Koen Wauters: “Nu is het officieel, mijn poep ligt helemaal open”

Waren de echte jongensdromen op? En de inspiratie van de programmamakers evenzeer? Dat vroegen we ons af tijdens de zevende aflevering van Project K waarin Koen Wauters op ecologische wijze (met transportmiddelen die 0 procent CO² uitstoten) naar het Hoge Noorden reisde om een volledige zonsverduistering te aanschouwen. De zoektocht naar een stopcontact om de lege batterij van zijn elektrische auto, motor en fiets op te laden, was niet bepaald boeiend te noemen. Alleen op het eind werd het nog een klein beetje spannend toen er tegen de klok nog 360 km moest afgelegd worden per fiets en het achterwerk van Koen het begaf.

 

Alsof ze rap-rap nog een aflevering in elkaar moesten flansen, zo leek het wel. Want geef toe, de helft van de trip hadden jij en ik net zo goed kunnen volbrengen. Met de trein naar Amsterdam rijden, daar overstappen in een luxueuze elektrische wagen om naar Hamburg te zoeven, waar een elektrische motor klaar stond om de 510 km. naar Frederikshavn te overbruggen: avontuurlijk is anders. Koen moest er alleen voor zorgen dat hij op tijd stopte om de batterijen op te laden en diende te overleven met 50 euro per dag.

Pech: overal werd elektriciteit à volonté aangeboden

Vooraf had men wellicht gehoopt dat de zoektocht naar een slaapplaats en een stopcontact moeilijk zou verlopen, maar dat bleek allerminst het geval. Overal waar Koen stopte, kreeg hij meteen een glas water, een bord soep en elektriciteit à volonté aangeboden.

De overtocht naar Zweden kon een hinderpaal zijn want die moest per zeilboot gebeuren, maar ook dit leverde geen boeiende tv op want Koen vond al snel twee jonge kerels bereid om hem een lift te geven. Geeuw!

Koenecologisch

Bijna ingedommeld voor het scherm

De laatste etappe – 360 km. per elektrische fiets naar Oslo – bleek wel bijzonder lastig omdat de fiets erg zwaar was en de batterij sneller dan verwacht leeg liep. Tot overmaat van ramp bleek zijn achterwerk niet bestand tegen zo’n lange tocht. “Nu is het officieel: mijn poep ligt helemaal open. Mijn knie is gezwollen en mijn voeten slapen, maar mijn hart pompt nog en mijn benen blijven draaien” zuchtte Koen. Deze quote voorkwam dat we helemaal wegdoezelden voor het scherm, maar de voorbije maanden hebben we Koen net iets te vaak zien sterven op een fiets om nog echt verrast te zijn.

Laatste 1.000 km per… vliegtuig!

De grootste ontgoocheling werd voor het eind bewaard. Toen Oslo uiteindelijk – uiteraard nèt op tijd – bereikt werd, stapte Koen doodleuk met weervrouw Jill Peeters in een vliegtuig om zo de resterende 1.000 km naar Spitsbergen te overbruggen. Wtf, vtm? Bij de aftiteling snel vermelden dat de CO²-uitstoot van de vlucht gecompenseerd werd door CO2logic was een lachertje na een uitzending die draaide rond ecologisch reizen.

De laatste etappe in het Hoge Noorden die per vliegtuig werd afgelegd had veruit het meeste potentieel om een boeiend programma te maken. Stuur Koen met een koppel rendieren de kou in, laat hem met sneeuwschoenen door een winterlandschap ploeteren, laat hem overnachten in een zelf gebouwde iglo, met een roedel husky’s over het ijs glijden, een gat in een bevroren meer zagen om een zalm te vangen,… De mogelijkheden waren er. We moesten het stellen met het zoeken naar stopcontacten. Jammer!

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier