Jani gaat… : “Al vriezen mijn tieten eraf, ik draag geen fleece”

Toegegeven, we waren er stilletjes toch wat op gebrand om de eerste aflevering van ‘Jani gaat…’ op VIER mee te pikken. Niet dat we zo’n fan zijn van Vlaanderens meest bekende stylist, maar toch. Hoezeer hij soms ook vervalt in het ‘typetje’ Jani Kazaltzis, een verdienstelijke aanzet is het wel. Ach, op een maandagavond, als de roes van het weekend nog wat in ons hoofd hangt, durven ook wij wel eens mild uit de hoek komen.

In ‘Jani gaat…’ verlaat stylist Jani Kazaltzis elke maandagavond de gekende wegen die langs winkelcentra, boutiques en foutgeklede mannen en vrouwen leiden. De comfort zone van VIJF-tv wordt veilig opgeborgen voor zaken waar hij van ze leven nog niet van heeft gedroomd.

Even lijkt het volledig de foute kant op te gaan. Als Jani al in de eerste minuten flauwe grapjes zit te maken over het camouflage-plunje van de chauffeur van dienst, lijkt het erop dat ook dit programma het van de oneliners van de gastheer zal moeten hebben. En laat ons net niet op dergelijke belachelijkmakende toestanden te zitten wachten. Gelukkig wordt al snel duidelijk dat Jani deze keer zelf het voorwerp is, en niet de gasten. We zijn immers bij de paracommando’s en met hen valt niet te sollen. ‘Dura lex, sed lex’, weet u wel…

(foto VIER)
(foto VIER)

Uiteraard wordt de grappige stylist enigszins met fluwelen handschoentjes – hoe zou de fashion police daar tegenover staan? – behandeld. Zo beperkt een tent opzetten zich al gauw tot het uitklappen van de laatste poten en kan Jani zich rustig bezighouden met het opblinken van de bottientjes terwijl de rest van de groep zich mag gaan bewijzen op de risicopiste. Ook de getelefoneerde grapjes zijn van de partij. Of had recruut Kazaltzis zich echt verwacht aan een kop espresso bij het ontbijt tijdens een commandotraining? En wie zich na de uitspraak “Ik heb keiveel hoogtevrees” nog zat af te vragen waar het orgelpunt van de aflevering zich zou afspelen, moet wel vreselijk naïef zijn.

Maar zijn eerste echte programma op VIER meteen daarop afbranden, zou een hangbrugje te ver zijn. Want ergens schuilt er ook een schoonheid in hoe Jani op onbewaakte momenten de schil van sommige stoere jongens weet af te pellen. Het mag op bepaalde momenten wat weghebben van een scoutskamp (“de losse sfeer die hier hangt”), zonder de aanwezigheid van private Kazaltzis is het er niet altijd een lachertje, zo blijkt soms. Weeral die lex… Het pleit ook voor de stylist dat hij zichtbaar oprecht probeert deel te nemen aan het leven aan de Maasoever in Marche Les Dames en soms ook gemeend verwonderd kijkt. Ook leuk als hij een geweer toebedeeld krijgt met de dwingende opdracht deze te zien als “uw vriendin”. Zou er dan toch niemand de commando’s iets verteld hebben…

Een echt kijkcijferkanon zal het waarschijnlijk niet worden, maar daar hadden we ons ook niet aan verwacht. Gewoon een iets luchtigere benadering van het format dan die van eerdere programma’s als ‘Witte Raven’. Ideaal om de week met een vrolijke noot in te zetten. ‘Jani gaat…’ bewijst bovendien ook dat Jani, mits wat groeipijnen, toch nog iets meer in zijn mars heeft dan het transformeren van goddeloze modezondaars. En die fleece? Die hebben we inderdaad niet zien opduiken. De modegoeroe in Jani blijft a survivor. (foto VIER)

‘Jani gaat…’, elke maandagavond om 20u35 op VIER.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier