De Honda HR-V: populair bij jonge singles en designbewuste koppels

Met de in 1999 voor het eerst op de markt gebrachte HR-V, een semi-terreinwagen, was Honda zijn  tijd ver vooruit. De huidige in de Honda-showroom staande  2de generatie HR-V werd  in de zomer van 2015 gelanceerd en doet het momenteel uitstekend in het cross-over-segment.

Met de HR-V heeft Honda al bij al een dynamisch vormgegeven cross-over in huis.  De Honda HR-V positioneert zich nu tussen het B-en C-segment. Honda claimt dat de  HR-V, leverbaar in 3 uitrustingsniveaus (Comfort, Elegance en Executive), vooral in de smaak valt van jonge singles en designbewuste koppels.

Kenmerkend voor de achtersteven zijn zowel  de spoiler als de tot op de achterklep doorlopende lichtunits.
Kenmerkend voor de achtersteven zijn zowel de spoiler als de tot op de achterklep doorlopende lichtunits.

Karaktervolle uitstraling

De Honda HR-V combineert de looks van een coupé met het stoere uiterlijk van een suv. Kenmerkend voor het uiterlijk is het coupé-achtig cabineprofiel in combinatie met een krachtige neus en fijne reliëfdetails. De HR-V is meteen als Honda-model herkenbaar. Net als grotere broer CR-V pakt ook de HR-V uit met het zogeheten  flowing wing design van het front.  Kenmerkend voor de coupé-achtige koetswerkvorm zijn o.m. de ‘verborgen’  achterportierhendels in de C-stijl, al geldt zulks ook voor de scherpe profiellijn langs de zijkant. De diepliggende onderste zijpanelen verwijzen dan weer  naar het stoere karakter  van grote suv’s, wat nog wordt geaccentueerd door de uitgesproken horizontale oriëntatie van de bumpers. Bovendien lopen de gecombineerde achterlichten door tot op de brede achterklep, waarin één flowing wing duidelijk zichtbaar is aangebracht.

Klimaatregeling geschiedt middels het aanraakscherm.
Klimaatregeling geschiedt middels het aanraakscherm.

Magische achterbank

Het Honda  HR-V-interieur wordt  zowel  gekenmerkt door ruimte als door functionaliteit. De voordelen van een mpv worden, aldus Honda, daarmee voor het eerst geïntroduceerd in het cross-over-segment. De basis van het ruime en veelzijdige interieur is Honda’s  wereldwijde B-segmentplatform, waarin innovatieve, compacte oplossingen zijn verwerkt. Zo is er bijvoorbeeld een onder de voorzetels gemonteerde brandstoftank met lager profiel. Zo ontstaat er onder de achterbank  2,5 cm extra ruimte, die nodig is voor Honda’s  Magic Seat-systeem. Elk van de 60:40 gesplitste Magic Seats achterin kan daarbij in allerlei standen worden gezet voor een optimaal gebruik van de interieurruimte. In de “Utility”’-stand kan de leuning van de achterbank naar voren worden geklapt, waardoor er een lang, plat oppervlak van  1,84 m ontstaat. In de “Tall”-stand wordt de zitting van de achterbank in verticale positie vergrendeld, zodat er vanaf de bodem tot aan het plafond extra ruimte wordt gecreëerd voor een lading van 1,24 m hoog. Op die manier kunnen hoge voorwerpen achter de van een vrij korte zitting voorziene voorzetels worden geplaatst. In de “Long”-stand tenslotte worden de leuning van de achterbank en die van de passagierszetel naar voren geklapt in een horizontale positie.

Honda maakt zich sterk dat de inzittenden zowel voor-als achterin beschikken over een hoeveelheid been-schouder-en hoofdruimte die men normaal gesproken enkel in grotere wagens aantreft. Al naargelang de opstelling van de achterbank varieert het koffervolume van 453  tot 1.026  liter. Dankzij de brede achterklep en de geringe laadhoogte is de koffer ook nog eens makkelijk toegankelijk.   Het dashboard combineert degelijkheid met hoogwaardige details ,waaronder een pianozwart instrumentenpaneel met drie meters. Daar omheen zijn “zwevende” verlichte ringen aangebracht. Honda’s Eco Assist-functie verandert de achtergrondkleur van de snelheidsmeter van wit naar groen als er zuinig wordt gereden. In het midden van het overzichtelijke dashboard bevindt zich het 7-duims Connect-aanraakscherm dat standaard is in de Elegance-en Executive-uitvoering. In de Comfort-uitvoering is een 5-duims scherm leverbaar. Het Honda Connected in-car infotainmentsysteem werkt op een Android 4.0. 4-besturingssysteem  en  biedt snelle en eenvoudige toegang tot internetdiensten zoals web-browsing, real-time verkeers-en weerinformatie, actuele nieuwsberichten, sociale media en muziekstreaming. Voorts is er ook nog een geïntegreerd  navigatiesysteem beschikbaar en kan je op het Connect-aanraakscherm wageninformatie zoals o.m.   brandstofverbruik en reistijd aflezen. Uiteraard is ook de Honda HR-V uitgerust met tal van veiligheidsvoorzieningen zoals o.m. vertrekhulp op hellingen, een rijstrookassistent, een waarschuwingssysteem bij dreigende frontale botsing evenals een zelfstandig remsysteem. Voor de  0-100 km/u-sprint volstaan  10,2 tellen, terwijl het gemiddeld verbruik van de behoorlijk dynamische sturende Honda  neerkomt op  5,6 liter benzine (C02-uitstoot: 130g/km) per 100 km.

Aan de Honda HR-V 1.5 Comfort hangt een prijskaartje van 22.290 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier