Actrice, onderneemster en yogi Hilde De Baerdemaeker: “Ik geef eerlijk toe: ik ben zelf ook een Disney-prinses”

De wereld zou een betere en mooiere plek zijn met wat meer Hilde De Baerdemaekers erin. Die gedachte nestelt zich in mijn brein me wanneer ik na ons ontbijtinterview terug naar huis fiets. Mensen die zich belangeloos inzetten voor jeugdfilmfestivals, ecologische kleding maken en dierlijke producten afzweren. En vol enthousiasme over hun leven willen vertellen.

In een hippe ontbijtzaak in Antwerpen, waar Hildes keuze snel gemaakt is – vegan wentelteefjes, mocht u het echt willen weten – gaat het gesprek al snel over jeugdfilms. Dat treft, want de sympathieke actrice is samen met haar jonge collega Pommelien Thijs uit #LikeMe meter van het JEF-festival dat in de krokusvakantie heel Vlaanderen verovert. “Ik ga met mijn kinderen heel wat films bekijken. Heerlijk om dat samen te kunnen doen, want ik vind het heel lastig om hen van achter die iPad weg te lokken. Je moet al heel entertainend uit de hoek komen om op te boksen tegen Fortnite en YouTube. Maar ik maak mezelf niks wijs: mijn kinderen vinden Pommelien de grote ster (lacht). Ik ben de mama die zaagt dat ze hun jas moeten aantrekken. Maar ook wel de persoon bij wie ze nog op schoot kruipen als ze het even moeilijk hebben. Zo schoon dat dat is!”

Dat jeugdfilmfestival, wat houdt dat precies in?

Het JEF-festival is dus een filmfestival dat in de krokusvakantie op 12 locaties in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven en Roeselare doorgaat. Een festival voor jongeren, door jongeren, met onder andere een dag voor kleuters, workshops en natuurlijk heel veel goede jeugd- en animatiefilms. Ik heb zelf twee jeugdfilms gedraaid in de laatste twee jaar en weet – als moeder van vier kinderen – hoe intens de jeugd bezig is met het beeldmatige. Vandaar het succes van YouTube en Disney-films. Overigens niks tegen Disney-films, ik geef toe dat ik zelf een Disney-prinses ben, maar het JEF-festival draait eerder om ontdekkingen. De openingsfilm is bijvoorbeeld Marona, een animatiefilm vanuit het standpunt van een straathond.

Kan je zelf ook genieten van jeugdfilms?

Oh, ik vind dat heerlijk. Ik kan gerust meejanken bij trieste momenten in jeugdfilms, of heel blij worden van mooie momenten. En ik geniet ervan om met mijn kinderen op hetzelfde moment naar dezelfde film te kijken. Met Netflix en YouTube gebeurt dat tegenwoordig niet meer zo vaak.

Even over je eigen carrière als actrice: je maakt binnenkort een comeback in Familie.

Klopt. Ik neem opnieuw mijn oude rol weer op, die ik vier jaar lang gespeeld heb. Of dat voor een lange of een korte tijd zal zijn, mag ik niet zeggen. Dan verbrod ik het verhaal. Maar ik vind het alleszins geweldig leuk om weer in de huid van Liesbeth te kruipen en in dat wereldje te springen. Ik was ooit gestopt, omdat ik een gigantische voorstander van afwisseling ben en Familie mijn langste job ooit is geweest. Maar nu was er toch die honger weer. Het is trouwens wel grappig: het decor is nog exact hetzelfde, mijn ex-man is dezelfde en mijn fictieve kinderen lopen daar nog rond.

Een deel van je tijd spendeer je ook aan mode en yoga. Je hebt een succesvolle eigen yogakledinglijn. Hoe ben je daarin gerold?

Toen ik zwanger was van mijn tweeling, nu zo’n elf jaar geleden, mocht ik niet sporten en ben ik begonnen met yoga. Dat klonk toen nog heel zweverig, maar voor mij was het een uitlaatklep om balans en rust te vinden. En omdat ik het zo goed wilde kunnen, ben ik zelf yogajuf geworden. Op een gegeven moment kwam ik in contact met Katrien en is zo het idee voor een ecologisch modelabel ontstaan. Want ik sport niet graag in fluokledij die gemaakt is door Chinese kindjes. Ik wil duurzame, biologische kledingstukken, liefst vlakbij geproduceerd. Die zijn we dan maar zelf gaan maken. En nu hebben wij dus een eigen modelabel, genaamd PlayPauze, met sinds kort een eigen webshop (op playpauze.com).

Actrice, onderneemster, yogi, … Je valt moeilijk in een hokje te stoppen.

Heerlijk toch! Ik ga altijd voor wat goed voelt. Een jaar of vijftien geleden had ik echt een zware dip. Toen heb ik gezworen dat ik nooit meer zoiets wilde meemaken en nooit meer aan de antidepressiva wilde. Je moet weten dat ik daar wel een genetische aanleg voor heb. Die afwisseling helpt mij enorm. Ik raak snel opgebrand door te lang hetzelfde te doen. Ik wissel graag van omgeving en verandering doet mij enorm veel deugd. Mits een goede thuisbasis uiteraard, en die heb ik zeker. Vanuit die basis kan ik de wereld aan!

Meer info over het JEF-festival vind je op www.jeffestival.be.

Wil je meer te weten komen over het modelabel PlayPauze? Surf naar www.playpauze.com.

 


 

Een huis vol eigen kunst

Naast mode maakt Hilde De Baerdemaeker ook kunst. Schilderwerken om precies te zijn. Mooie schilderwerken om nog preciezer te zijn! “Ik pretendeer niet dat wat ik maak schone kunst is, maar ik doe het wel heel graag. Ik heb een eigen atelier dat aanvoelt als een coconnetje en waar ik regelmatig naar toe trek om te schilderen. Dat werkt haast meditatief voor mij. Het begon allemaal als hobby, maar nu ons hele huis volhangt met mijn schilderijen, probeer ik er ook te verkopen. En dat lukt ook nog. Ik maak voornamelijk landschappen met gouden ‘kopvoeters’. Nu ben ik trouwens aan een heel groot exemplaar bezig.”

 

Mei Plasticvrij

“Ik ben al twee keer een ambassadrice geweest voor Mei Plasticvrij en ik hoop dat ik dat voor de volgende editie weer mag zijn. Ik krijg heel veel aanvragen voor meterschappen en dergelijke, en als het iets is dat in mijn interessesfeer ligt, leen ik graag mijn bekende kop aan dat soort iniatieven. Al die voorverpakte etenswaren in de supermarkt, daar zouden we ons toch echt voor moeten schamen. Mijn kinderen zeggen zelf al: lekkere koeken, maar we willen ze niet meer omdat ze in plastiek verpakt zijn. Die jonge generatie is daar enorm mee bezig, dus het komt wel ooit goed. Maar we moeten nu echt de mindset van mensen veranderen en ambitie tonen om het klimaat te redden. We doen nu maar alsof de wereld onuitputtelijk is en de oceanen al dat plastiek kunnen slikken. Om daarna de vissen in die oceanen op te eten. Volgens mijn logica klopt dat niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier