Vakantietip: 6 x zomerpret in het Koksijdse Abdijmuseum

Binnenkort een weekendje of vakantie aan zee gepland? Het Koksijdse Abdijmuseum Ten Duinen pakt deze zomer uit zes activiteiten voor zowel jong als ouder. Je maakt er kennis met eeuwenoude kustbewoners, speurt naar archeologische schatten en geniet van livemuziekoptredens bij het sfeervolle museumcafé. 

1. Voor de speurneuzen

Oude huizen uit de dynastie van Merovingen worden nagebouwd met Legoblokken. © Abdijmuseum Ter Duinen

In 2017 veranderde de werf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde-Oostduinkerke in  een archeologische site. Wetenschappers ontdekten een nederzetting van de Merovingische dynastie met daarbij een grafveld. In een nieuwe themaopstelling kan je de vondsten bewonderen. Bovendien bouwde David Vanhee enkele typische huizen uit die tijd na met Legoblokjes. De schat van vlieg ligt trouwens ook in de site verstopt, zet dus je beste speurneus op!

2. Woon een muzikale abdijavond bij in het museumcafé

Eventjes uitblazen na je museumbezoek? Dat doe je in het museumcafé De Gasterie. Tussen 11 juli en 28 augustus pik je er elke woensdagavond een gratis live-optreden mee op de Abdijavonden. Elke week is er een nieuwe artiest van de partij en proef je van een ander muziekgenre. Zo voert Etoile Musette je naar het Parijs van de 19e eeuw. Speelt de band Malahide Schotse en Ierse folk. Zorgt een speciale double bill voor een streepje romantiek. En blaast de West Corner Brass Band je omver met funky covers. Ook Lucky Fonz III komt langs. In Nederland is deze singer- songwriter populair en nu komt hij Koksijde veroveren!

3. Reis terug naar de middeleeuwen met het ‘Feest in de Abdij’

Met “Feest in de Abdij” kruip je in de huid van een jonkvrouw en ga je terug naar de middeleeuwen © Sofhie Legein

Op 13 augustus viert het Abdijmuseum feest. Tijdens het festival ‘Feest in de Abdij’ reis je terug in de tijd en beland je in de middeleeuwen. Je kruipt in de huid van een jonkvrouw of edelman en ontdekt hoe het leven er toen aan toeging. Zo maak je kennis met heel wat middeleeuwse ambachten, theater… En spring je opzij voor indrukwekkende roofvogels die de lucht doorklieven.

4. Steek de handen uit de mouwen in workshops bij Famile@TenDuinen

Tussen 6 juli en 24 augustus kan je met je familie allerhande workshops volgen. Veronique Vandevoorde maakt je wegwijs in de kalligrafie. Terwijl de Westhoek Academie Koksijde een creatieve tekenworkshop geeft. Stefans Pottery leert je pottenbakken.

5. Krijg een rondleiding door het museum met een VR-bril

Met een VR-bril op ontdek je hoe het er vroeger in de abdij aan toe ging. © Michel Maes.

De hele zomervakantie kan je elke woensdag een rondleiding krijgen tussen de oude abdijmuren. Een professionele gids vertelt je alles over de machtige duinheren die hier ooit leefden. Die duinheren loop je bijna letterlijk tegen het lijf wanneer je een VR-bril opzet. Deze virtualrealitybeleving katapulteert je terug naar 1490.

6. Verpozen in een pop-upbar in de natuur

Naast de abdijruïne zoek je de natuur op in het park van Koksijde. Tussen 11 juli en 28 augustus word je op verschillende donderdagen verwelkomd in de pop-upbar. Die opent telkens de deuren van 14 tot 19 uur. Zo neemt vertelster Renata Bruggeman je mee naar het Wonderwoudje. En luister je naar de livemuziek van Saxilicious, Johnny & The Sparks, Korrigan, Ambrazar en The Almost Swinging Jazz Band.

Info. www.tenduinen.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier