Kathleen Aerts (ex-K3) over de lijdensweg van haar moeder: “Jongdementie is een gruwelijke ziekte”

Ex-K3-lid Kathleen Aerts brengt deze week het boek ‘Voor altijd mijn mama’ uit waarin ze het heeft over haar moeder die aan jongdementie lijdt.

9789401428774

Bizar toch dat er nog steeds een taboe rust op dementie? Temeer als je weet dat zowat de helft van de Belgen ermee geconfronteerd wordt, ofwel in de familie of in de naaste vriendenkring. De moeder van Kathleen Aerts begon op amper 50-jarige leeftijd af te takelen. “Oorspronkelijk dachten we aan een diepe depressie waarin mijn mama gesukkeld was na de dood van haar man. Maar pas een paar jaar later werd de definitieve diagnose gesteld: jongdementie,” aldus Kathleen.

Het is een erg aangrijpend verhaal geworden over een verschrikkelijke ziekte. Voor Kathleen was het een erg moeilijke beslissing om dit te delen met de buitenwereld. “Ik heb lang getwijfeld. Moet ik mijn moeders lijdensweg, die haar zo broos maakt, niet nét afschermen van de buitenwereld? Want een mooi verhaal is het niet. Jongdementie is een gruwelijke ziekte.”

Waanzinnig tempo

“Terwijl mijn kinderen elke dag een stap vooruit zetten en leren eten, praten en zindelijk worden, doorloopt m’n mama dat hele proces – aan een waanzinnig tempo – in de omgekeerde richting. Stilaan halen m’n zonen haar in. En wanneer ze over haar praten als “het moeke dat niet kan praten”, breekt mijn hart elke keer weer,” aldus een emotionele Kathleen.

Haar getuigenis zal niemand onberoerd laten. Kathleen hoopt met haar boek troost te brengen voor wie in dezelfde situatie zit en wil tevens het taboe dat vandaag nog steeds op de ziekte heerst, doorbreken. ‘Voor altijd mijn mama’ gaat over de twijfels en de mooie momenten die ze nog hebben na de diagnose, tot de donkere tijden in het ziekenhuis.

Voor altijd mijn mama, Kathleen Aerts, uit bij Lannoo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier