrum Groeien & Bloeien open. In deze nieuwe gelijknamige reeks runnen Silke (Anouck Luyten) en Klaas (Francisco Schuster) samen met hun vader Frank (Ben Segers) het lokale tuincentrum in Rektem. Het is een echte familiezaak, maar het plotse vertrek van moeder Ingrid heeft een gat geslagen in het gezin én in het bedrijf. De familie probeert met veel liefde de zaak recht te houden, al hebben ze alle drie vaak een andere mening over de juiste aanpak …

Ik heb de eerste aflevering al mogen bekijken. Vat ik het goed samen als ik zeg: een ideaal zaterdagavondprogramma?

“Ik heb zelf ook nog maar één aflevering gezien, maar ik denk dat de betrachting van de makers en van de zender geslaagd is: een feelgoodreeks maken voor een breed publiek met veel humor en warmte. Natuurlijk moet je bij zo’n nieuw project altijd afwachten of het wel levensvatbaar is, maar ik ben in ieder geval heel blij met het resultaat, met mijn rol en met de opnameperiode. Ik heb me enorm geamuseerd, maar ook wel keihard gewerkt.”

Je hebt intussen zoveel ervaring met komische rollen dat je zo’n Frank toch met twee vingers in de neus speelt.

“Goh, zo’n nieuwe reeks brengt toch altijd wat gezonde spanning met zich mee. Bovendien benader ik elke rol op dezelfde manier, of het nu een komische of een dramatische rol is. Je tapt als acteur gewoon uit een ander vaatje. Maar het klopt wel dat komische rollen vaker op mijn pad lijken te komen. Vroeger kon ik me daaraan storen, omdat ik nooit de ambitie heb gekoesterd om als acteur in het komische genre verder te gaan. Dat is zo’n beetje gegroeid en plots zit je in dat vakje van komisch acteur. Ooit vond ik het onprettig om in dat vakje gestopt te worden, nu bekijk ik het eerder positief. Eigenlijk is het een troef om komische rollen aan te kunnen.”

In ‘Groeien & Bloeien’ sta je naast een aantal gevestigde waarden, zoals Ini Massez en Goele Derick. Maar de reeks biedt ook kansen aan jong geweld als Francisco Schuster en Maïmouna Badjie. Is het fijn om met zulk jong talent aan de slag te gaan?

“Absoluut! Ik heb met open ogen naar hen staan kijken. Het is een andere generatie met een andere manier van communiceren, van doen. Eigenlijk werkt dat heel inspirerend. Bovendien maakt het de reeks rijker; er zit namelijk voor ieder wat wils in. Maïmouna en Francisco, dat kunnen mijn kinderen zijn. Ik heb zelf twee dochters van 18 en 20, en ik herkende hen in mijn collega-acteurs. Op zo’n moment besef je ook wel: shit, ik word 50.”

“Werken met een andere generatie werkt heel inspirerend”

© © VRT

‘Groeien & Bloeien’ staat geprogrammeerd tussen de twee delen van ‘De droomfabriek’. De ideale plek?

“Ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd of zaterdag een goede dag was om op antenne te gaan. Het was vanaf het begin al duidelijk dat het zo zou zijn. Maar zo’n Droomfabriek is natuurlijk wel een cadeau. Het is al even feelgood als Groeien & Bloeien.”

De reeks is vorig jaar opgenomen; hoe ziet dit jaar er voor je uit op professioneel vlak?

“Ik ben nu nog op tournee met mijn muziekvoorstelling die ik samen met Nele Bauwens speel. In het najaar komt daar nog een grotere tournee van. In de tussentijd ga ik nog meespelen in de nieuwe theatershow van Assisen. Filip Peeters had me daarvoor gepolst en toen ik de namen hoorde van de andere acteurs – Ini Massez, An Miller, Carry Goossens, … – kon ik niet weigeren. Ook zal ik dit jaar nog op de set staan van een nieuw project, maar helaas mag ik daar nog niks over vertellen.”

‘Groeien & Bloeien’, elke zaterdagavond om 20 uur op VRT 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier