Ontbijtbabbel met Katja Retsin: “50 worden heeft me wel doen nadenken”

Jarenlang leidde ze ons in De Rode Loper door de wereld van de showbizz, tegenwoordig heeft Katja Retsin haar eigen showbizz-programma op niet minder dan vier regionale zenders. Op haar vijftigste brandt ze nog van ambitie, en die gaat verder dan het kleine scherm. “Ik volg sinds oktober acteerlessen in Rotterdam. In één woord: zalig! Ik begin stilaan te geloven dat er ergens een actrice in me schuilt.”

Wie niet af en toe naar een regionale tv-zender kijkt of van komische theaterstukken houdt, vraagt zich wellicht af hoe het nog zou zijn met Katja Retsin, ooit het gezicht van De Rode Loper , Steracteur Sterartiest en 1 jaar gratis . Het antwoord: uitstekend! Voor me aan de ontbijttafel zit iemand die straalt, die zich duidelijk goed in haar vel voelt, en iemand die sinds kort weer op de schoolbanken zit. In Rotterdam om precies te zijn, om (eindelijk) actrice te worden. “Ik ben dit jaar 50 geworden en dat heeft me wel doen nadenken. Ik begon mijn carrière te overschouwen: wat heb ik al allemaal gedaan en wat nog niet? En wat zou ik nog heel graag willen doen? Ik wist het meteen: een acteeropleiding volgen.”

Je kinderdroom?

“Ja, toch wel. Ik acteerde als kind al heel graag, hoewel ik het meest verlegen meisje ooit was. Maar vanaf het eerste studiejaar stond ik wel altijd mee op het podium in schooltoneeltjes. Tot mijn 22ste heb ik amateurtoneel gedaan, tot ik een kans kreeg op televisie. Daarna heb ik heel lang niet geacteerd, tot ik zes jaar geleden heel toevallig terechtkwam in de musical Dolfje Weerwolfje . Jan (Schepens, haar echtgenoot, red.) ging daarin meedoen, ik las het script en ik was verkocht. Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken en deed auditie voor een klein rolletje. Uiteindelijk kreeg ik een veel grotere rol en mocht ik 36 keer meespelen in die musical. Tegenwoordig speel ik ook in Het Farcetheater, dat voornamelijk komische stukken maakt. Daarin heb ik nu mijn draai gevonden. Maar ik wilde meer. Het serieuzere werk trekt me ook wel aan. Daarom ben ik naar de toneelschool in Rotterdam getrokken. In het begin was dat niet gemakkelijk. Ik ben namelijk nog steeds een bang muisje. Het was even een gevecht tegen mezelf. Maar ik geniet er enorm van.”

Dus je goede voornemen voor 2023 is: een rol in een tv-serie, film of theaterstuk?

“Dat is de droom, ja. En ik vind dat je altijd groot moet dromen.”

Laat ons eerst nog even terugblikken op 2022, het jaar waarin je 50 werd. Deed dat iets met je?

“Ja, dat was toch wel een dingetje. Zeg maar een ding. Ik ben sowieso iemand die niet zo graag verjaart. Dat ouder worden is niet iets waar ik heel vrolijk van word, hoewel ik merk dat er in lichaam en geest meer rust is dan vroeger. Maar die aftakeling vind ik niet zo’n leuke uitvinding (lacht). ’s Morgens kraakt en piept er al eens iets. Een maand geleden ging ik naar een filmpremière en heb ik de hoge hakken nog eens uit de kast gehaald. We zijn een maand later en ik heb nu nog altijd last aan mijn heupen (lacht). Dat is me dus niet goed bekomen. Toch heeft 50 worden me wel iets opgebracht: ik ben het leven gaan overschouwen en ben tot de conclusie gekomen dat ik heel blij ben met wat ik al heb mogen meemaken.”

Zou je niks anders hebben gedaan? Je bent een jaar of tien geleden bijvoorbeeld van de vrt naar VTM getrokken, om daar niet veel later weer te verdwijnen. Misschien had er wel meer ingezeten.

“Grappig dat je dat zegt, het is volgens mij de eerste keer dat ik die vraag krijg. Maar het klopt wel. Ik had op professioneel vlak andere keuzes kunnen maken, maar spijt heb ik niet. Op die momenten voelde dat telkens aan als de juiste keuze. Ik ben naar VTM getrokken, waar ik een contract van drie jaar kreeg. Door omstandigheden is dat niet goed gegaan en kwam ik er al na een jaar niet meer aan de bak. Een wissel van management bij VTM heeft me toen genekt. Enorm jammer. Ik had eigenlijk voor langere tijd goed moeten zitten, maar dat bleek helaas niet het geval. Ik was toen wel al 40 en voor vrouwen op televisie wordt die leeftijd niet echt toegejuicht. De Rode Loper was gestopt, 1 jaar gratis was gestopt, Steracteur Sterartiest was gestopt. Op vlak van entertainment schoot er bij de vrt bijna niets meer over. Dus hoopte ik dat mijn carrière bij VTM verder zou bloeien. Dat is achteraf een beetje tegengevallen. Een bittere pil om te slikken, maar spijt heb ik niet.”

Ik vind dat je altijd groot moet dromen

Je blijft wel actief in de showbizz-tv, en wel op vier regionale zenders.

“Klopt. Ik maak nog altijd met veel liefde en professionaliteit een showbizzprogramma. Dat heet Relax en is te zien op ATV, TVL, TV Oost en ROB-tv. Enkel in West-Vlaanderen kom ik niet op de buis. Ik mag dus nog altijd doen wat ik het liefste heb gedaan: me in de wereld van de showbizz begeven. Ik ga naar evenementen, ik interview mensen, en dat volledig op mijn manier. Ik ben zo’n beetje de baas over mijn eigen programma, en daar ben ik wel trots op.”

Je mag dan wel niet in West-Vlaanderen op tv komen, je bent wel een van de bevallige gezichten van de stad Oostende. Ik neem aan dat je een grote fan bent?”

“Normaal gesproken hou ik niet zo van koud, nat en grijs weer, maar ik maak graag een uitzondering voor Oostende. Het zeetje heeft iets speciaals, zelfs in de winter is het daar leuk. En al helemaal in een stad als Oostende, waar altijd wel iets te doen is. Wij hebben daar een klein studiootje met zicht op die oneindige zee, waar we zo vaak mogelijk naartoe trekken. Ik kan in Oostende echt genieten en tot rust komen. Op cultureel vlak leeft die stad, je kunt er uitstekend eten, je kunt er prachtige wandelingen maken, fijn shoppen. Voor mij is Oostende ook een vleugje nostalgie. Ik had daar vroeger familie en kwam er als kind al heel vaak. Noem het gerust mijn tweede thuis.”

Benieuwd naar Katja’s favoriete plekken in Oostende? Surf dan naar www.visitoostende.be/nl/ katja-retsin .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier