Sandra Bekari: “Je kunt zaken uit het boek halen die haalbaar zijn op dit moment in je leven en toch een verschil maken.” (foto Karl Bruninx)

Sandra Bekkari schrijft handleiding om langer jong, fit en veerkrachtig te blijven: “Veel meer dan een kookboek”

Met het boek ‘Lang leve(n) gezond’ brengt voedingsdeskundige en bestsellerauteur Sandra Bekkari een vernieuwde versie van haar Sana-methode, die de afgelopen vijftien jaar al duizenden mensen naar een gezondere levensstijl hielp. In deze heldere, praktische handleiding laat ze zien dat gezond leven veel leuker en makkelijker is dan je denkt.

De laatste jaren verschenen er veel nieuwe wetenschappelijke inzichten over voeding, beweging en gezondheid. Die herleidde Sandra tot drie pijlers: gezond eten, slim bewegen en optimaal opladen. Lang leve(n) gezond is ondertussen haar twaalfde volwaardige boek. “Een extra bijzonder boek”, zo beweert ze. “Met een volledige update van de Sana-methode die ondertussen al vijftien jaar bestaat. Vroeger bevatten mijn boeken vooral veel gerechten en inzichten over voeding, met daarnaast een kleine portie beweging. Maar beweging wordt nu een pijler op zich. Ook staat er veel informatie in over slapen en onthaasten; zeer belangrijk in deze hectische tijden. Veel mensen hebben tegenwoordig last van chronische stress, wat nefast is voor de gezondheid. Dit boek is een complete handleiding voor een gezonder leven. Het is dus veel meer dan een kookboek.”

Je boeken bevatten al langer snelle, haalbare gerechten. Ook je tips voor een andere levensstijl lijken zeer haalbaar.

“Klopt. In de inleiding staat duidelijk dat niks moet. Er staan ook geen onmogelijke opdrachten in het boek. Het zijn veelal kleine tips waarmee je aan de slag kunt, die ook meteen een impact hebben. Zo kun je al beginnen met minder lang te zitten. Langdurig zitten is namelijk nefast voor de gezondheid. Je kunt zaken uit het boek halen die haalbaar zijn op dit moment in je leven en toch een verschil maken.”

Optimaal opladen is een derde pijler in je boek. Wat houdt dat precies in?

“Ik heb in het verleden de onderwerpen stress en slaap wel al eens aangehaald in mijn boeken. Maar nu geef ik een praktische handleiding. Optimaal opladen gaat over tijd nemen voor jezelf, over vaker nee durven zeggen, over niet altijd bereikbaar moeten zijn, over slaap voorbereiden, zelfs over sociale contacten. Het is al vaker wetenschappelijk aangetoond dat tijd voor vrienden en familie erg belangrijk is voor een gelukkig leven. Dat sociaal contact geeft energie. Terwijl scrollen op je telefoon, continu bereikbaar zijn en tot ’s avonds laat aan je computer zitten net energie vreten en voor verhoogde cortisolspiegels zorgen. In dit boek beschrijf ik het totaalplaatje wat betreft gezondheid: niet enkel gezond eten, maar ook veel bewegen, goed slapen en leven met minder stress. Ik noem het dan ook mijn levenswerk. Ik sta nu dertig jaar in de praktijk en heb al mijn ervaringen en nieuwe wetenschappelijke inzichten gebundeld in dit boek. Dat maakt het ook voor mij extra bijzonder; zo’n boek schrijf je niet elk jaar. Ik wil mensen bewust maken van het feit dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen. Je kunt geluk hebben met je genen, maar dat telt maar voor pakweg 20 procent. Een gezonde levensstijl en omgeving tellen voor 80 procent.”

Lekkere, snelle gerechten zijn altijd de basis geweest van jouw boeken. Hoe vlot verzin jij nieuwe gerechten?

“Dankzij mijn jarenlange ervaring gaat dat veel vlotter dan vroeger. Ik heb het meer in de vingers en daardoor kan ik creatiever zijn in het verzinnen van nieuwe gerechten. Ik vind het altijd leuk als mensen zeggen dat mijn gerechten steeds lekkerder worden. Dat wil zeggen dat niet alleen de Sana-methode geëvolueerd is, maar ikzelf ook.”

‘Lang leve(n) gezond’ (Borgerhoff & Lamberigts) is sinds vorige week te koop en kost 27,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier