Luc Appermont openhartig: “Ik had relaties met vrouwen maar heb nooit een andere man dan Bart bemind”

In het nieuwe Eén-programma ‘Het Huis’ brengt een interessante Belg 24 uur door in een villa op een voor hem onbekende locatie. Daar wordt hij een etmaal lang geïnterviewd door Eric Goens. De eerste aflevering stond in het teken van Luc Appermont (66 jaar), die tot zijn verbazing Bart Kaëll (55) als mystery guest zag verschijnen. Uiteraard ging een groot deel van het programma over hun relatie die ze 25 jaar geheim wisten te houden. Maar we kwamen ook te weten dat Luc voorbestemd was om pastoor te worden, dat zijn beide ouders getroffen werden door dementie en zijn biologische leeftijd amper 50 jaar bedraagt!

Elke bezoeker wordt thuis opgehaald en geblinddoekt naar Het Huis gebracht. Vanaf dan passeert 24 uur lang enkel het eigen leven de revue. Dit gebeurt aan de hand van vier bijzondere kamers: de jeugdkamer (waar de gast in zijn of haar eigen verleden graaft), de gastenkamer (rond etenstijd komt een onaangekondigde gast opdagen), de sportkamer (waar de biologische leeftijd wordt bepaald aan de hand van een reeks fysieke tests) en de biechtkamer (waar naar leugentjes om bestwil of zelfs echte zonden gepeild wordt).

R2015_A0001_1201279

De opvallendste quotes van Luc Appermont op een rijtje:

Over zijn jeugd: “Tot mijn 15de met grootvader in één kamer”

“Mijn vader was secretaris bij het OCMW en mijn moeder was onderwijzeres. Ik was het derde kind in een gezin van vijf, had drie broers en een zus. Tel hier mijn grootouders bij en je weet dat we met negen onder één dak woonden. Tot mijn vijftiende sliep ik met mijn grootvader in dezelfde kamer. Hij ging vroeg slapen en dan moest ik in een hoekje met een lamp mijn huiswerk maken. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar toen hij op zijn negentigste overleed, was dat bijna een opluchting omdat ik eindelijk meer vrijheid had.”

Over zijn internaatjaren: “Ik was doodongelukkig”

“Omdat mijn ouders vonden dat ik onhandelbaar was, stuurden ze me op internaat. Mijn moeder hoopte trouwens dat ik pastoor zou worden. Ik mocht maar één keer per maand naar huis en had slechts één keer om de twee weken bezoekrecht. Ik was er doodongelukkig. Pas toen de directeur dit merkte en aan mijn ouders meldde dat ze me er moesten weghalen, is dat ook gebeurd.”

Over relaties met vrouwen: “Voelde dat er iets fout zat”

“Ik heb relaties gehad met vrouwen. Maar ik kon die nooit doorzetten omdat ik voelde dat er iets fout zat. Ik kon er nooit volledig voor gaan, er was altijd iets dat me afremde. Soms vraag ik me af of ik nog een relatie zou kunnen hebben met een vrouw. Wellicht zou dat mogelijk zijn, want ik heb nooit een keuze kunnen maken tussen mannen en vrouwen. Het is de persoon die telt, niet het geslacht.”

Over de relatie met Bart Kaëll: “We zijn de beste maatjes”

“We zijn een soort twee-eenheid. In een relatie de beste maatjes kunnen zijn, is het allerbelangrijkste. Al zowat 30 jaar zijn we samen, maar pas in 2010 maakten we het bekend. Familie en vrienden waren wel al veel langer op de hoogte. Er deden geruchten de ronde dat we de gekste dingen deden om onze relatie te verbergen, zelfs afzonderlijke vluchten namen als we samen op vakantie gingen. Maar daar is niets van aan. Will Ferdy verklaarde in de gespecialiseerde pers dat we in een hotel in Tenerife de lift namen naar verschillende verdiepingen en dan stiekem in dezelfde kamer sliepen. Dat is een urban legend, Bart was toen zelfs nog nooit in Tenerife geweest. Toen ik Will hiermee confronteerde, gaf hij toe dat hij zich had vergist: het ging om Koen Crucke en zijn vriend Jan. Maar ondertussen stond het verhaal wel in de boekskes.”

R2015_A0001_1201313

Over zijn dementerende ouders: “Moeder vaak zien huilen”

“Mijn moeder is 99 jaar geworden. Vanaf haar 90ste ging ze achteruit. Dementie is een vreselijke ziekte. Vooral de overgangsfase is verschrikkelijk. Ik heb mijn moeder vaak zien huilen in de zetel. Ze besefte immers dat ze niet meer kon wat vroeger wel mogelijk was. Eenmaal het verstand het volledig laat afweten, is het eigenlijk minder erg. Dan genieten ze van kleine dingen. Ook mijn vader is er door getroffen na zijn 80ste. Soms lacht Bart dat hij mij in een instelling zal plaatsen als ik zelf ook dement word. En dat hij me dan nog één keer per jaar zal bezoeken en bij het afscheid zal zeggen: tot morgen hé!” (lacht)

Reactie vader op beroepskeuze: “Jij wordt helemaal niets!”

“Toen ik acht was en Tony Corsari op tv zag, wist ik dat ik ook voor televisie wou werken. Maar mijn vader bleek minder enthousiast. Zijn reactie toen ik het hem vertelde, vergeet ik nooit: ‘Jij? Jij wordt helemaal niets’. Het heeft me alleen nog meer gedreven om voor mijn keuze te gaan en te bereiken wat ik wou.”

Biologische leeftijd: 50 jaar! Maar wel gekrompen.

In de sportkamer werd aan de hand van een aantal proeven zijn biologische leeftijd bepaald. Het begon met een kleine shock want bij de meting werd duidelijk dat Luc 3 centimeter kleiner is dan hij zelf dacht: 1,77 meter tegenover de verwachte 1,80 meter. Een beetje gekrompen dus! Gelukkig bleek na enkele proeven (zoals fietsen op rollen, reflexen testen…) dat zijn biologische leeftijd slechts 50 jaar bedraagt. Amper 5 procent van zijn leeftijdsgenoten scoort beter.

De biechtkamer: “Nooit een andere man bemind”

Op het eind van elke aflevering tracht Eric Goens Luc zijn gast nog een zonde te laten opbiechten. Maar bij Luc Appermont lukte dat niet. “Of ik ooit een andere man heb bemind? Neen, oh neen, nooit!” Of er in Bart dan misschien wel een zondaar schuilt?” probeerde Goens dan maar. “Neen, Bart is een oprecht goed man”, luidde het kordate antwoord.

Het Huis, elke dinsdag om 20.40 u. op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier