Ford ‘Vignale’, voor wie luxe en comfort zoekt

Ford blijft met de S-Max trouw aan het klassieke fullsize mpv-concept. De S-Max werd  bij ons geïntroduceerd in 2006 en werd deze uitgeroepen tot ‘Car of the Year’. Onlangs reden we met de Ford S-Max 2.0 TDCi ‘Vignale’, een uitvoering die zich richt tot klanten die luxe en comfort op prijs stellen.

ford-s-max-2017-vignale-ext-1
De Ford S-Max “Vignale” : een dynamisch ogende mpv.

De lage daklijn, de  ranke verlichting  in combinatie met een krachtige uitstraling  middels de bogen boven de wielkasten, verlenen de  Ford S-Max ‘Vignale’ een erg  strak  én opvallend uiterlijk. Met zijn relatief lage koetswerk oogt de Ford S-Max als een kruising tussen de Mondeo en de Galaxy.“Het  gestroomlijnde profiel trekt de aandacht van wie houdt van een exclusieve vormgeving, of het nu gaat om een auto, een kledingstuk of zelfs een huis”, aldus Joel Piaskowski, Design-Directeur bij Ford Europa. Het verchroomde en trapeziumvormige rooster  draagt samen met het ranke ontwerp van de koplampen bij tot de eigentijdse uitstraling. De leddagrijverlichting en de stijlvolle ledachterlichten doen overigens de wagen breder lijken.

Vertrouwd interieur

Het interieur zal bij de Ford-rijder ongetwijfeld vertrouwd overkomen. Zo zijn delen ervan duidelijk afgekeken van de nieuwste Mondeo. Voorts  ontbreekt het vanbinnen niet aan accenten in aluminium en pakt de Vignale-versie uit met gewatteerd Windsor-leder.  Leder tref je eveneens aan op  het dashboard en de middenarmsteun. De  conventionele instrumentencluster heeft plaats gemaakt voor een digitaal scherm dat naar de bestuurder is gericht en waarin een  bewegende snelheidsmeter en toerenteller in analoge stijl zijn weergegeven. De weergave-instellingen en grafische 3D-elementen op dat digitale scherm kunnen worden aangepast voor een gepersonaliseerde en interactieve ervaring. Middels het  kleurenaanraakscherm in de middenconsole kan je bovendien met SYNC 3 de telefoon-, entertainment- en navigatiesystemen bedienen met behulp van de gewone spreektaal.

ford-s-max-2017-vignale-int-1
Een overzichtelijk dashboard en een aan de Mondeo ontleende middenconsole, da’s wat je kan verwachten van de Vignale.

Een optimale zitpositie is op de uitgebreid verstelbare chauffeurs-en passagierszetel zo gevonden. Op  de tweede zetelrij staan drie  verschuifbare zetels met verstelbare rugleuning en is het goed toeven voor drie volwassenen. Middels het Easy Fold-systeem kan elke zitrij met een druk op knop worden neergeklapt, waardoor er een grote, vlakke  bagageruimte wordt gecreëerd. Het  laadvolume bedraagt naargelang de zetelopstelling 700 of 2.020  liter. De handenvrij bedienbare achterklep kan bovendien worden geopend of gesloten met een simpele voetbeweging onder de achterbumper.

Comfort en veiligheid

Als topmodel van de S-Max-serie pakt de Vignale standaard uit met heel wat comfort-en veiligheidsitems. Tot die eerste behoren onder meer de dubbele automatische airco met verluchtingsblazers op de tweede zitrij, de Home Safe-koplampen met geleidelijke dimming  evenals de kleine dakconsole met zonnebrilhouder.

Tot de veiligheidsitems behoren het Pre-Collision Assist dat ervoor zorgt dat automatisch wordt afgeremd wanneer een botsing met een voorligger dreigt. Het  Park Out Assist helpt dan weer de bestuurder  bij het wegrijden vanuit een parkeerplaats bij parallel parkeren. Daarbij neemt het systeem de besturing over en dien je enkel nog  het gaspedaal en de rem te bedienen. Nog vrij nieuw is het Intelligent Speed  Limiter-systeem, dat de snelheid van de adaptieve snelheidsregelaar aanpast op de door het verkeersbordherkenningssysteem weergegeven maximumsnelheid. Bij een te hoge snelheid wordt meteen de brandstoftoevoer afgeknepen en wordt voorkomen dat je in de bebouwde kom sneller rijdt dan toegelaten. Daarnaast is deze  wagen voorzien van het   Adaptive Front Steering-systeem dat de stuurrespons optimaliseert door het voortdurend aanpassen van de verhouding tussen de besturing en de wielen op basis van de wagensnelheid. Bij lagere snelheid, zoals bij het inparkeren, maakt het de auto wendbaarder, op hogere snelheid  zorgt het ervoor dat de wagen nauwkeuriger reageert op de input van de bestuurder.

ford-s-max-2017-vignale-ext-2-rear
Achteraan heeft de S-Max ‘Vignale’ een dubbele uitlaat en speciale sierlijsten rond de achterklep.

 

Aan de Ford S-Max 2.0 TDCi ‘Vignale’ hangt een prijskaartje van 47.850 euro.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier