Ontbijtbabbel met rijzende ster Eva Kamanda: “Ik ben fokking dankbaar voor de kansen die komen”

2023 is nog maar net op gang getrapt, maar Eva Kamanda scoorde al een hattrick: als sidekick van Jan Jaap van der Wal, als actrice in ‘Liefdestips aan Mezelf’ (op GoPlay) en in het nieuwe sketchprogramma ‘Dansaertvlamingen’ (binnenkort op Streamz). Bovendien bracht ze eind 2022 een succesvol boek uit dat al heel wat stof deed opwaaien. “Het voelt aan alsof ik plots in een speeltuin ben beland.”

In de zonovergoten vitrine van de hippe Antwerpse koffiebar Butchers Coffee breken de zonnestralen op het gezicht van Eva Kamanda (31), de ravissante actrice of was het schrijfster? Of tv-maker? Ach, waarom kiezen? Het is 2023; talent laat zich tegenwoordig niet meer in hokjes stoppen. “Ik krijg die vraag zo vaak. Wat ik nu het liefste doe. Als je me vraagt wat ik ben, is het actrice. Maar toen kwam dat boek op mijn pad. En daarna had ik plots Jan Jaap van der Wal aan de lijn. Ik vind het interessant om op verschillende velden eens te gaan snuffelen. Daardoor denken de mensen al eens dat ik niet weet wat ik wil. Maar dat weet ik net heel goed. Acteren staat op nummer 1, maar zou ik me daarom moeten beperken tot acteren alleen?”

Alles lijkt samen te komen, je doorbraak is een feit. Ik neem aan dat jij heel tevreden bent met hoe het nu carrièregewijs allemaal loopt.
“Ik ben heel gelukkig, ja. Ik ben fokking dankbaar voor de kansen die komen. Pas op, ik heb er ook hard voor gewerkt. Maar nu voelt het alsof ik in een speeltuin ben beland. Vijf jaar geleden was ik minder tevreden met mijn professionele leven. Ik deed mijn werk graag, maar voelde dat er iets niet helemaal klopte. Ik ben blij dat dat nu wel het geval is.”

Laat ons even inzoomen op het acteren. Je speelt nog niet zo lang professioneel.
“Klopt, een jaar of drie, hoewel ik al heel mijn leven acteer, vooral in het theater. Het is hard werken, castings doen zonder enige garantie op succes, zorgen dat de mensen je gezien hebben. Daarom gaat het traag, maar gestaag. In ieder geval heb ik al genoeg bevestiging gekregen dat ik de juiste professionele keuze heb gemaakt.”

Je bent momenteel te zien in ‘Liefdestips aan Mezelf’, een uitstekende productie met een zeer diverse cast. Stelt jou dat tevreden dat we stilaan naar een meer inclusief tv-landschap gaan?
“Wat inclusiviteit betreft, is Liefdestips aan Mezelf bij de uitzonderingen. Je ziet in Vlaanderen nog niet veel andere producties met zoveel verschillende huidskleuren en genderidentiteiten. We staan aan het begin van verandering. Het is fantastisch om te voelen dat we stilaan een goede, meer inclusieve richting uitgaan, maar er is nog veel werk aan de winkel. Ik krijg ook veel reacties van jonge meisjes met mijn huidskleur. Hoeveel deugd het hen doet dat er reeksen zoals deze gemaakt worden.”

Wat inclusiviteit betreft, is ‘Liefdestips aan Mezelf’ wel een unicum

Maak je je zorgen over het feit dat er minder rollen voor vrouwen van kleur zijn? En zie je het als een missie om dat aan te kaarten?
“In het algemeen wordt de weg naar acteurs van kleur veel te weinig gevonden. En al zeker naar vrouwelijke acteurs van kleur, en nog een stapje verder: naar vrouwelijke acteurs van kleur die ouder zijn dan pakweg 45. Te vaak wordt ervan uit gegaan dat die niet bestaan. Tuurlijk bestaan die wel, je moet gewoon meer moeite doen om ze te vinden. Of het mijn missie is om dat aan te kaarten? Ergens wel. Dit werk – het feit dat ik dit doe als vrouw van kleur – is al een soort mission statement op zich . Ik ben zichtbaar, ik kom op het scherm, ik zorg voor representatie voor vrouwen van kleur, en hopelijk ook voor verandering. Maar aan de andere kant: ik wil ook niet de hele tijd ergens voor moeten vechten, of opkomen voor bepaalde zaken. Ik wil soms ook gewoon zijn en werken.”

Binnenkort ben je te zien in de sketchshow ‘Dansaertvlamingen’. Hoeveel Dansaertvlaming schuilt er in jou?
(lacht) Ik heb nog even in de Dansaertstraat gewoond, boven de Barbeton. Maar dat maakt van mij nog geen Dansaertvlaming. Ik ben bovendien geen Vlaamse, wel een Brusselse. Maar ik ken het type wel, de persoon die het midden houdt tussen een hipster en snob. En ik ben geen van beide. Denk ik toch. (lacht) Dat gezegd zijnde, de reeks was wel heel fijn om aan mee te werken. Leuk om elke dag een ander scenario te krijgen en steeds met andere acteurs te mogen samenwerken.”

Zullen we het ook nog even over je boek hebben? Samen met je partner Kristof Bohez schreef je ‘Een verzwegen leven’, waarin je in je eigen familiegeschiedenis dook. Het gaat meer bepaald over het leven van je overgrootvader François Kamanda die in 1930 in België belandde. Het boek doet wel wat stof opwaaien in de Congolese gemeenschap en daarbuiten. Maar ook voor jou was het schrijven vast een heftige periode.
“Life changing ! Een vriend van ons zei het goed: er is een voor en na het boek. Dit was een soort kind dat ik drie jaar lang heb uitgeperst. Ik herinner me momenten dat ik helemaal geblokkeerd zat omdat het emotioneel zo zwaar was. Ik schreef over intieme zaken waar nooit eerder over gesproken was. Het onderwerp bespreekbaar maken, was al zwaar. En dan kwam daar nog de twijfel bij of iemand dit wel zou willen lezen. Maar uiteindelijk is het goed gekomen. Het boek werd heel goed onthaald. Het zet heel wat in beweging, merk ik. Er zijn veel mensen, ongeacht de leeftijd of huidskleur, die een connectie hebben met wat we schreven. Dat is heel fijn, zeker na al dat harde werk van de voorbije drie jaar.”

Ben je ondertussen zelf al in Congo geweest?
“Nog niet. Het plan was om dat in 2020 te doen, maar toen kwam corona. Nu moet het echt gaan gebeuren. Ik wil het al zo lang, al bijna 20 jaar, en om verschillende redenen is het nog niet gelukt. Nu is het tijd.”

‘Liefdestips aan mezelf’, te zien op GoPlay.be. ‘Jan Jaap op Zondag’, elke zondagavond op Play4. ‘Dansaertvlamingen’, vanaf 16 maart exclusief op Streamz.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier