Kunst op plekken waar je het niet meteen verwacht: Bijzondere ontmoetingen met kunst

Kunst hoeft niet per se in een museum staan. Kijk naar het succes van de driejaarlijkse kunsthappening Beaufort waar vorige zomer meer dan een miljoen mensen op afkwam. We gaan op zoek naar nog meer interessante ontmoetingen met kunst.

Door Marijn Follebout

1. West-Vlaanderen – Melancholie in de kapel

Gisteren opende de tentoonstelling ‘Melancholy – Poetry of the Mind’ in het Adornesdomein in hartje Brugge. Dit prachtige domein werd in 1429 opgericht door de puissant rijke handelaar en diplomaat Anselm Adornes. De Jeruzalemkapel torent er hoog bovenuit en is op zich al een fraai staaltje religieuze kunst. Zijn nazaten beheren nog steeds het domein. In dit feeërieke kader gaan kunstenaars het begrip ‘melancholie’ ontleden en onderzoeken. “Is het niet tijd om melancholie te rehabiliteren voor wat het oplevert aan creatief genie?”, vindt Véronique de Limburg Stirum, bezielster van deze te ontdekken parel in de werelderfgoedstad. Nog tot 3 september.

www.adornes.org

2. Oost-Vlaanderen – Laatste kans

Verschillende kunstenaars gaan in dialoog met de verhalen en de geschiedenis verbonden aan het Kasteel van Laarne. De waterburcht vlakbij Gent was het toneel van een heksenproces, liefdesperikelen en aanvallen. Onder de noemer NADIR creëerden onder meer Wim Delvoye, Berlinde De Bruyckere en Michaël Borremans nieuw werk die perfect tot in zijn recht komt in het eeuwenoude slot. Haast je, want volgende week zondag sluit de tentoonstelling.

www.kasteelvanlaarne.be

3. Vlaams-Brabant – Cartoons van GAL

Het sanatorium van Tombeek was dertig jaar lang de favoriete pleisterplek van urbexers, mensen die verlaten plekken fotograferen. Het modernistische gebouw werd enkele jaren opgeknapt en een nieuw leven gegeven als woonzorgcentrum. Er vinden regelmatig tentoonstellingen plaats in de noordoostelijke vleugel van het gebouw. Vandaag is de laatste dag van de expo AL GAL met 150 tekeningen van de huiscartoonist van het weekblad Knack. GAL is 81 jaar ondertussen, maar zijn pen en geest blijven scherp.

www.masereelfonds.be

4. Antwerpen – Een sprekend beeld

Op en rondom het MAS in Antwerpen is wel meer kunst te vinden. Kijk maar naar de achtste verdieping waar het Groetend Admiraal Koppel staat. Of blik even naar beneden naar de Hanzestedenplaats. De Dead Skull van Luc Tuymans is niet meer zo goed zichtbaar als in het begin, maar is er wel nog. Vlakbij op de Godefriduskaai staat nog een bijzonder beeld, de Antwerpse fluisteraar. Hij fluistert je in het Antwaarps de mooiste boodschappen toe.

www.deantwerpsefluisteraar.be

5. Limburg – Betoverende kunst

Het Kunstuur brengt topwerken samen van Belgische schilders van 1850 tot 1950. Bij elk werk laat een BV zoals Stijn Meuris of Marc Uytterhoeven zijn licht schijnen. De soundtrack wordt verzorgd door componist Dirk Brossé. Dat zijn de elementen die van Kunstuur in het historisch stadhuis van Hasselt een succes maken. Morgen start de vierde reeks van het Kunstuur in Mechelen.

www.kunstuur.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier