Citrusplanten kan je ook bij ons kweken, al houd je best enkele regels in ere voor een goed resultaat. (foto's Angelo) © Angelo

Zuiderse happiness in eigen tuin. Onze tuinexpert Angelo Dorny bekent zijn liefde voor citrus

Citrusvruchten hebben iets mysterieus, iets bijzonders. Ze doen op slag denken aan vakantie in zuiderse landen, waar ze massaal langs de kant van de weg groeien. Je vindt er akkers vol met deze heerlijkheden, alsof ze er gewoon horen te staan. En voor wie wat zuiderse happiness naar onze gebieden wil brengen in deze periode, is er gelukkig goed nieuws. Je kunt ze, mits de belofte van goede zorgen, ook bij ons kweken. Op je terras, of ergens op het zonnigste plekje in de tuin doen ze het verrassend goed.

De aankoop

Er zijn tal van citrusvruchten te vinden. Denk maar aan citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, kumquat en onder andere pompelmoes. De variatie en de keuze is eindeloos. Je vindt de struik of boom tegenwoordig in elk gerenommeerd tuincentrum en je kunt zelfs kiezen hoe groot je de plant wil hebben. Hoe groter de plant, hoe duurder de aankoop.

Bij de aanschaf van een citrusplant is het belangrijk om de algemene gezondheid te controleren. Hebben de bladeren een diepgroene kleur, ziet de struik er weelderig uit en belangrijker nog: hoe gezond is de wortelkluit? Zit er daarom niet mee in om de plant een keer uit zijn pot te halen. Controleer het wortelgestel en let er vooral op dat de wortels rondom rond zijn gegaan. Potten waar de aarde nog los in zit laat je beter staan, die moeten zich nog te veel aanpassen om een goede start te maken.

Verpotten, of niet?

Als je een gezonde plant hebt uitgekozen, en je bent er veilig mee thuis geraakt, dan kan het avontuur beginnen. Grote planten staan meestal al in een ruime pot, maar kleine planten kunnen best wel een groter exemplaar gebruiken. Verpotten is dan een goed idee. Meestal zitten de planten in een droge en harde kleigrond. Probeer de hardste stukken weg te nemen en maak eventueel de wortels een beetje los. Neem een grotere pot, met een inhoud van gemiddeld 20 tot 30 liter, en vul met potgrond voor kuipplanten. Daarin zitten deeltjes klei, op basis van een luchtige samenstelling. Leg onderin de pot eventueel wat potscherven of stukjes piepschuim, dat zorgt voor een goede waterhuishouding. Druk de potkluit goed aan en geef water met een gieter.

In de zon

Van nature groeien citrusvruchten in warme, zuiderse gebieden. Met dat in het achterhoofd is het belangrijk om ze ook bij ons het warmste en zonnigste plekje te geven. Citrusbomen groeien het liefst op een beschutte plek in de zon, waar het flink warm kan worden. Hoe warmer, hoe liever ze het hebben. Een warme zuidmuur wordt in dank afgenomen omdat stenen de eigenschap hebben om warmte op te nemen en terug af te geven. Als je de plant echter pas hebt gekocht is het belangrijk om hem eerst af te harden.

Ook voor citrus geldt: hoe groter de plant, hoe duurder de aankoop”

Overwinteren

Tegenwoordig zijn er citrusplanten te vinden die matig winterhard zijn. Er zijn zelfs variëteiten die tot wel -10 °C kunnen verdragen. Ga eerst na over welke soort je beschikt en neem dan pas het risico om hem buiten op een beschutte plek te laten staan. Andere soorten, die doorgaans overal verkocht worden, moeten overwinterd worden op een vorstvrije plek. Een berging of garage met een zijraam en een temperatuur van 5 tot 10 °C is dan voldoende.

Volg @Angelo_Dorny op Instagram voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier