Urbanus, net 75 geworden, kondigt nieuwe theatertournee aan: “Sommige grappen kun je nu niet meer maken”

Hiep hiep hoera. Urbanus, een icoon in de Vlaamse entertainmentindustrie, mocht eergisteren 75 kaarsjes uitblazen en vierde dat met een optreden in Sint-Truiden. Want op z’n 75ste blijft de populaire comedian nog naarstig aan zijn carrière werken. Sterker nog: Urbanus kondigde meteen een nieuwe show en nieuwe theatertournee aan. “Hoe ik me op mijn 75ste voel? Ik voel daar niks van, want ik zag er op mijn 40ste al 70 uit.”

Met een nieuwe theatershow (vanaf begin 2025 in de zalen), een nieuwe verzamelplaat (eind mei uitgekomen) en een nakende festivaltournee met Urbanus En De Fanfaar is de boodschap wel duidelijk: Urbanus denkt nog lang niet aan zijn pensioen. “Door mijn schuld gaan de Vlamingen mogen werken tot hun 80ste. Dat heb ik trouwens ooit tegen Georges-Louis Bouchez gezegd. ‘En in Wallonië tot hun 18de’, voegde ik er lachend aan toe.”

Eerst en vooral: proficiat met je 75ste verjaardag. Het blijkt de ideale kapstok om een verzamelplaat uit te brengen, op festivaltournee te gaan én een nieuwe show aan te kondigen.

“Alles valt momenteel inderdaad samen. Het worden dan ook superdrukke maanden. Ik geloof dat ik deze maand in totaal maar drie dagen vrij heb. En dan moeten de festivals nog beginnen. Maar daarna begint mijn vakantie, heb ik niks meer aan mijn hoofd en kan ik eindelijk aan mijn nieuwe show beginnen. Want tegen begin 2025 moet ik er wel staan met The Bes Tof.”

Al een idee waarover die voorstelling zal gaan?

“Zoals de titel het al zegt: het wordt een soort van best of. Ik ga voor het eerst grasduinen in al mijn shows van in de jaren zeventig tot nu, op zoek naar bruikbare grappen en verhaaltjes die ik kan bewerken. Die wissel ik dan af met liedjes.”

“Hoe ik me op mijn 75ste voel? Ik voel daar niks van, want ik zag er op mijn 40ste al 70 uit”

Je staat al vijftig jaar op het podium en humor is in de loop van die vijftig jaar wel veranderd. Zijn er veel grappen die nu niet meer kunnen?

“Mensen zijn altijd graag naar mijn shows komen kijken omdat ik op de grens van het toelaatbare durf te bewegen. Maar sommige dingen kunnen nu simpelweg niet meer. Ik weet nog toen ik in het begin van mijn carrière Nederland probeerde te veroveren, dat de Nederlandse media mij veel te braaf achtten. Hoe brutaler je was als comedian, des te beter de kritieken. Nu is het net andersom. Een comedian moet wat voorzichtiger zijn. Al blijf ik het wel zo zien: waar woke gelijk heeft, moeten we ze knuffelen; waar woke te ver gaat, moeten we ze knuppelen. Ergens ben ik jaloers op charmezangers; die mogen maar altijd dezelfde nummers brengen – enkel hun schmink is anders (lacht).

Je bent momenteel nog op tournee met je huidige show, waarmee je drie jaar hebt opgetreden. Heb jij straks op je 78ste nog zin om heel Vlaanderen en Nederland te bedienen?

“Ik ga goed moeten doseren. Het optreden zelf zal geen probleem zijn, maar het is telkens die rit naar zo’n optreden. Ik speel veel in Nederland en op de tijd dat ik vroeger in Groningen stond, raak ik nu amper tot Breda. Het noorden van Nederland zal ik dus niet meer doen. Misschien moet ik de truc van Philippe Geubels overnemen (lacht). En enkel nog in de grootste zalen spelen en ervoor zorgen dat de mensen naar mij komen in plaats van ik naar hen. Ik begrijp Philip wel, hij heeft zoveel werk voor televisie. In ieder geval blijf ik wel genieten op het podium; het applaus heeft toch iets verslavends, ook in kleinere zalen. Kijk, als jongen van 15 ging ik in een bakkerij werken, van maandag tot zaterdag van 3 uur ‘s morgens tot 4 uur ‘s middags. Dan vind ik mijn huidige carrière toch prettiger. Zelfs met al die files.”

Je hebt recent, naar aanleiding van je 75ste verjaardag, nog een nieuw muziekalbum uitgebracht. Hoe loopt de verkoop?

Eigen Favoliedjes is eigenlijk een verzamelplaat, waar niet alleen mijn grootste hits op staan, maar ook een paar gevoelige liedjes. Want het moet niet altijd Hittentit zijn. In ieder geval blijft dat wel marcheren, net zoals mijn voorstellingen die bijna altijd uitverkopen. In de jaren 80 was het altijd een stormloop op tickets voor mijn shows. Als ik dan een slechte recensie kreeg, schreef ik terug: ‘dankzij uw kritiek hebben we maar 280 in plaats van 300 mensen moeten weigeren voor deze show’. (lacht)

Meer info over de nieuwe show, het album ‘Eigen Favoliedjes’ en ‘Urbanus En De Fanfaar’ vind je op www.urbanus.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier