Voor Joost Zwegers van Novastar is het duidelijk: “Het mooiste komt nu, nu we gaan spelen.” (foto Vincent Van Hoorick)

Novastar blikt terug met nieuwe versies van oude songs op ‘The Best Is Yet To Come’: “Deze plaat opnemen voelde als een soort mijlpaal”

Een ‘best of’, dat is iets voor oude mensen. Voor artiesten die al jaren ter plaatse trappelen. Jarenlang hield Joost Zweegers het idee van een compilatie dus tegen, maar nu vond hij een omwegje. Op ‘The Best Is Yet To Come’, een titel die alles zegt, presenteert hij nieuwe versies van tien Novastarklassiekers en één nieuw nummer. “Want het mooiste komt nu. Nu gaan we spelen.”

Een gewone ‘best of’ was niet goed genoeg, Joost?

“Nee. Dat heeft nochtans al vaak op tafel gelegen, maar ik ben iemand die liever vooruit kijkt. Vervolgens werd het idee geopperd om dan maar een ‘best of’ te maken met akoestische soloversies, en daar is toen dit idee uit ontsproten. Ik dacht: als ik het dan toch doe, laat ik dan met de Britse vrienden met wie ik al tien jaar samenwerk nieuwe versies van mijn beste nummers opnemen. We zijn met hen een test gaan doen in de Ardennen en dat viel verbazingwekkend goed uit. Toen werd het plan concreet, zeker toen we ook nog de kans kregen om in Abbey Road op te nemen. Een jeugddroom die uitkwam, de kers op de taart.”

Wat voor plaat moest het worden? Eén met de hits, een carrièreoverzicht of toch gewoon je favorieten?

“De bedoeling was alle songs te nemen die al lang meegaan en waarvan ik op de radio of bij concerten voel dat ze nog fris blijven. Die zouden we dan samen een nieuwe versie proberen te geven, en als het niet werkte, dan was dat maar zo. Ik vond ook dat er van elke plaat wel iets moest meegenomen worden. En daarnaast moesten we natuurlijk niet onnozel doen: mensen haken nog altijd in door songs uit het verleden, dus die mochten niet ontbreken.”

Na de Ardennen trok je naar Abbey Road. Hoe raakt een kleine Nederbelg daar binnen?

“Dankzij Mickey (Rowe, red.), mijn producer en toetsenist, die al langer vond dat ik dat verdiende. ‘Ik ga dat voor je regelen’, beloofde hij me. Hij producet vaker bandjes, kent de studio, en zo heeft hij dat mogelijk gemaakt. Dat was niet evident, want die studio is erg duur, maar toen het idee er was, heb ik het niet meer losgelaten. Het heeft wat voeten in de aarde gehad. Eerst was ze overvol geboekt, maar uiteindelijk is het toch gelukt.”

“Vanaf nu wil ik elke keer in Abbey Road opnemen”

Even nuchter: wat heeft Abbey Road, los van zijn naam en erfgoedwaarde, te bieden aan een muzikant? Waarom moest je daar zijn?

“Er hangt daar een soort bruine, zachte kleur, een klank die de room definieert, en je er soms wat moet uithalen omdat het té Abbey Road wordt. Ze krijgen dat geluid door hun originele dempende muren die nog uit de Tweede Wereldoorlog stammen. Ik heb er twee dagen lang elke seconde elke vezel uit getrokken, puur voor mezelf. Op het einde van de tweede opnamedag was er nog tijd over en heb ik in die grote zaal, voor zo’n Beatlesmicrofoon, nog een paar songs solo opgenomen. In het donker, terwijl iedereen in de mixing booth zat toe te kijken. Het was ongelofelijk. Het is verslavend, weet je, om met die Britse band live op te nemen. Beter wordt het niet. Natuurlijk wil ik dat gevoel terug, dus ik heb al gezegd dat ik de volgende weer in Abbey Road wil opnemen. Want waar zou ik anders nog willen gaan?”

Want ‘the best is yet to come’, nog altijd?

“Absoluut. Ik heb deze plaat ook bewust die titel gegeven, al was het maar om dat ‘best of’-idee te counteren. Het mooiste komt nu, nu we gaan spelen. Deze zomer een paar shows, en dan het komende jaar in, met een solotour. En dan ergens een nieuwe plaat, maar wanneer weet ik nog niet. Ik heb ook een gezin en een vrouw, waarvoor ik nu even thuis moet zijn nadat ik lang ben weggeweest voor die opnames. Maar natuurlijk moet het beste nog komen. Ik maak voortdurend muziek, en het voelt alsof ik nu een nieuwe fase inga. Misschien zal dat ook als een bevrijding voelen, alsof ik een vorige periode achter me laat nu. Deze plaat opnemen voelde in elk geval als een soort mijlpaal. Het was niet wat ik wilde, of verwachtte, maar ik denk dat het dat is geworden.”

‘The Best Is Yet To Come’ is nu uit bij Universal. Novastar staat op 25 oktober 2025 in de Lotto Arena in Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier