Dertigers-actrice en onderneemster Kim Van Oncen: ”Ik hoop dat 2020 mijn jaar wordt. Ik heb zin om te knallen!”

Vorig jaar bleek de fictiereeks Dertigers, over het leven van zes vrienden in Antwerpen, een verrassend schot in de roos. Gemiddeld 861.500 kijkers per aflevering, dat had niemand verwacht. “Wij gingen uit ons dak van geluk en euforie”, vertelt parttime actrice Kim Van Oncen. “De VRT heeft ballen getoond door deze reeks te bestellen en is ervoor beloond geweest.” Op naar seizoen 2 dus!

Hoe gaat het intussen met Saartje (Kim Van Oncen), Alex (Kristof Goffin), Pieter (Yannick de Coster), Nora (Ellen Verest), Tinne (Evelien Van Hamme) en Bart (Tom Dingenen)? Op die vraag krijgt de Eén-kijker vanaf morgen een antwoord in seizoen 2 van Dertigers. “Ik heb het gevoel dat seizoen 2 nog sterker is dan het eerste. De verhaallijnen hebben meer diepgang, net als de personages. En er is weer veel drama. Heerlijk. Ik heb zelf alle afleveringen al gezien en had na elke aflevering het gevoel dat ik meer wilde, dat ik wilde weten wat er ging gebeuren. Terwijl ik zelf heel het script heb gelezen (lacht). Om maar aan te tonen dat ik een echte fan ben van Dertigers. Ik denk dat veel mensen het weer gaan ‘bingen’.”

Het grote succes van Dertigers kwam voor velen als een verrassing. Wat dacht jij na je eerste draaidag?
Dat het heel hard werken was (lacht). We begonnen met een draaidag van 18 uur tot 5 uur ’s morgens. Ik was kapot achteraf. Ik zat ook nog vol stress. Ik ben geen actrice van opleiding, dus voor mij was die eerste draaidag extra spannend. Maar na de derde draaidag viel de spanning van me af en wist ik: dit wordt leuk. Dan kun je alleen maar hopen dat het ook zo overkomt op het scherm en dat de kijkers het even leuk zullen vinden. Maar zoveel kijkers, dat hadden wij nu ook niet verwacht. Misschien stiekem wel gedroomd, maar niet meer dan dat.

Wat maakt Dertigers volgens jou zo interessant?
Het is een enorm boeiende leeftijdscategorie. Wij, de dertigers, zitten nu in het spitsuur van ons leven, met kleine kinderen, een carrière die onder stoom komt. Ik heb het gevoel dat er nu veel beslist wordt. Dertigers hebben enorme drukke levens en dus valt er veel over te schrijven. De reeks is met andere woorden heel herkenbaar en de kijkers krijgen al snel het gevoel dat ze deel uitmaken van die vriendenkring. Elk personage is ook heel realistisch, het zijn allemaal mensen van vlees en bloed met hun positieve en negatieve punten.

We begonnen met een draaidag van 18 uur tot 5 uur ’s morgens. Ik was kapot achteraf.

Je bent zelf onderneemster met een eigen Delhaize-supermarkt in Kapellen. Hoe sterk is de aantrekkingskracht van de showbizz?
Die showbizz is wel altijd een hobby geweest, eigenlijk al tijdens mijn studies. Een vriendinnetje van op de hogeschool begon te werken voor Nickelodeon en raadde me aan om auditie te komen doen. Zo is het voor mij gestart. Daarna kreeg ik op ATV een eigen programma en speelde ik af en toe bijrollen of deed ik reclamespots. Maar ondertussen was ik wel altijd met mijn eigen zaak bezig. Die Delhaize heb ik ondertussen al dertien jaar, samen met mijn broer, en dat loopt allemaal heel goed en stabiel. Omdat ik wel leef van kicks en op werkgebied af en toe een adrenalineshot nodig heb, is de combinatie met de media ideaal. Ik heb graag de zekerheid en stabiliteit van een vaste job, maar wil af en toe uitgedaagd worden. Alles wat komt in de media zie ik als een bonus.

Wat mag ik je wensen voor 2020?
Uiteraard in de eerste plaats een goede gezondheid voor mijn gezin. Dat blijft het allerbelangrijkste. Maar in 2020 wil ik op professioneel gebied knallen. Ik heb het gevoel dat privé alle puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen sinds de komst van onze dochter Stella in augustus. Sinds 2014 ben ik aan één stuk zwanger geweest, pogingen tot zwangerschap ondernomen, ontzwangerd. En nu is het mama’s time op professioneel vlak! Ik hoop dat het mijn jaar wordt, voornamelijk in de media. Ik zou het leuk vinden als ik daar wat nieuwe uitdagingen kan vinden. Een rol in een film of in een nieuwe reeks zou heel leuk zijn, of misschien kan ik terug naar mijn eerste liefde: presenteren. Deze maand heb ik een aantal gesprekken over mijn toekomst. Misschien komt er wel iets interessants uit de bus. En wie weet komt er ook nog wel een derde reeks van Dertigers. Ik ben alvast vragende partij.

Dertigers, vanaf 6 januari van maandag tot en met donderdag rond 22u05 op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier