De transformatie van Rik naar Willy kostte telkens drie uur. “Je moet weten dat ik helemaal niet goed kan stilzitten en mijn mond houden. Mijn beste investering waren AirPods van Apple.” (foto Streamz)

Rik Verheye over het langverwachte tweede seizoen van Nonkels: “Ik heb het mezelf aangedaan”

Het is alweer twee jaar geleden dat Jelle De Beule (Luc), Rik Verheye (Willy), Wim Willaert (Pol) en hun wederhelften Isabelle Van Hecke (Carine), Emilie De Roo (Delphine) en Blaise Afonso (Innocent) Vlaanderen een spiegel voorhielden als de familie Persyn in de succesreeks ‘Nonkels’. Maar nu is er dus eindelijk een vervolg. “We hebben heel veel vertrouwen in de wereld die we gecreëerd hebben”, aldus medebedenker en -schrijver Rik Verheye.

Twee jaar geleden sloot tv-kijkend Vlaanderen de knotsgekke familie Persyn met plezier in de armen. Nonkels, bedacht en geschreven door Rik Verheye en Jelle De Beule, was een schot in de roos. Nu zijn de Persyntjes terug voor een tweede seizoen, dat nog geestiger is dan het eerste. “We hebben voortgeborduurd op de basis die we twee jaar geleden hebben gelegd. Toen was alles nog nieuw; we wisten nog niet of de wereld die we gecreëerd hadden wel zou werken. Maar dat deed het dus gelukkig wel.”

Rik, jij mocht weer in de huid van Willy kruipen. Die huid is vooral veel extra huid voor jou. Hoe was dat, weer al die extra uren in de schminkstoel?

“Heel interessant eigenlijk. Elke dag dat pak aandoen en getransformeerd worden tot Willy kostte telkens drie uur. Je moet weten dat ik helemaal niet goed kan stilzitten en mijn mond houden. Mijn beste investering waren AirPods van Apple: ik luisterde naar podcasts, of naar mijn eigen teksten die ik vooraf had ingesproken en soms ook naar regenwoudgeluiden. Het probleem was dat ik altijd snel naar de wc moet, wat dus nefast was voor het hele proces. Maar uiteindelijk vloog die tijd wel steeds voorbij. Ik ga er niet over zagen; ik heb het personage zelf verzonnen en heb het mezelf dus aangedaan. (lacht)

“Het universum creëren is maar één deel van het verhaal, je hebt topacteurs nodig om uiteindelijk de Persyntjes te worden”

Je bent een van de makers van het Persyn-universum. Voelde je veel dankbaarheid vanwege de andere acteurs?

“In seizoen 1 heb ik alles mee verzonnen en mee geschreven. Nu heb ik, door andere projecten, maar een paar afleveringen op mij genomen en heb ik me dus meer ingezet op wat ik het liefste doe: het schrijven van dialogen. Maar wat die dankbaarheid betreft: ja, die voelde ik wel, maar ook omgekeerd was dat zeker het geval. De acteurs hebben Nonkels naar het hoogste niveau getild en echt gestalte gegeven aan de personages die Jelle en ik hebben bedacht. Het is een bende klasbakken bij elkaar. Dat universum creëren is maar één deel van het verhaal; je hebt topacteurs nodig om uiteindelijk de Persyntjes te worden.”

Het is wellicht nog te vroeg voor deze vraag, maar denk je al stiekem aan een derde seizoen?

“Het universum van de Persyntjes is in ieder geval nog niet uitgemolken na twee reeksen. In mijn verbeelding kunnen we hier jaren mee doorgaan, al wil dat niet zeggen dat we dat ook zullen doen. Het moet voor ons namelijk spannend blijven om te maken en voor de acteurs om te spelen. Maar niks staat in de weg van een derde seizoen. Nu plukken we de vruchten van een wereld die eerder al bedacht is, een wereld die bovendien aanslaat, wat niet zo evident is.”

Ondertussen ben jij natuurlijk ook nog voorzitter van een voetbalclub, Sporting Hasselt, een taak die ook nie te onderschatten valt. Beschik jij over meer dan 24 uur in een dag?

“Ja, ik heb er 48. (lacht) Ik ben trouwens ook nog met een andere reeks bezig. Het is dus wel heel druk momenteel. Maar het zijn communicerende vaten: ik ben heel ondernemend en krijg heel veel energie terug van de projecten waar ik aan werk. Ik werk heel veel en heel graag. Ooit, na Callboys, liep ik weliswaar tegen een burn-out aan te hinken. Om twee uur ’s nachts heb ik mij toen op de snelwegparking in Peutie geparkeerd en zat ik te janken in mijn auto. Ik was op, het was too much. Nu probeer ik mijn rustmomenten wel in te bouwen.”

‘Nonkels’, integraal te zien op Streamz en vanaf donderdag 18 april op Play4 en GoPlay.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier