Marcel Vanthilt presenteert nieuwe Arbeid Adelt!-plaat: “Als ik stilzit, stopt mijn leven”

Hij is ondertussen een klein jaar met pensioen, maar dat zult u aan Marcel Vanthilt niet gemerkt hebben. U hoort hem elke week op Willy de nieuwste rockhypes serveren, en nu is er met ‘Het heelal is hier’ ook een kersverse Arbeid Adelt!-plaat die verre van belegen klinkt.

“Neen. Wat had ik moeten doen? Als ik stilzit, stopt mijn leven, en ik wil nog even doorgaan. Ik kan dus niet in Zuid-Afrika onder een boom gaan zitten, een fles per dag drinkend. Het lijkt me nochtans leuk – ‘kwart voor zes, dat was de eerste fles’, zoals ik in Pelikaan zing – maar ik moet daar mee opletten want anders is het elke dag aperitief van elf uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Ik moet dus andere dingen doen zoals optreden, muziek maken en dingen creëren.”

Is het pensioen op dat vlak een bevrijding? Dat je nu enkel kunt doen wat je wil?

“Goh, mijn zelfstandigenpensioen van 1.300 euro per maand, daar kun je nu ook niet van leven. Al moet ik niet per se bijklussen, ik heb gespaard want ik wist dat dit er aan kwam. Maar ja, ik wil nu wel doen waar ik zin in heb. Het fijne is dat dat voor dit jaar al gelukt is. 2023 staat nu al vol tot en met november met fijne dingen. Ik kan daar heel erg blij van worden. Radio maken zoals ik nu op Willy doe is geweldig, en is heel erg bevrijdend in vergelijking met televisie. Ik kies plaatjes, ga die bij hen draaien terwijl ik tussendoor wat onzin verkoop, en ze zeggen: ‘leuke show’. (lacht) Dat is een ontzettende vrijheid.”

En er is dus ook nieuwe muziek. Vijf jaar geleden sprak ik je over je debuut onder eigen naam en zei je ‘nummer twee en drie staan al klaar in mijn hoofd’. Het werd dan toch opnieuw als Arbeid Adelt!?

“Ja, zelfs al zijn de twee andere onderweg afgevallen. Luc (Vanacker, gitarist, red.) had al lang een burn-out, en wil niet meer optreden, zelfs al heeft hij zo goed als alle gitaren op deze plaat ingespeeld. En Jan (Vanroelen, sax en synths, red.) heeft het aan zijn hart. Dus nu ze eindelijk uit is, is het een Arbeid Adelt!-plaat waarop ik alleen overblijf en op het podium sta met een andere band. En ja: de volgende twee platen zitten ook al in mijn hoofd. (lacht) Ik vind dat het hele proces van opnemen en uitbrengen ellendig lang duurt.”

Dus Arbeid Adelt! is vanaf nu Marcel Vanthilt met een nieuwe band?

“Toch zeker wat betreft de concerten, we moeten dan eens zien wat het wordt voor toekomstige platen. Want als Luc ook niet meer meedoet, dan is het niet meer Arbeid Adelt!. Maakt mij ook niet zo veel uit, misschien is het net goed om de naam na deze plaat echt neer te leggen en dan een band te beginnen die ’t Stad Leest heet of zo – het maakt niet uit.”

‘Het heelal is hier’ is nu uit op Starman Records.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier