Herenigd Noordkaap is straks te zien op TW Classic: “Noem het gerust een best of”

Begin 2020 kondigde Noordkaap aan opnieuw samen te komen. Door corona werd het wachten tot maart dit jaar voor de herenigde rockgroep eindelijk opnieuw op het podium stond. Nu het zover is, wil frontman Stijn Meuris er nog even mee door gaan, maar ook weer niet te lang. Een passage op TW Classic, volgend weekend, mag evenwel niet ontbreken.

Dan toch, Stijn!
“Na twee jaar vertraging, inderdaad. Maar goed, dat ging natuurlijk voor iedereen op. Ik vond het wel vervelend, want ik had schrik dat door het uitstel ook het momentum zou zijn vervlogen. Dat bleek absoluut niet het geval. We hebben nu acht shows gedaan, waaronder drie AB’s, en dat was fantastisch. De eerste twee festivals voelden eveneens heel erg goed. Het publiek is erg betrokken. Onze setlist is dan ook uitermate geschikt om een volle tent of wei te doen meezingen. Ik schrok er recent zelf van dat van de 22 nummers 18 een single zijn geweest. Noem het dus gerust: een best of.”

Ik ga al sinds 1983 elk jaar naar Werchter, dus dat blijft iets bijzonders

Jullie hebben nu de voorjaarsshows achter de rug. Merk je dat je al gerodeerder wordt?
“Absoluut, al vind ik en opnieuw wil ik niet stoefen dat het al snel goed zat. Door al die lockdowns hebben we maar één try-out kunnen spelen. Eén. In Heist-op-den-Berg, was dat, en onderweg naar daar voelde ik toch hoe spannend dat was, na tweeëntwintig jaar. Dat was akelig, maar gelukkig hadden we voor corona roet in het eten strooide, iedere zondag braaf gerepeteerd. Zoals groepjes dat doen. Dat ging al heel snel goed. Na twee of drie sessies voelde het op de rails, en dat is niet omdat we slordig waren, of nogal snel tevreden. Zo zijn we nooit geweest. Noordkaap stond altijd bekend als een accuraat spelende groep: ‘strak’ was het woord dat altijd viel, een groot verschil met de sympathieke, charmante rommeligheid van Gorki wat ik fantastisch vond of Tröckener Kecks. Wij gingen er ook met veel energie voor, het mocht emotioneel zijn, maar het was heel goed gerepeteerd; op het scherp van de snee gemusiceerd. Het was belangrijk dat we dat terugvonden.”

En dan een passage op Werchter, zei het de Classic-variant: dat moést?
“Het is dan niet de wei, maar toch. We spelen in The Barn, en daar ben ik geweldig blij mee, want het allersjiekste concert dat ik ooit van mijn leven zag, zag ik daar: David Byrne in 2018. Toen al dacht ik dat het wel cool zou zijn eens op dat podium te staan, en zie: vier jaar verder staan we er. Ik ga al sinds 1983 elk jaar naar Werchter, dus dat blijft iets bijzonders.”

Maar dus: deze reünie is wel eindig bedoeld?
“Het is niet de bedoeling om opnieuw in dat stramien van de jaren negentig te glijden, waarin Belgische bands voortdurend en overal speelden. Dat was tof, drie keer per weekend vollen bak geven om dan ’s maandags opnieuw te gaan werken, maar dat doen we nu niet opnieuw. Volgend jaar treden we zeker nog op, want we willen nog veel fijne plekken spelen, en daarna zien we wel.”

Noordkaap speelt op zaterdag 25 juni op TW Classic. Info: www.twclassic.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier