De juiste kattenbak vinden… en verbergen!

Haal je een kat in huis, dan hoort een kattenbak tot de standaard inboedel van je harige huisgenoot. Waar moet je precies op letten bij de aanschaf en plaatsing van zo’n kattentoilet en hoe zorg je ervoor dat de kattenbak er toch nog een beetje hip uit ziet? Makkelijk: dat doe je met onderstaande tips.

Kattenbakken die de kat gelukkig maken…

1. Zijn voldoende ruim

Een kattenbak kies je op basis van de grootte van je kat. Je kat moet haar staart helemaal kunnen strekken en er moet voldoende ruimte zijn om een kuil te te graven en deze daarna weer te bedekken. Kies bij voorkeur een bak die anderhalve keer de lengte van je kat is, gemeten vanaf de neus tot aan de basis van de staart. Let in het geval van een overkapte kattenbak dat ook deze voldoende groot is.

2. Zijn voldoende proper

Een vieze bak, ook al ligt er niet veel in, vindt een poes verschrikkelijk. Omdat het beestje vaak niet anders kan, zal ze toch maar op de bak gaan, maar leuk vindt ze het niet. Een kattenbak hoort eigenlijk altijd proper te zijn en moet twee maal per dag verschoond worden.

3. Staat op een goede plek

Belangrijk is dat de kattenbak nooit naast het eten van de kat staat; je eet toch zelf ook niet naast je toilet? Ook moet de kattenbak makkelijk te bereiken zijn voor de kat: een onhandige trap op en af moeten klauteren, is minder aangenaam, vooral niet als je kat al wat ouder is.

4. Bevatten voldoende grid

Te weinig grid in de bak zorgt al vlug voor een stinkende kattenbak (want het plasje blijft op de bodem liggen). Bovendien kan de poes dan geen kuiltje graven.

5. Zijn voldoende in aantal

Twee poezen in huis? Zorg dan voor minstens één kattenbak per poes, plus één extra. Je wil niet dat ze onderling de strijd moeten aangaan voor ‘hun’ kattenbak.

Kattenbakken die de mens gelukkig maken

Je houdt van je kat, maar minder van de kattenbak. Het ding is handig voor de kleine Minoes maar allesbehalve een ‘meubel’ waar je trots op bent. De kunst is een kattenbak zo te plaatsen waar zowel jij als je kat gelukkig mee zijn. Verbergen en/of ombouwen, is de boodschap.

1. De kattenbak in de kast

Een kattenbak kun je makkelijk verbergen in een kast. Maak aan de zijkant van een kast een opening waar je een kattenluik kunt installeren. Indien je het kattenluik liever wil verbergen, kun je er een bankje naast zetten. Je kat loopt onder het bankje door naar haar kattenbak. Of je kunt ook zonder kattenluik werken en de opening op een creatieve manier uitsnijden, in de vorm van een poezenhoofd bijvoorbeeld.

(keahackers.net)

(fewbits.tumblr.com)

 

2. Het tafeltje met gordijntje

Makkelijk om zelf te maken: zet de kattenbak onder een tafeltje en bevestig een mooi gordijn rond het tafeltje. Zo is de kattenbak afgeschermd van het zicht, maar kan je kat er toch makkelijk bij.

(baileytann.com)

 

3. Het kattentoilet in de kelder, berging of garage

Wil je echt geen kattenbak in de buurt van je woonkamer of andere leefruimtes? Verban deze dan naar de kelder, berging of garage. Daar heeft je kat ook alle privacy om te doen wat ze moet doen. Enige voorwaarde: de ruimte moet makkelijk toegankelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld een mooi kattenluik laten installeren (door een vakman) in de muur richting kelder, berging of garage. Wel niet vergeten de kattenbak regelmatig schoon te maken. Wanneer de kattenbak uit het zicht staat, kun je de dagelijkse reiniging wel eens over het hoofd zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier