Ontbijtbabbel met presentator en tv-maker Gert Verhulst: “Als mijn carrière morgen stopt, mag ik geen seconde klagen”

Meer dan een week lang was ‘De Tafel van Vier’ (Play4) de talk of the town. Missie geslaagd zou je denken, maar de manier waarop leverde presentator Gert Verhulst een tsunami aan kritiek en haatberichten op. “Er is in ieder geval al veel gesproken geweest over het programma. Los van de manier waarop is dat gewoon een vaststelling. Maar ik ben wel geschrokken van hoeveel die discussie teweeg heeft gebracht.”

Met meer dan 35 televisiejaren op de teller heeft Gert Verhulst al heel wat watertjes doorzwommen en tal van mediastormpjes getrotseerd. Maar wat na aflevering 1 van De Tafel van Vier op hem afkwam, was toch van een ander kaliber. Na een woke-discussie waarin het n-woord enkele keren aan bod kwam, werd de presentator bedolven onder de kritiek, waarna een mea culpa volgde. “Dat de gemoederen na die uitzending zo hoog opliepen, is een bewijs dat die woke-discussie meer dan ooit nodig is. Het klinkt misschien raar, maar het is net mijn doel om de mensen te verbinden en bij elkaar te brengen. Mijn aanvoelen was dat als je zo’n discussie wil voeren, dat je de dingen dan moet kunnen benoemen. En daar heb ik een inschattingsfout gemaakt. Je zou kunnen argumenteren dat ik had moeten weten dat het n-woord heftige reacties teweeg zou brengen, maar eigenlijk is het tegenovergestelde gebeurd van wat ik voor ogen had. Nu de gemoederen wat bedaard zijn, hoop ik dat er wat meer begrip kan komen: begrip voor mensen die al heel hun leven een bepaalde woordenschat gebruiken én begrip voor mensen die bepaalde woorden al heel hun leven moeten horen tegen wil en dank. Laat ons van heel de discussie iets positiefs maken.”

Trek je hier lessen uit? Bijvoorbeeld dat jouw visie er eentje is van een blanke vijftigplusser. Dat verwijt is namelijk geregeld gevallen.

“We leven allemaal in bubbels waarvan we denken dat onze eigen bubbel de waarheid in pacht heeft. De bubbel waarin ik me bevind is niet zaligmakend en representeert niet de mening van iedereen. Ik ben me ervan bewust dat ik kijkers heb gekwetst en daar heb ik spijt van. Het is niet de bedoeling dat ze naar De Tafel van Vier kijken en dan in tranen naar bed gaan. Ik heb in de dagen na de aflevering gevoeld hoe diep het zat bij heel wat kijkers. Laat ons daar nu uit leren en er iets positiefs van maken. Op een echtelijke ruzie volgt vaak goedmaakseks. Misschien moeten we dat nu ook maar doen en komen we er met ons allen beter uit.”

‘De Tafel van Vier’ gaat nog maandenlang door, met een korte pauze in de winter. Is dit een zware opdracht?

“Ik werk graag en ben blij dat ik dit mag doen. Ik heb geen hobby’s, dus als ik de hele dag thuis zou zitten, zou ik me al snel vervelen. Negentig procent van de onderwerpen die aan bod komen in De Tafel van Vier interesseert me oprecht. Het programma verplicht me bovendien om de actualiteit op de voet te volgen om relevant te kunnen zijn. Dat doe ik graag, dus dit is niet zwaar. Elke dag aan de band staan in een fabriek is zwaar. Dit is een luxejob. Uiteraard is het er wel eentje die je niet loslaat. De uitzending duurt maar een uur, maar ik ben hier wel non-stop mee bezig.”

Is televisie maken een verslaving geworden? Straks zien we je namelijk ook nog in ‘De Verhulstjes’.

“Televisie is geen verslaving, maar creëren en creatief zijn wel. Of dat nu een tv-programma is, een musical, muziek, … Als je met een leeg blad begint en je creëert iets moois, dan levert dat een fantastisch gevoel op. Een bakker moet dat toch ook hebben: je maakt iets met graan, bloem, gist en eieren, en ziet plots klanten in de bakkerij staan. Of ik een workaholic ben? Dat ben ik zeker geweest, maar nu kan ik ook een paar weken in Frankrijk zitten en me vervelen. Vroeger kon ik dat absoluut niet. Dan overviel me een schuldgevoel als ik nog maar een dag niks had gecreëerd of bedacht.”

Ik heb geen bucketlist meer, ik heb echt alles gedaan in de tv-wereld

Je hebt in die 35 jaar carrière zowat alles gedaan op televisie. Zijn er zaken die nog ontbreken op je palmares?

“Ik heb geen bucketlist meer, ik heb echt alles gedaan in de tv-wereld. Behalve serieus geacteerd, maar daar had en heb ik geen ambitie voor. Ik zou niet weten wat ik nog meer zou moeten verlangen. Als mijn carrière morgen stopt, dan mag ik geen seconde klagen.”

Ik denk niet dat jij in je carrière veel flops hebt gekend. Sta je wel eens stil bij al je successen?

“Nooit lang. Ik ben – jammer genoeg – altijd te veel bezig geweest met morgen, volgende week en volgend jaar. Daardoor is mijn leven nog rapper aan me voorbijgeraasd dan het sowieso al doet. Daar denk ik nu wel eens over na. Ik ben 54 jaar, waarschijnlijk over de helft en besef nog niet zo lang dat ik misschien wat meer moet proberen te genieten en stil te staan bij het leven.”

Maar van een pensioen is nog lang geen sprake?

“Daar denk ik nog lang niet aan, maar soms ligt die keuze niet bij jezelf. Misschien ben ik over 11 jaar, wanneer ik 65 word, helemaal niet meer relevant. Misschien vinden de mensen mij over een paar maanden al niet meer relevant. Voorlopig kan ik daar weinig zinnigs over zeggen. Als het zover is, hoop ik een paar leuke nieuwe hobby’s te kunnen vinden. Want van mijn huidige hobby’s heb ik mijn beroep gemaakt.”

‘De Tafel van Vier’, van maandag tot donderdag om 20 uur op Play4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier