Beter in je vel dankzij gezondere voeding

Of je nu een sporter bent of niet, je algemene gezondheid is de belangrijkste start. Als je al gezond eet of interesse hebt in gezonde voeding, ben je al een eind op de goede weg. De basis van je voeding als sporter is niet anders dan die van een doorsnee gezonde persoon.

Gezond eten en gezonde voeding worden elke dag complexer gemaakt en veel mensen raken verstrikt in de verschillende theorieën, want volgens de ene theorie heb je dit nodig en volgens de andere dat.

De eerste belangrijke stap in de samenstelling van je voedingsplan heeft te maken met je gezondheid, je werk en je sportintensiteit. Kijk dus eerst naar deze drie zaken, want die zijn voor iedereen verschillend. Misschien ben je lactose-intolerant, eet je vegetarisch of heb je last van je darmen. Misschien werk je ’s nachts of draai je lange shiften, of misschien ben je al deeltijds atleet en wil je een nog hoger niveau halen. Dit kan allemaal invloed hebben op je gezondheid, maar ook op je prestaties, en het is belangrijk bij het invullen van je voedingsschema.

Vaak tekorten

De basis waarmee iedereen kan starten, is onbewerkte voeding met veel groenten, fruit , bonen, noten, volkorengranen, vis, gevogelte en een stukje vlees. Onbewerkte voeding klinkt eenvoudig, maar onze voeding is de laatste jaren drastisch veranderd en gemanipuleerd, waardoor het veel voedingswaarden is kwijtgeraakt. Daardoor lopen we vaak tekorten op, maar dat niet alleen: de zeer bewerkte voedingsmiddelen zorgen ook voor problemen met je gezondheid. Er zijn veel slechte, overbewerkte producten beschikbaar als je in de supermarkt rondloopt. Ze zijn overal en maken je lichaam als het ware ziek zonder dat je het weet.

Geen taart of pizza? Neen!

Mag je als (recreatieve) sporter dan nog wel een stuk taart of chocolade eten? Ja! Natuurlijk kun je niet alle dagen taart, pizza of chocolade eten; dat zou niet goed zijn voor je gezondheid en voor je prestaties. Maar bepaalde voedingsgroepen verbannen zorgt meestal voor nog meer verlangen . Logisch toch? Als je een kind iets verbiedt, wil het dat juist graag hebben.

Onbewerkte voeding klinkt eenvoudig, maar onze voeding is de laatste jaren drastisch veranderd en gemanipuleerd”

Natuurlijk weet je als sporter dat geraffineerde producten en suikers worden afgeraden, maar bij sommige inspanningen zul je zien dat we niet anders kunnen dan ze erin te stoppen voor de nodige brandstof en energie. Vooral duursporters consumeren tijdens een training en/of wedstrijd doorgaans veel enkelvoudige suikers en dat vraagt veel energie van de darmen. Te veel enkelvoudige suikers zijn immers een voedingsbodem voor ‘slechte’ darmbacteriën, wat leidt tot ontstekingen. Door te bewerkte voeding verlangen we jammer genoeg steeds meer naar ultrabewerkte voeding; we leven zittend en houden er een stressvolle levensstijl op na, want zo is onze ‘moderne’ cultuur. De kunst van die suikerhoudende en bewerkte voeding en snacks is dat ze de dopamine in je hersenen stimuleren; ze beschouwen deze lekkere hapjes als een beloning, wat leidt tot een verlangen van constant snacken. Want je hebt het toch verdiend?

Groenten = versterken immuunsysteem

Probeer dus als niet-sporter én als sporter als tussendoortje vooral naar een goede ‘snack’ (bijvoorbeeld noten, yoghurt, groenten, volkoren- crackers) te grijpen in plaats van naar enkelvoudige koolhydraten (zoals koek of snoep); dat is ook belangrijk voor je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel moet zo stabiel mogelijk zijn. Te laag is niet goed, te hoog is een ramp. Hoge pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen echt voor problemen met je gezondheid. Dat brengt op langere termijn schade toe aan je immuunsysteem, aan je organen en aan je weefsels.

In je basis zitten ook fruit en groenten . Zorg voor voldoende variatie, zodat je vitamines, polyfenolen, antioxidanten en vezels worden aangevuld. Groenten zorgen voor extra vezels in je lichaam en versterken je immuunsysteem, zodat je energieniveau stijgt. Ze zijn ook de gezondste vorm van koolhydraten en helpen je bloedsuikerspiegel en je cholesterolspiegel stabiel te houden.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier