Het verborgen kantje van Walter Baele

Kinderen kennen hem als Van Leemhuyzen in Samsonen Gert. Voor de oudere generatie is hij nog altijd Rosa. De rest van Vlaanderen smult van zijn imitaties in Tegen De Sterren Op. Maar wist je dat Walter Baele ook kinderboeken maakt? Veel mensen lezen ze zelfs zonder het te weten. Hoog tijd om dat verborgen kantje van de acteur in de kijker te zetten. Het is tenslotte Jeugdboekenweek!

Walter, hoe is jouw carrière als jeugdauteur ooit begonnen?
Heel, heel, héél lang geleden was ik onderwijzer. Toen heb ik veel voorgelezen en het was meteen een droom om eigen verhalen te kunnen vertellen. Toen ik een dochtertje kreeg, werd de wens om zelf een kinderboek te maken nog groter. Het is er uiteindelijk ook van gekomen. Wel wat later dan verwacht, want mijn dochter was ondertussen puber. (lacht)

Wat staat er zoal op je palmares?
Het meest recente boek is Condor. Maar eerder maakte ik al een reeks rond heks Kriepie, ook nog een verhaal met de coole titel De Cool Cool Club en het prentenboek Wauw. Maar wist je dat er bij heel veel mensen in Vlaanderen kinderboekjes liggen waarvan ze niet weten dat ze van mij zijn?

Euh, vertel!
Naast al mijn acteerwerk heb ik ook nog een job bij Studio 100. Bijna alle recente boekjes van Bumba, Maya of Wickie de Viking zijn van mijn hand. Concrete plannen voor nog meer eigen boeken heb ik daardoor niet echt. Ik kan mijn schrijf-ei volledig kwijt tijdens mijn job.

“Bijna alle recente boekjes van Bumba, Maya of Wickie de Viking Heb ik geschreven.”

Het boek Condor maakte je samen met Erwin Claes. Hoe ging dat precies?
Wel, ik had een schitterend idee, maar helaas geen tijd. (lacht) Via via ben ik dan in contact gekomen met Erwin, een ervaren jeugdthrillerauteur. Samen hebben we mijn idee uitgewerkt en hij heeft het dan helemaal uitgeschreven.

Er zijn plannen om van het boek een film of tv-serie te maken. Kan je kort vertellen waarover Condor gaat?
Het hoofdpersonage is een crash test dummy. Normaal zijn dat simpele poppen, maar de autofabriek Condor heeft een erg menselijk exemplaar gemaakt. Zo kunnen ze maximaal de impact van een botsing op een lichaam onderzoeken. Maar hun pop begint gevoelens te krijgen en wil ontsnappen uit de fabriek.

Slotvraagje. Welk jeugdboek had jij heel graag zelf geschreven?
Ik heb één all time favoriet: het prentenboek Een boek van Hervé Tullet. Over kleuren en hoe die gemaakt worden. Gewoonweg geniaal, geloof me!

Wij mogen 5 gesigneerde exemplaren van Condor weggeven!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier