Ontbijtbabbel met Jan Jaap van der Wal: “Mijn ideale zondag ziet er vanaf vandaag anders uit”

Na maanden van planning en weken van intensieve voorbereiding is het vanavond eindelijk zover voor Jan Jaap van der Wal. De Nederlandse comedian en tv-maker geeft rond de klok van 22 uur het startschot van ‘Jan Jaap op Zondag’, een wekelijkse late night show in de stijl van Jon Stewart en Jay Leno, waarin de presentator vol satire terugblikt op de afgelopen nieuwsweek.

Jan Jaap van der Wal woont ondertussen al een jaar of vier in Antwerpen, en het verrast hem dus niet dat ik op de ochtend van ons interview – op verloren maandag om precies te zijn – worstenbrood als ontbijt heb meegenomen. Een Antwerpse traditie, en uitstekend calorierijk krachtvoer voor wat er staat aan te komen: een lange reeks laatavondshows op zondag, in Amerikaanse stijl. ‘Jan Jaap op Zondag wordt een show vol actualiteit en satire, met een indrukwekkend decor, een leuke band en een interessante gast. Ik fileer en vier: ik fileer de actualiteit en vier mijn gast.”

Het is dus officieel: zondag is veruit de leukste dag van de week.

“Absoluut, de allerleukste maar vanaf nu dus ook de meest stressvolle dag van de week. In Nederland is zaterdagavond dé tv-avond, maar in Vlaanderen is dat traditioneel op zondagavond. In die zin is het geweldig dat Play4 zijn nek heeft uitgestoken voor dit programma. Het wil wat zeggen over de ambities van de zender, en over mijn ambities natuurlijk ook. We zijn hier al sinds april mee bezig, toen nog allemaal heel ontspannen. Maar nu is het dus zover. Fijn, maar ook wel angstaanjagend.”

Gezonde zenuwen, toch?

“Precies. Het zou raar zijn als ik nu beweer dat ik niet zenuwachtig ben. Ik ben voor ieder nieuw project gezond nerveus. Maar zo’n laatavondtalkshow is toch wel een beetje de Champions League. Dat zei Matthijs van Nieuwkerk ook over De Wereld Draait Door , waarna hij begon te roepen tegen zijn medewerkers. (lacht) Dat zal ik niet doen. Er staat een mooie talkshow in de steigers. Het is nu een kwestie van de puntjes op de i te zetten.”

Hoogstwaarschijnlijk is een politieke conference mijn volgende wapenfeit als comedian”

Is dit de grote droom die uitkomt? De Jimmy Fallon van Vlaanderen worden?

“Zo’n show is al heel lang mijn ambitie, maar als je dan toch gaat vergelijken, ben ik liever de Jon Stewart van Vlaanderen. Ik ben altijd een grote liefhebber geweest van de manier waarop Jon Stewart The Daily Show deed. Ik ben ook een aantal keer in New York geweest om hem aan het werk te zien. Hij was altijd het gezicht van de show, maar in de studio voelde je dat hij een heel team van correspondenten rond zich had. Dat concept heb ik altijd interessant gevonden. Daarom doe ik Jan Jaap op Zondag niet alleen. Ik heb mijn eigen nieuwsteam, bestaande uit Pedro Elias, Dena Vahdani en Eva Kamanda.”

In hoeverre ben jij – of is dit programma – schatplichtig aan ‘De Ideale Wereld’?

“Ik heb me met De Ideale Wereld vier jaar lang kunnen uitleven op dit vlak. Ik heb daarvoor ruimte gekregen op Canvas, al was het wel wat beperkter. In Jan Jaap op Zondag is de opbouw klassiek Amerikaans, maar de ervaring die ik meepak uit De Ideale Wereld – en van ervoor in Nederland – komt nu wel goed uit natuurlijk.”

Je weet al sinds april dat je dit gaat doen. Weet je ook voor hoe lang je dit gaat doen?

“In de wereld van de televisie is bijna alles afhankelijk van kijkcijfers en appreciatie. We zitten in een vak dat onder druk staat en in een segment – talkshow, of entertainment in het algemeen – dat onder een nog sterker vergrootglas wordt gelegd. De inzet is hoog, dat voel je aan alles, zowel voor mij als voor de zender. En ik voel ook dat we er voor de langere termijn in zitten. Je gaat niet zo’n heel circus opbouwen en Gert Verhulst van de gevel van Play Zuid afkrabben (Jan Jaap en zijn nieuwsteam sieren de gigantische gevel sinds vorige week, red.) om dit maar een half jaartje vol te houden.”

Behalve tv-presentator ben je natuurlijk stand-upcomedian. En je hebt pas de tournee van je zaalshow ‘III-ième’ afgewerkt. Wil dat zeggen dat dit ook de periode is waarin je begint te brainstormen over een nieuwe show?

“Ja en nee. Als stand-upcomedian ben je er altijd wel mee bezig, maar het einde van de laatste tournee is ook de bekroning van mijn trilogie over de liefde tussen mij en Vlaanderen. Hoogstwaarschijnlijk is een politieke conference mijn volgende wapenfeit als comedian, zo rond de verkiezingen in 2024. Met dat idee speel ik nu. Wat me ook tijd geeft om me nu helemaal te concentreren op Jan Jaap op Zondag .”

Dus na de verovering van Nederland en België volgt niet Luxemburg bijvoorbeeld?

“Nee, Frankrijk. Frankrijk zit op de deur te kloppen. Daar zitten ze toch met zijn allen naar mij te ‘regarder’.” (lacht)

‘Jan Jaap op Zondag’, elke zondagavond rond 22 uur op Play4.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier