Jawel, zo vaak moet je dus je lakens wassen!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je moet je beddengoed vaker vervangen dan je denkt. We brengen ongeveer één derde van ons leven in bed door en dan is een propere en gezonde omgeving best wel belangrijk. Voor bacteriën, schimmels en andere viezigheden is je bed immers een geliefkoosde verblijfplaats, en met die griezels wil je het bed echt niet delen.
Heerlijk om te kunnen slapen tussen pas gewassen en fris ruikende lakens. Maar was jij je beddengoed eigenlijk wel vaak genoeg? En doe je dat trouwens ook op de correcte manier? Weet dat er in je bed niet alleen allerlei bacteriën en huistofmijten wonen, maar dat er ook nog heel wat andere smerigheid in je bed ligt. En het meeste vuil veroorzaak je overigens zelf!
Met wie (en wat) deel je de lakens?
Huisstofmijt. In elk bed zal je huisstofmijt aantreffen. Deze microscopische kleine diertjes smullen van jouw dode huidcellen en zweet. Bovendien verwarmen ze zich graag aan jouw lichaamswarmte (lees: ze hurken graag tegen je aan tijdens je slaap). Geef toe, wellicht niet de meest charmante bedpartners die je je kunt inbeelden! En o gruwel: er kunnen tot 2 miljoen mijten in je matras schuilen.
Dode huidcellen. We verliezen per dag maar liefst zo’n miljoen dode huidcellen. Gigantisch veel, maar erg is dat niet: je huid hoort zich gewoon te vernieuwen. Alleen: al die dode huidcellen blijven aan je lakens kleven, en dat vinden de huisstofmijten geweldig. En hoe meer dode huidcellen, hoe meer huisstofmijt.
Zweet. Tijdens het slapen, zweet je heel wat af; sommige bronnen spreken van 0,25 tot 2 liter! Veel kun je daar niet aan doen: als je het tijdens je slaap te warm krijgt, dan moet je lichaam zweten om af te koelen. En al dat zweet dringt je lakens in natuurlijk.
Lichaamssappen en oliën. Speeksel, bloed, urine, huidolië… Al wat je maar kunt bedenken: het zit op je lakens.
Stof, kruimels, dierenharen. Maak je niet geregeld je slaapkamer schoon? Hou je van ontbijt op bed of een late snack terwijl je al in bed ligt? Ziedaar de kruimels in bed: ideaal om insecten te lokken. En heb je een hond of kat die graag op je bed ligt? Dan heb je ook nog eens te maken met dierenharen die moeilijk te verwijderen zijn.
Is die viezigheid gevaarlijk?
In principe niet, we willen niemand smetvrees aanpraten. Maar veel mensen reageren allergisch op stof en huisstofmijt, en dat is minder aangenaam. Huisstofmijten veroorzaken zelf geen allergie, hun uitwerpselen wel. Die zijn zo klein dat we ze inademen, en in sommige gevallen daar allergisch op reageren: astma, bronchitis, exceem, jeukende ogen…. De laatste jaren lijken we trouwens meer en meer gevoelig voor allergieën: voorkomen is beter dan genezen.
Hoe kom je van die viezigheid af?
Door je lakens voldoende te wassen en regelmatig je matras te vervangen of (laten) reinigen.
Laken en ander beddengoed moet je minstens één keer per week wassen. Tegenwoordig – dankzij de moderne wasmiddelen – is je was al proper bij 30°. Maar de huisstofmijten laten zich hierdoor niet verslaan: was je lakens daarom op minimaal 60° om de diertjes te verdrijven.
Je kussen dien je het liefst 2 keer per jaar te wassen, ook op 60 graden. Tip: indien je kussen niet in de wasmachine mag, leg hem dan een dag in de vriezer; door de koude gaan de bacteriën en mijten dood gaan.
Bescherm je matras met een goede – ondoorlaatbare – matrassenhoes die je eens in de 2 weken wast. Wie last heeft van allergieën, kan de matras regelmatig ook professioneel laten reinigen. En naargelang je matras dien je deze om de 5 of 10 jaar te vervangen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier