Soe Nsuki en Sven de Leijer brengen in hun chalet ook dit jaar weer ‘Vrede op aarde’ en blikken terug op een bewogen 2023: “Ik weet nog dat ik na de opnames vorig jaar dacht: hopelijk bestelt Eén nog een seizoen. Ik vind het zo’n leuk programma, het wordt zo vakkundig en met zo veel liefde gemaakt door zo’n professioneel team”, aldus Soe Nsuki. (foto VRT)

Soe Nsuki en Sven de Leijer brengen weer Vrede op aarde: “Elk jaar krijgen we zoveel warme reacties”

Al voor het zevende jaar op rij brengt Eén twee weken lang ‘Vrede op aarde’. Presentator Sven de Leijer en sidekick Soe Nsuki blikken daarin terug op het voorbije jaar, met leuke gasten in de zetel en de befaamde jury, opnieuw onder de vakkundige leiding van Jan Peumans, in de chalet.

Kerstmis, dat is een rijkelijk versierde kerstboom, een rijkelijk gevulde kalkoen én – toch voor heel even – Vrede op aarde, het eigenzinnige jaaroverzicht van Sven de Leijer dat al aan zijn zevende seizoen toe is. Voor comédienne Soe Nsuki is het haar tweede jaar als sidekick. “Ik weet nog dat ik na de opnames vorig jaar dacht: hopelijk bestelt Eén nog een seizoen. Ik vind het zo’n leuk programma, het wordt zo vakkundig en met zo veel liefde gemaakt door zo’n professioneel team. Ik ben natuurlijk geen VRT-baas, maar het zou in mijn ogen zot zijn om van Vrede op aarde geen vaste waarde te maken. En dus is het dat na zes voorgaande seizoen wel geworden.”

Volgens mij heb ik deze vraag al vaker gesteld, maar vrede op aarde is nu toch meer dan ooit nodig, nietwaar?

“Ja, waarschijnlijk wel. Al is het typisch menselijk om te denken dat er nu meer ellende is dan anders. Het komt nu gewoon geografisch gezien dichterbij, en ook gevoelsmatig. Er lijkt meer pijn en leed te zijn in de wereld. Toch is er altijd veel pijn en leed geweest. Het is dus altijd nodig, vrede op aarde. Sven en ik kunnen het helaas niet alleen oplossen. Echter wel haalbaar is een glimlach of een goeiedag. Je weet niet wat mensen om je heen meemaken. Sommigen zijn heel eenzaam, sommigen gaan door een zware periode. Een glimlach of goeiedag kan dan al een klein verschil maken. Dat is ook wat wij proberen te doen met ons programma: mensen een warme avond geven in de kerstperiode. Meer kun je soms niet doen. Ik vind dat trouwens een hele mooie taak.”

Ik neem aan dat aan het format niet gesleuteld is, maar misschien zijn er toch nieuwigheden dit jaar?

“Nieuw dit jaar is dat ze mij ook een keer hebben beetgenomen. Helaas kan ik daar niet over uitweiden. In ieder geval dacht ik dat ik een filmpje ging opnemen zoals gewoonlijk, maar ze hebben mij in de luren gelegd. Ook nieuw zijn de ‘chalet challenges’, waarin ik opdrachten geef aan de juryleden in de chalet om iemand beet te nemen. Die challenges zijn te volgen via VRT MAX.”

“Ik vind het zo’n leuk programma, het wordt zo vakkundig en met zo veel liefde gemaakt”

Soe Nsuki

Het programma scoort altijd bijzonder goed. Merk je daar zelf iets van?

“Absoluut. Ik krijg zoveel warme reacties van mensen die enorm uitkijken naar Vrede op aarde. Zelfs de moeder van een vriend van mij, die in Nederland woont, zapt ervoor naar VRT1.”

Een vaste waarde in het programma is Jan Peumans. Is hij ook weer van de partij?

“Uiteraard! Jan is onze gewaardeerde voorzitter. Het mooie aan Jan is dat hij ernst heel goed kan combineren met onnozelheid. Hij kan heel serieus zijn, om twee minuten later iets onnozels te zeggen.”

Zullen we ook al even vooruitblikken naar 2024? Hoe ziet jouw jaar eruit? Blijf je toeren als stand-upcomedian?

“Van januari tot mei ben ik inderdaad nog op tournee met mijn show Soenami. Ik speel nog een stuk of 12 keer over heel Vlaanderen. En dat is echt genieten. Het is nu het tweede seizoen dat ik deze voorstelling speel en ik voel me er zo in thuis, ik ken de show zo goed, dat het steeds beter loopt.”

‘Vrede op aarde’, vanaf vanavond op Eén.

Tickets voor ‘Soenami’ vind je op soensuki.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier