“Na al die jaren werkt die formule nog altijd. Mensen vinden het nog altijd superleuk om Vlaamse artiesten op een podium te zien”, aldus radiopresentatrice Kim Debrie. (foto Radio2)

Zon, zee, Zomerhit: Radio2 viert acht weken lang vakantie in Blankenberge: “Altijd een enorm feest”

Radio2 palmt vanaf morgen acht weken lang Blankenberge in en zorgt voor de perfecte soundtrack van de zomer. Ook radiopresentatrice Kim Debrie is – al voor de twaalfde zomer op rij – weer van de partij. “Ik blijf elk jaar enorm uitkijken naar de zomermaanden.”

Radio2, zomer, kust en zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook deze zomer verkast de radiozender tijdelijk naar de Vlaamse kust – Blankenberge om precies te zijn – met de beste muziek en de strafste programma’s. Uiteraard ontbreekt ook Radio2’s zomerfee Kim Debrie niet. Vanaf morgen verwelkomt ze de genomineerden van Zomerhit. “Ik vind het geweldig om de twintig genomineerden te ontvangen in mijn studio met zicht op zee. En ik mag hopen dat die genomineerden ook blij zijn om bij mij langs te komen. (lacht)

Jij en zomerradio, dat is toch echt wel een ‘dingetje’. Geen zomer zonder Kim Debrie.

“Het is meer dan een ‘dingetje’ geworden. Ik heb laatst uitgerekend hoe lang ik dit al doe en dit wordt mijn twaalfde zomer op rij. Toch blijf ik daar elk jaar enorm naar uitkijken. Het is zo bijzonder om de radiozomer aan zee te mogen beleven. Hoe hard het ook werken is, het voelt toch aan als vakantie. En al helemaal als het weer meezit. Vorig jaar hadden we nogal een kwakkelzomer; ik herinner me uitgeregende Zomerhit-dagen, waarbij ik nat was tot op mijn onderbroek. Waanzin maar wel memorabel. Laten we hopen dat er de voorbije maanden genoeg regen is gevallen voor een hele tijd.”

Een paar jaar geleden tourde je nog rond met ‘Plage Préférée’; nu maak je deel uit van het Zomerhit-team. Wat staat er precies te gebeuren?

“Elke namiddag komt er een genomineerde van Zomerhit op bezoek in mijn studio. Wie dat zijn, weten we pas morgen. Maar het wordt sowieso leuk. Radio maken met het zand tussen de tenen en het publiek zo dichtbij … Heerlijk. Sommige fans staan hier al om 7 uur ‘s morgens te wachten om een glimp op te vangen van hun idool.”

“Hoe hard het ook werken is, het voelt toch aan als vakantie”

Ik heb de indruk dat ‘Zomerhit’ elk jaar groter gevierd wordt.

“Dat is ook zo. Zomerhit is altijd al een enorm feest geweest aan zee. En na al die jaren werkt die formule nog altijd. Mensen vinden het nog altijd superleuk om Vlaamse artiesten op een podium te zien. Vroeger was Zomerhit natuurlijk een puur Radio2-fenomeen, maar ondertussen is televisie erbij gekomen. Nieuw dit jaar is dat radio en tv op dezelfde locatie zitten, bij de pier in Blankenberge, als één geheel. En dat gaat nog meer vonken geven dan vorig jaar.”

Wat heb jij met Blankenberge?

“Ik vind alle badsteden in ons land fijn en heb zomer na zomer de Belgische kust afgeschuimd met de Plage Préférée-caravan. Maar Blankenberge heeft voor mij dat extra thuisgevoel, omdat mijn grootouders – nu nog enkel mijn grootmoeder – hier altijd een appartementje hadden, en nog hebben. Dit is dus een stukje thuiskomen voor mij.”

Twaalf zomers in eigen land, dat wil ook zeggen dat jij de afgelopen elf zomers nooit op vakantie kon naar het buitenland.

“Vorig jaar waren we maar zes weken aan zee met Radio2. Ik ben toen nog negen dagen naar Italië kunnen gaan. Maar dat was zeker wel een uitzondering. Dit jaar, met acht weken aan zee, zit er inderdaad geen buitenlandse vakantie in. Maar die heb ik in de paasvakantie al genomen. Helemaal niet erg dus. Want zoals ik al zei: ook dit voelt aan als vakantie.”

Mis je ‘Plage Préférée’ eigenlijk niet?

“Goh, dat programma had echt z’n charme. Met onze caravan de kust afschuimen, twee dagen hier, drie dagen ginder, met mini-optredens op de dijk. Dat was echt heel fijn om te maken. Maar nu werk ik mee aan iets groters, aan Zomerhit dus. Ik zie het als een upgrade.”

‘Radio2 aan zee’, vanaf morgen op Radio2 en aan de Belgium Pier in Blankenberge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier