Vakantietip: hier kan je gratis dieren kijken in Vlaanderen

De missie van de kinderboerderijen is dat kinderen contact krijgen met de boerenstiel en vooral leren waar hun voeding vandaan komt. Het zijn trouwens niet enkel kinderboerderijen die bezoekers gratis toegang verlenen tot het dierenbestand. Wij trokken op tocht door Vlaanderen en speurden naar gratis dierenparken met het hart op de juiste plaats.

Wilde tuin

Begin jaren zeventig leefde het idee dat kinderen niet meer wisten hoe het er op het platteland aan toeging. Kinderboerderijen hadden oorspronkelijk een puur educatieve functie en dat is nu nog steeds de hoofdreden van hun bestaan. De Lange Schuur (Stuiversstraat 599, Oostende – www.delangeschuur.be) beschikt over een uitgebreid dierenbestand, een wilde tuin en bouwwerf De Kiboe waar kinderen naar hartenlust kunnen bouwen. De kinderboerderij is elke dag vrij toegankelijk van 9 tot 19 uur.

Kleuterpad

In de Barelhoeve (Barelstraat 183, Bornem – www.barelhoeve.be) is een kleuterpad ontworpen. Onderweg krijg je bij elk neerhofdier de nodige uitleg. Er is ook een hoevewinkel waar je versbereide hoeveproducten kan kopen. De Barelhoeve is gesloten op maandag en donderdag en tijdens schoolvakanties elke dag open.

Slapen bij de dieren

In Den Houben (Weyerstraat 6, Peer – www.denhouben.be) kan je zelfs overnachten. Ook voor wie er passeert per fiets of te voet, valt er van alles te beleven zoals het pad langs alle boerderijdieren of genieten van vers ijs. Den Houben is elke dag open.

Historisch dierenpark

Vroeger werden eendenkooien aangelegd om eenden te vangen om ze daarna op te eten, een voorrecht dat enkel voor de hoge edelen was weggelegd. De eendenkooi van Berlare (Donklaan 73 – www.berlare.be), vlak bij het betoverende Donkmeer, is nu een prachtig dierenparkje geworden. Het openluchtmuseum biedt plaats aan verschillende watervogels. Er huist ook een kolonie ooie-vaars in de bomen rondom het park.

Levenswerk

Guillaume Timmermans (91) is de bezieler van het dierenpark in Bilzen (Vrankrijk z/n – www.bilzen.be). Een tachtigtal neerhofdieren staan er vrolijk en vrij vlak bij het natuur- en recreatiegebied Kattenberg. Je vindt er zowel sierduiven als Chinese hangbuikzwijnen. Een oude tramlijn verbindt het natuurpark met landcommanderij Alden Biesen waardoor je van het bezoek aan het dierenpark een perfect dagje uit kan maken.

Levend museum

Het Levend Erfgoed Park in domein Puyenbroeck in Wachtebeke (Puyenbrug 1A, Wachtebeke – www.puyenbroeck.be) wil de herinnering aan oude boerderijdieren levendig houden. Dat mag je gerust letterlijk nemen. Rassen die niet al te vaak meer voorkomen op boerderijen worden hier met zorg gekweekt. “Bewaren voor het nageslacht”, heet dat. Je vindt er allerlei pluimvee, schapen, koeien, paarden, …

(Marijn Follebout, Verrassingen om de hoek)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier