Singer-songwriter Milo Meskens debuteert met ‘Contrast’: “Ik dacht soms dat ik waardeloos was”

Twee jaar geleden stak Milo Meskens de neus aan het venster met het aanstekelijke New Beginning. Vandaag ligt eindelijk zijn debuut Contrast in de winkel, en is de jonge Deinzenaar klaar om de wereld te veroveren. “Je moet nieuwe dingen blijven ontdekken in mijn plaat.”

Matthieu Van Steenkiste

Had jij echt 500 songs klaar voor deze plaat?

Als je alles bij elkaar telt wat ik in mijn leven heb geschreven, kom je wel aan zo’n getal. Maar natuurlijk kwam niet alles in aanmerking voor Contrast. Maar ook als je kijkt naar wat ik specifiek met producer Jo Francken heb bekeken voor deze plaat, zullen het er toch nog een paar honderd zijn. En dan tel ik de verschillende versies nog niet mee, want van sommige nummers heb ik 150 varianten liggen. Het was een geluk om met Jo te kunnen werken. Hij heeft me gepusht om op alle vlakken beter te worden. Niet alleen als songschrijver, maar ook als artiest, tekstschrijver, gitarist,… En dat zonder dat hij zijn voorkeuren of benaderingen doordrukte. Ik heb altijd het gevoel behouden dat ik mijn eigen plaat maakte, maar Jo heeft een ongelofelijk oor voor wat een goeie song is, waar ik het overzicht al eens verlies als ik maanden aan een stuk heb geschreven.

Jo was ook de man die je terug naar af stuurde, waarna je je doorbraakhit New Beginning schreef. Gebeurt het nog vaak dat hij je moet zeggen dat het niet goed genoeg is?

Natuurlijk. Je moet Jo ook kennen om dat aan te kunnen. Hij is erg direct in hoe hij de dingen uitdrukt, zo weet je altijd wat je aan hem hebt. De keerzijde daarvan is dat het ook hard kan zijn. De eerste maanden dat ik met hem werkte, heb ik daar erg hard aan moeten wennen. Ik dacht dat ik waardeloos was omdat hij altijd zei wat niét goed was. Ondertussen heb ik geleerd hoe hij werkt, en heb ik er ontzettend veel aan. Ik ben al perfectionistisch, maar hij pusht me om nóg verder te gaan daarin. Ik ben hem erg dankbaar.

Je nieuwe single Stone Cold Liar laat een ietwat nieuw geluid horen.

Dat was bewust. Ik schreef dat nummer nadat ik vorig jaar met een aantal mensen uit de hiphop en urban scene had mogen werken. Dat vond ik heel erg inspirerend. Vooraf was ik nochtans heel erg bang dat ze mij als skinny white boy singer-songwriter niet echt warm gingen verwelkomen. Ik heb veel geleerd van hoe anders zij muziek maken, met loops en beats. Ik vond het wel fijn om dat eens te verkennen op Stone Cold Liar. En ja, natuurlijk heeft het iets van Ed Sheeran, daar ga ik niet omheen draaien. Ik hou van zijn muziek, dat laat sporen na, zoals je ook invloeden van John Mayer of James Bay hoort.

Met zo’n plejade aan songs kon de titel niet anders dan Contrast worden, met diversiteit als rode draad?

Dat is me pas op het einde opgevallen, eigenlijk. Ik heb nooit geschreven met het plan veel facetten te laten horen, maar op het einde merkte ik dat dat er in stak, en dat alles toch een eigenheid had. Want het mag dan een vrij mainstreamplaat zijn, ik heb met een verleden in punk- en bluesrockbands wel een meer alternatieve achtergrond. En dat hoor je ook. Er zijn songs waarin nu eens het ene, dan weer het andere bovenkomt, dus het contrast zit in alle lagen. Dat is goed, want ik wil niet dat de plaat ‘op’ is na vijf beluisteringen. Je moet er in kunnen blijven ontdekken.

Je noemt Contrast het einde van een hoofdstuk.

Een open einde dan wel, maar ja: ik heb het gevoel dat nu deze plaat eindelijk uit is, het pas echt gaat beginnen. Ik heb er heel mijn leven van gedroomd om een plaat te mogen maken voor het grootste label van het land. Nu dat gebeurd is, voelt het als een droom die werkelijkheid is geworden. Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik al heb mogen doen, begrijp me niet verkeerd, maar nu kan ik laten zien wie ik ben en start zo een nieuw hoofdstuk. Noem het een doorstart.

Contrast is nu uit. Tourdata op www.milomeskens.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier