Dankzij haar Instagram-filmpjes is Elisabeth Lucie Baeten plots razend populair. “Als ik nu terugblik op het voorbij half jaar, denk ik: wat was dat?” (foto Sebastiaan Bedaux)

Scenariste, auteur en socialmediafenomeen Elisabeth Lucie Baeten: “Even leefde de hoop dat ik pijnvrij zou zijn”

Een jaar geleden was Elisabeth Lucie Baeten voor de meeste mensen een nobele onbekende. Maar dankzij ‘Katrien van Politiek PR’ en ‘Julie van Showbizz PR’, en een geslaagde deelname aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’, is de scenariste, actrice en kinderboekenschrijfster een waar fenomeen. “Mijn leven is sinds een maand of negen compleet veranderd.”

Politici vrezen haar, televisiemakers willen haar en honderdduizenden fans op sociale media bewieroken haar. Elisabeth Lucie Baeten heeft zich het laatste jaar flink in de kijker gewerkt; voornamelijk met hilarische filmpjes op Instagram, maar ook als actrice en als scenariste (Loslopend wild, seizoen 2 van Nonkels). Nog niet zo lang geleden ontving ze – oververdiend trouwens – de Kastaar voor online persoonlijkheid van het jaar, maar ook in het echt – bedenk ik me, terwijl ik aan haar keukentafel plaatsneem – zit het wel snor met haar persoonlijkheid. We hebben het over haar bekendheid, haar gezondheid, haar toekomst en haar duurzaamheid. Maar eerst wil ik van haar weten…

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

“Die begint met uitslapen tot zeven uur in plaats van kwart voor zes. Dat bepaalt al meteen mijn gemoedstoestand. (lacht) Eigenlijk start elke ochtend hier een beetje hetzelfde: wij verzamelen als gezin in pyjama op de zetel, er wordt een filmpje opgezet dat iedereen tof vindt, ik drink een emmer chai om wakker te worden. En dan staan er activiteiten met de kinderen op de agenda. Als er iets te doen is in de stad, gaan we naar buiten. Of we trekken naar een van onze ouders in Leuven. Oh, ik ben nog wat vergeten: op zondag bak ik bijna altijd pannenkoeken. De lekkerste van de wereld volgens mijn kinderen. En ze zeggen dat ook elke keer.”

Waar bezondig jij je aan?

“Ik denk niet dat ik zotte zondes heb, al leef ik ook niet ascetisch. Ik let wel op wat ik eet, maar dat heeft meer te maken met de gevolgen. Ik kan namelijk niet ongestraft veel of ongezond eten. Ik word daarvoor onmiddellijk beloond met intense buikpijn. Mijn mankementen houden mijn zondes dus in toom.”

“Met één filmpje ben ik vaak een hele dag zoet; daarvoor is er nu geen tijd”

Over je gezondheid gesproken: je hebt nog niet zo heel lang geleden je baarmoeder laten weghalen, omdat je aan adenomyose leed.

“Ik hang aan elkaar van de lichamelijke mankementen. Eigenlijk is alles wat gastro-enterologie betreft – ongeveer alles tussen kin en heupen dus – kapot. Even leefde wel de hoop dat ik pijnvrij zou zijn nadat mijn baarmoeder werd weggehaald, maar dat bleek helaas niet zo. Wat wel verdwenen is, zijn de tien dagen per maand die ik dubbelgeplooid van de pijn op de zetel doorbracht door mijn ziekte. Baarmoederpijn heb ik niet meer, maar vorige week had ik bijvoorbeeld vijf dagen op rij enorme maagpijn. Pijn maakt dus nog steeds deel uit van het dagelijks leven.”

505-Concerten voor Menselijkheid

Elisabeth staat op de affiche van de 505-Concerten voor Menselijkheid, die vandaag in Antwerpen plaatsvinden. Meer dan 60 artiesten en sprekers komen er samen op het podium en scharen zich als één blok achter de universele boodschap van menselijkheid. “Ik vind het eigenlijk wel eng om op zo’n podium te kruipen, maar ik wilde hier sowieso aan meewerken. Ik wil het hebben over de zaken die wij gemeenschappelijk hebben als mensen. Ik vind het belangrijk om een signaal te geven tegen de genocide in Gaza, maar ik wil het ook over andere maatschappelijke issues hebben. Over de kinderopvang bijvoorbeeld, die al jarenlang in crisis is. Over verbinding en angstzaaierij. Maar er komen zeker ook grappige en luchtige zaken aan bod.”

Info: 505concerten.be

Wat wel enorm veranderd is ten opzichte van vroeger: jouw bekendheid. Een jaar geleden wist haast niemand wie Elisabeth Lucie Baeten was.

“Mijn leven is sinds een maand of negen enorm veranderd. Dat merk ik vooral in mijn agenda. Ik hink tegen de deadline van een nieuw boek aan, ik heb meetings met tv-zenders en kledingmerken, ik heb opnames, ik heb interviews en fotoshoots. Het is elke dag weer iets anders. Allemaal heel leuk, maar ook heel veel. Tijd voor vriendinnen of voor mezelf is er al maanden niet meer. Maar eens de deadline van mijn boek achter de rug is, komt er weer wat ademruimte.”

Als ‘Katrien van Politiek PR’ ben je de schrik van Belgische politici. Krijg je in de aanloop naar de verkiezingen geen eigen tv-programma?

“Nee, maar het is me wel gevraagd. Ik heb een aantal voorstellen moeten weigeren, omdat het te kort dag is en ik ‘Katrien van Politiek PR’ niet snel-snel in een tv-format wil gieten. Ik wil ook een beetje spaarzaam zijn met Katrien. Maar ik heb wel interesse in een eigen tv-programma en de gesprekken daarover zijn al redelijk concreet. Maar de enige manier waarop dat voor mij zou werken, is als ik zelf mee mag schrijven en in mijn eigen stijl iets mag maken.”

Heb je met je alter ego’s Katrien en Julie eigenlijk geen monster gecreëerd? Je filmpjes op sociale media zijn zo ontzettend succesvol; dat komt ongetwijfeld met verwachtingen en druk.

“Je hebt geen idee hoe vaak ik met dat idee in mijn hoofd zit: ik heb een monster gecreëerd. Ik krijg enorm veel berichten op sociale media. Vaak van mensen die aan het wachten zijn op een nieuw filmpje. Maar ik kan het er even niet bij nemen. Met één filmpje ben ik vaak een hele dag zoet; daarvoor is er nu geen tijd. Toch ben ik wel aan het broeden op een variant van het format voor de verkiezingen.”

Had je je eigenlijk verwacht aan het succes?

“Nee, helemaal niet. Als ik nu terugblik op het voorbij half jaar, denk ik: wat was dat? Plots word ik herkend, wat heel raar is. Het lijkt alsof een of ander geniaal marketinggenie dit zo heeft uitgedokterd, maar dat is dus absoluut niet zo.”

Ik zou het nog bijna vergeten: dit is de Groene Zondag. Heb jij iets met duurzaamheid?

“Ik ben al 17 jaar vegetariër. Ik heb mijn terras pas laten uitbreken om een tuin aan te leggen. Duurzaamheid is in mijn leven wel standaard aanwezig. Zo ben ik ook opgevoed. Mijn zus heeft een kledingverhuurbedrijf om fast fashion te bestrijden. Ik rij trouwens ook niet met de auto, ik doe alles met de fiets. Maar dat heeft misschien meer te maken met mijn rijangst. Ik heb wel een rijbewijs, maar ik ben te bang om achter het stuur te kruipen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier