Vijf leuke tips voor mini-avonturen met je kids

Maak een winterpicknick klaar, trek jullie laarzen aan en vertrek op avontuur vanuit je achtertuin! Je hoeft niet altijd lange autoritten of treinreizen te maken om een leuk en verfrissend avontuur te beleven met de hele familie. Wedden dat er in je buurt tal van leuke plekken zijn waarvan je het bestaan zelfs niet wist? Goedkoop, simpel, kort, effectief en voor het hele gezin!

De Britse avonturier Alastair Humphreys lanceerde de term micro-avontuur. Zelf beleefde hij grootse avonturen. Zo stak hij de Atlantische Oceaan over in een roeiboot, wandelde hij een jaar door India en fietste hij vier jaar de wereld rond. Hij besefte dat zulke avonturen niet voor iedereen haalbaar zijn en daarom bedacht hij het concept micro-avontuur: een avontuur dat kort, simpel, dichtbij en goedkoop is.

Het haalt je uit je routine en creëert een instant vakantiegevoel midden in de week. Ideaal om met je kroost te doen! In je buurt vind je vast en zeker een park, bos of provinciaal domein waar je vakantie dicht bij huis kan beleven of waar je rustig in het groen kan gaan wandelen of spelen. Ik zocht voor jullie vijf leuke manieren om op micro-avontuur te gaan in jullie buurt. Laat het avontuur beginnen!

1. Elfstedentocht in eigen land

Neem elf dagen vakantie en ga elke dag een andere stad bezoeken die je nooit eerder bezocht. Wat dacht je van Dendermonde, Roeselare, Sint-Niklaas, Mechelen, Leuven, Namen, Luik, Bergen, Aalst, Turnhout of Hasselt?

2. Koken op een vuur onder de sterren

Je hoeft niet altijd lang vakantie te hebben om avontuur in je leven te roepen. Ook midden in de week of tijdens het weekend kan je avontuurlijke dingen doen zoals samen gaan koken op een vuur onder de blote sterrenhemel.

3. Sluit je ogen en duid een punt aan op een kaart van je buurt

Spannend, hé! Beslis zelf of je naar dat punt gaat wandelen of fietsen. Geniet onderweg van de wondermooie plekjes waar je al jaren rond leeft, maar die je nog nooit opgevallen zijn.

4. Bedenk zelf micro-avontuurtjes

Fiets van de kleuterschool van het ene dorp naar de kleuterschool van het andere dorp, van de ene oma en opa naar de andere oma en opa. Of vanaf het ziekenhuis waar je kinderen geboren zijn tot het huis waar je nu woont… als het maar anders is dan anders.

5. Toerist in eigen stad of dorp

Bekijk via website of brochures de hotspots van je stad of gemeente. Trek er dan op uit met je foto-toestel om de lokale folklore vast te leggen zoals je dat in het buitenland zou doen.

 

door Lobke Gielkens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier