Evi Hanssen schreef boek over haar grote zeilavontuur

Eind vorig jaar beleefde radio- en tv-presentatrice Evi Hanssen het avontuur van haar leven. Met vijf andere bekende Vlamingen zeilde ze de Atlantische Oceaan over, een tocht die een diepe indruk naliet. Haar inzichten van deze reis bundelde ze in haar allereerste boek: Ergens onderweg.

Op 18 november 2019 stapte Evi Hanssen, samen met een aantal collega-BV’s, aan boord van de Moby Dick, voor een zot avontuur van drie weken en 5.000 kilometer op open zee. De Grote Oversteek bleek zowel loodzwaar als belonend, even verschrikkelijk als fantastisch. “Blijkbaar kun je de oceaan niet overzeilen zonder jezelf een beetje pijn te doen, of je eigen grenzen toch wat te verleggen”, weet Evi nu. Kort na thuiskomst kroop ze onmiddellijk in haar pen om al haar inzichten te vereeuwigen in een boek. Eén van de belangrijkste inzichten: “De tijd op de boot heeft me meer dan ooit doen inzien dat mijn geluk gewoon thuis op me wacht.”

Toch wel inspirerend dan, zo’n zeilavontuur.

Absoluut. Op het schip was er heel veel tijd om na te denken. Dat kleine bootje, dobberend op die eindeloze waterplas, afgesneden van de wereld, bleek een goed platform om met afstand naar mijn eigen leven te kijken. Uiteraard dacht ik wel al langer na over het leven, maar dit avontuur bleek een uitstekende katalysator. De reis heeft me een soort daadkracht gegeven. Op 10 december was ik thuis en op 2 januari zat ik koffie te drinken met de uitgever, met een voorbeeld van mijn boek. Het idee was om het zeilavontuur te gebruiken als kapstok voor mijn inzichten in het leven. Want ik heb tijdens die reis echt wel wat dingen opgestoken die ik kon toepassen in mijn dagelijks leven.

Zoals?

Dat je bijvoorbeeld niet altijd hoeft op te boksen tegen obstakels, maar het soms beter is om er rustig omheen te zeilen. Of dat ik mijn geluk niet haal uit extreme kicks zoals zo’n reis, maar dat het thuis op me wacht. Als je kleine probleempjes in de gaten houdt, kun je grote drama’s voorkomen, zo leerde ik als technisch verantwoordelijke op de boot. Natuurlijk heb ik zelf ook de waarheid niet in pacht, maar het boek staat wel vol tips om iets soepeler met het leven om te gaan. Je hoeft het niet altijd met me eens te zijn, maar misschien trigger ik wel een andere manier van denken.

Heb je dit boek geschreven met een bepaald publiek voor ogen?

Eigenlijk niet. Iedereen botst in zijn leven wel eens keihard tegen zijn eigen beperkingen en onzekerheden aan. Dit boek is geschikt voor iedereen die wel eens nadenkt over het leven en op een andere manier naar zijn problemen wil kijken.

Zo’n eerste boek schrijven is een behoorlijke taak. Vond je het leuk om te doen?

Het was een heel tof en magisch proces. Ik vind het heel fijn om iets van A tot Z te creëren. Je begint met niks en na een paar maanden ligt daar een boek. Een heerlijk gevoel. Ik ben blij dat ik dit heb aangedurfd.

Ergens onderweg ligt nu in de boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier