Karen Damen schittert in digitaal assisenproces: “Benieuwd hoe publieksjury zal oordelen”

Maandag 21 december brengt productiehuis Uitgezonderd opnieuw een digitaal assisenproces met Assisen Online 2 – De Kerstmoord . Heel wat grote namen uit de acteurswereld, zoals Kürt Rogiers, Francesca Vanthielen, Frans Maas en Leah Thys zorgen ervoor dat de kerstvakantie spannend kan worden ingezet. Ook Karen Damen doet mee in deze nieuwe editie.

“Ik vind dit concept, waarbij iedereen thuis het assisenproces digitaal kan volgen, heel tof en inventief gevonden van Uitgezonderd. De vorige editie, De Badkuipmoord , was een enorm succes en dat heeft me positief verrast. Ik was er eerlijk gezegd niet van overtuigd dat Vlaanderen klaar zou zijn voor deze vorm van theater, maar ik heb de liefde voor het theater van heel wat mensen toch wat onderschat. Heel wat mensen gaan in normale omstandigheden vaak naar het theater, maar sinds bijna een jaar is dat niet meer mogelijk. Deze manier van theater beleven is helemaal anders. We hebben ons de laatste maanden echter al op zoveel vlakken leren aanpassen, deze manier van theater beleven blijkt gelukkig helemaal niet onoverkomelijk. Als je mag kiezen tussen live naar het theater gaan en een online versie, denk ik dat de meeste mensen wel voor het live theater zullen gaan, maar ik denk wél dat we hiermee een nieuwe theatervorm hebben ontdekt die een bestaansreden kan hebben. Ook zonder corona.”

(GF)
(GF)

Begin vorig jaar stond je nog écht in het theater met ‘Assisen – De Gifmoord’.

Mijn eerste kennismaking met het concept van Assisen en ik vond het echt geweldig. Assisen is een van de leukste dingen die ik ooit al gedaan heb, al moet ik wel bekennen dat ik dat ook zei over Blind Date en Chateau Cupido , andere projecten met Uitgezonderd. ( lacht ) Maar ik heb echt heel mooie herinneringen aan De Gifmoord . Het was mijn eerste samenwerking met Frank Van Laecke, wat zonder meer smaakte naar meer, en ik heb ook enorm mooie herinneringen aan de samenwerking met Johny Voners.

Waarover gaat De Kerstmoord?

De charismatische en populaire 32-jarige priester Hugo Stellings wordt levenloos aangetroffen in de sacristie van zijn kerk. Onderzoek wijst naar de 51-jarige slager Robert Vercauteren als de dader. Hij zou de priester namelijk door een slag met een kandelaar om het leven hebben gebracht. De man bekent maar trekt zijn bekentenis achteraf weer in. De populaire Stellings had een relatie met Louise, de dochter van Robert. De zaak komt voor het Hof van Assisen en het is aan de volksjury, ons publiek, om te beslissen of Robert Vercauteren schuldig of onschuldig is. Ik speel de rol van Frieda De Witte, de medewerkster van de beklaagde. Ik werk in de slagerij en kom voor mijn baas getuigen en vertellen wat er die befaamde ochtend is gebeurd. In tegenstelling tot mijn personage in De Gifmoord is Frieda geen marginaal personage, maar een deftig madammeke .

Bij gewoon theater staan jullie elke avond voor een nieuwe volksjury, nu…

…is er maar één jury die zal oordelen. Dat is echt ongelofelijk spannend voor alle acteurs. We zijn heel benieuwd naar wat de uitkomst zal zijn en hoe de publieksjury zal oordelen.

Wil ook jij deel uitmaken van de online volksjury? Schrijf je dan in voor de start van het proces en kijk zeven dagen lang naar alle getuigenissen en pleidooien. Een ticket kost 15 euro. www.assisenonline.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier