Ontbijtbabbel met muzikant en radiomaker Marcel Vanthilt: “Mijn lichaam aanvaardt het pensioen, mijn hoofd niet”

Officieel mag Marcel Vanthilt (65) dan wel met pensioen zijn, in de realiteit blijft hij Vlaanderen torpederen met nieuwe muziek, shows en radio-uitzendingen. “Het plan is om eindeloos te blijven doorgaan. Op mijn 80ste wil ik nog op de Gentse Feesten staan. Ik wil Iggy Pop inhalen, al zou ik op die leeftijd niet meer zoveel vel durven te tonen. (lacht) Ik beloof plechtig dat ik tegen die tijd mijn kleren zal aanhouden op het podium.”

Strak in het pak zwarte stropdas, zwart hemd, zwart kostuum op een maandagochtend. Je moet het Marcel Vanthilt nageven: de man heeft stijl. En duw een latte in zijn handen en hij begint automatisch te filosoferen. Over de renaissance van Arbeid Adelt!, radiozender Willy, MTV en over zijn wekelijks moment van geluk: in de rij bij de bakker op zondagochtend.

Laat ons met iets zomers beginnen: jouw festivalzomer start op de Gentse Feesten op zondag 23 juli. Dat kan tellen!

“Ik las vorige week in De Zondag dat Christoff al zenuwachtig is voor zijn optreden op het Sint-Baafsplein. Wij staan daar dus ook. En dat is inderdaad wel wat: het doek gaat open en plots staat daar 10.000 man voor je. Maar wij zijn er klaar voor. We hebben afgelopen voorjaar veel gespeeld in kleine en middelgrote clubs. Die eerste optredens verliepen vrij stroef, omdat je zo’n nieuwe plaat dan nog niet in de vingers hebt. Maar nu kijken we vol vertrouwen uit naar de festivalzomer, die voor ons van start gaat in Gent. Dat is toch wel genieten. Tegenwoordig worden alle festivals zo professioneel georganiseerd. Toen we in 1981 met Arbeid Adelt! begonnen was het podium een afgedankte oplegger van een vrachtwagen. (lacht)

Een nieuwe plaat, een zomer vol festivals, volgende week nog een nieuwe single. Mag ik spreken van een Arbeid Adelt!-renaissance?

“Goh, het was in ieder geval lang geleden dat we nog zo productief waren. Vijf jaar lang was er niets en dan overkomt je dit. Van een paar nieuwe nummers kwam een album en plots sta je op de Gentse Feesten. Eigenlijk zou ik eens een langetermijnplanning moeten maken voor Arbeid Adelt!. Dat komt er maar niet van, ondanks het feit dat we al 42 jaar bestaan. (lacht) Ik vind het trouwens wel goed om zo’n oud merk in stand te houden en af en toe een opfrisbeurt te geven. Klassieke merken als De Blauwe Hand, Planta en Côte d’Or doen dat ook.”

Had jij ooit gedacht op je 65ste nog zo actief te zijn? Naast muziek maak je namelijk ook radio als een bezetene.

“De honger blijft groot. Officieel mag ik dan wel met pensioen zijn, maar mijn hoofd weigert. Mijn lichaam aanvaardt het pensioen, mijn hoofd niet. Dat is het leuke aan de creatieve sector: je stopt wanneer je wil stoppen, maar je kunt ook eindeloos blijven doorgaan. En dat is dan ook het plan. Ik hoop nog heel lang op een podium te mogen staan én radio te blijven maken. Want ook dat vind ik heel aangenaam; vooral omdat dat zo’n activiteit is die ik helemaal alleen kan doen. Ik koop voor Willy de muziek aan die ik wil, zet het in de databank, plak daar wat jingles tussen, verzin een bindtekst en klaar! Daar komt geen producer, regisseur of raad van bestuur aan te pas. Heel anders dan tv-werk dus.”

Als ik nooit meer op tv zou komen, dan is het zo. De toekomst is aan de jeugd”

Alleen zou je dat tv-werk waarschijnlijk ook nog willen doen, mocht je de kans krijgen. Is het niet zonde dat zo’n bron aan ervaring en kennis niet meer aangeboord wordt door tv-zenders?

“Zonde? Het is niet aan mij om dat te beweren. Maar ze zouden nog aan die oude Vanthilt mogen schudden om te zien welke verhalen eruit vallen. Voorlopig gebeurt dat niet – al ben ik met een productiehuis wel bezig om een docu te maken over de begindagen van MTV. Het zou fijn zijn als daar nog iets van terechtkomt. Maar als ik nooit meer op tv zou komen, dan is het zo. Zo gaat het leven. De toekomst is aan de jeugd. Het was jammer dat het voor mij vanaf mijn 60ste plots afgelopen was, maar ik heb het daar niet moeilijk mee.”

Je bent nu 65 en hebt een zeer gevarieerde en bijzondere carrière achter de rug. Blik je wel eens terug?

“Goh, wat moet je daarmee, terugblikken? Het zijn nu niet meer dan leuke anekdotes; interessant om verhalen over te vertellen, en hopelijk ooit nog die docu over te maken. Want het was wel wat, dat begin van MTV in Europa. Toen we op 1 augustus 1987 begonnen, was er nog niet eens sprake van VTM. Er was enkel de openbare omroep die elke avond om kwart voor elf stopte met uitzenden. Plots was er een zender die 24 uur per dag uitzond, vol rockmuziek en flitsende presentatoren. En dat op een scharniermoment in Europa, niet lang voor de val van de Berlijnse Muur. Afijn, het is niet zo dat ik regelmatig terugblik, ik kijk liever vooruit. Al ben ik laatst wel met mijn zoon naar een expo in het Huis van Alijn geweest over de jaren negentig. De VHS-cassette en flippo’s; voor mij is dat alsof het gisteren was. Voor hem is dat totale prehistorie. Ik toonde hem een faxmachine; hij kon niet geloven dat zoiets ooit bestaan heeft. (lacht)

‘Arbeid Adelt!’ staat op zondag 23 juli op de Gentse Feesten. In augustus speelt de band op Carrousel (Schilde), Fonnefeesten (Lokeren), Paulusfeesten (Oostende), De Ruyterfeesten (Waasmunster), Rock ‘N Rex (Essen) en Schippersweekend (Lauwe). Vanthilt is ook curator van festival MoMeNT in Tongeren van 3 tem 13 augustus, met theater, muziek, comedy en expo’s op tal van plekken in de stad. Info: moment.tongeren.be.

Ideale zondag

“Op een ideale zondag sta ik vroeg op, liefst zonder kater. En uiteraard ga ik dan eerst naar de bakker. Dat is voor mij echt een moment van geluk. Ik woon pal in het centrum van Antwerpen, en de stad is op zondagochtend op haar best, wanneer de straten verlaten zijn en enkel locals naar de bakker gaan. In de rij staan is dan zelfs helemaal niet zo erg. Ik vind het ook altijd tof om wat te lezen op zondag: de krant, weekendbijlagen, boeken, … En een ideale zondag omvat ook wel een portie natuur. Uitwaaien aan zee vind ik altijd een aanrader.”

Citytrip Wenen

“Nog tot 20 augustus is mijn zomer goed gevuld met optredens, maar daarna wil ik graag even naar het buitenland. Ik wil naar steden in Europa waar ik nog nooit geweest ben. En ik heb voor eind deze zomer mijn zinnen gezet op Wenen en Salzburg. Ik hou van klassieke muziek en wil het graf van Beethoven zien. En ik hoop dat hij in Wenen begraven ligt (lacht). Volgend jaar wil ik dan nog een keer wat verder gaan, naar Azië. Vietnam, Thailand, China of Zuid-Korea. Daar zal ik wat tijd voor moeten vrijmaken.”

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier