Isolde Lasoen ontmoet jong vrouwelijk muziektalent van bij ons: “Zes vrouwen die gaan voor hun droom”

In de Belgische muziekindustrie hebben de laatste jaren heel wat interessante, gedreven vrouwen hun plaats opgeëist. In het nieuwe Canvas-programma ‘She’s Lost in Music’ richt Isolde Lasoen de schijnwerpers op zes van hen. “Het resultaat zijn zes mooie portretten die aantonen dat er ook veel vrouwen goed bezig zijn op muzikaal vlak.”

Meskerem Mees, Sylvie Kreusch, Stefanie Mannaerts (Brutus & Rumours), Justine Bourgeus (Tsar B), Tessa Dixson en Coely. Zes jonge, talentvolle vrouwelijke muzikanten die elk op hun eigen manier aan de weg timmeren. Ze eisten de laatste jaren hun plaats op in de muziekscene, sommigen zelfs internationaal. Maar hoe pakken ze dat aan? Hoe zijn ze in de muziekbusiness gerold? Wat willen ze uitstralen en waar twijfelen ze over? Isolde Lasoen, de bekendste vrouwelijke drummer in België, zocht het uit.

Waarom wilde je zo graag een muziekprogramma maken over vrouwen? Omdat het voor hen moeilijker is om door te breken dan voor mannen?

“Dat was niet de insteek. Of toch niet mijn insteek. Ik heb zelf niet graag dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke muzikanten. Muzikaal talent heeft geen gender. Toch was het wel het concept van She’s Lost in Music om vrouwen te portretteren. Zes vrouwen die gaan voor hun droom. Dat idee kwam van de producer, die mij graag wilde als interviewer van al die vrouwen, of eerder als gesprekspartner. Niet om het te hebben over hoe moeilijk het is om als vrouw door te breken. Dat is zelfs geen enkele keer aan bod gekomen. Maar wel om te tonen dat veel vrouwelijke artiesten goed bezig zijn.”

Het lijstje van vrouwelijke artiesten is inderdaad indrukwekkend. Kende je hen allemaal?

“Nee, eigenlijk niet. En ik had van tevoren ook niet al te veel opgezocht over hen. Ik wilde met open vizier die gesprekken aangaan en hen laten vertellen over waar ze mee bezig zijn. Wat me opviel, was dat ze alle zes heel gepassioneerd en gedreven zijn, en heel gericht op hun doel afgaan, zonder zich te veel aan te trekken wat de rest van de wereld daarvan denkt. Ze zijn allemaal vrij zeker van zichzelf.”

Ongetwijfeld was corona een gespreksonderwerp. Een artiest als Meskerem Mees brak door in volle coronatijden.

“Corona was wel een issue, ja. We hebben het programma door corona ook moeten uitstellen omdat we iedereen aan het werk wilden zien op het podium. Dat kon heel lange tijd natuurlijk niet.”

Ik dacht vaak: zoiets mogen ze over mij ook wel eens maken”

Je bent zelf ook muzikant. Je hebt een eigen band, maar bent ook drummer bij DAAN en Absynthe Minded. Ben jij ondertussen weer opgestart?

“Sinds juli is het weer vollenbak voor mij, het was een drukke zomer vol concerten, met de combinatie DAAN, Absynthe Minded en mijn eigen project Isolde. Op dit moment ben ik onderweg naar het eerste optreden van een najaarsreeksje DAAN-shows en daarop volgt een wintertour met Absynthe Minded. Tussendoor moet ik mijn nieuwe plaat zien op te nemen. Het worden dus nog drukke tijden. Maar ook in de coronaperiode heb ik me wel bezig kunnen houden. Toen het voorstel kwam om She’s Lost in Music te maken, ben ik daarop gesprongen. Zolang ik maar met muziek bezig kon blijven.”

En nu heb je dus een eigen tv-programma. Hoe voelt dat?

“Ik ben er superblij mee, al voelde ik tijdens die gesprekken wel dat ik eigenlijk liever aan de andere kant sta. Ik dacht vaak: zoiets mogen ze over mij ook wel eens maken (lacht ). Het is ook niet echt mijn programma, het draait echt om de zes muzikanten. Nu hoop ik vooral dat er goeie reacties komen.”

Misschien krijg jij ooit wel een Belpop-aflevering.

“Dat zou een ongelooflijke eer zijn, maar dat hoeft vooral niet te vroeg te komen. Ik vind dat de Belpop-aflevering van Daan veel te vroeg is gemaakt. Hij heeft sindsdien nog zoveel goeie dingen gedaan. Belpop moet eerder een kers op de taart zijn.”

‘She’s Lost in Music’, vanaf vanavond elke zondag om 21 uur op Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier