Gilles De Coster zoekt in Strafpleiters de mens achter het pleidooi: “Heerlijk om diepgaande gesprekken te voeren”

Kim De Gelder, de Delhaize-zuurgooier, de vrouw achter de parachutemoord… Allemaal deden ze ooit een beroep op een advocaat. Of beter gezegd: een strafpleiter. In de nieuwe zesdelige Canvas-reeks Strafpleiters vertellen acht strafpleiters openhartig over hun vak.

Sebastiaan Bedaux

Strafpleiters zijn controversieel en moeilijk te vatten. We kennen ze als de vedetten van het strafproces, maar ook als de underdogs van Justitie. Ze laveren tussen beroepsgeheim en lekken uit het dossier, ze zijn mediaspelers en speelbal van de media. Daders verdedigen ze met even veel vuur als slachtoffers. Zelfs bij de gruwelijkste misdaad vechten ze voor de rechten van de beklaagde, want de juridische procedure is heilig. Strafpleiters lijken bereid het onverdedigbare te verdedigen. “’We worstelen met een imagoprobleem: veel mensen hebben een negatief oordeel over ons, weinig mensen weten wat onze job precies inhoudt.’ Het was de klacht die de strafpleiters het felste ventileerden tijdens voorbereidende gesprekken”, zegt interviewer Gilles De Coster. “Het is het uitgangspunt geworden van deze Canvas-reeks. Acht ‘misdaadadvocaten’ vertellen hoe ze hun job beleven, hoe ze omspringen met morele en juridische dilemma’s waarmee ze worden geconfronteerd in dagelijkse dossiers en spraakmakende processen.”

Geprivilegieerde kijk
In de gesprekken steekt bijzondere aandacht voor de mens onder de toga: de ups, de downs, de adrenaline en de burn-out. “Ik ben heel blij dat ik dit programma mag maken. Het is deels een terugkeer naar mijn roots, het interviewen, en deels een avontuur in een mij onbekende maar fascinerende wereld. Ik heb een geprivilegieerde kijk gekregen op het ongewone en ongemeen boeiende leven van strafpleiters. Hoe zij leven voor hun job en hoe die passie hen ook confronteert met de donkere kant van de maatschappij en hun eigen geweten. Het was heerlijk om diepgaande gesprekken te voeren met mensen die van het woord hun vak hebben gemaakt. En ik ben opgetogen met het resultaat: een inkijk in de wereld van acht vooraanstaande strafpleiters.”

In de eerste aflevering peilt Gilles De Coster naar de relatie tussen strafpleiter en cliënt. Zijn alle strafpleiters even goed? Hoe vertrouw je een mens die een gruweldaad heeft begaan? Hoe gaan strafpleiters om met een schuldige die wordt vrijgesproken of met een onschuldige die wordt veroordeeld?

Strafpleiters, vanaf maandag 6 november om 21u15 op Canvas.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier