Nieuw VRT 1-programma laat koppels kiezen tussen renoveren of verhuizen: “Een koppel dat weent van geluk, daar doe je het voor”

Play4 heeft ‘Huizenjagers’ en ‘Blind Gekocht’, VTM ‘Huis Gemaakt’ en ‘Vakantiehuis For Life’. En nu heeft ook  VRT 1 zijn woon/renovatieprogramma. In ‘Ons huis/nieuw huis’ laten interieurarchitect Ken Creemers en vastgoedmakelaar Kristien Viaene koppels kiezen tussen verbouwen of verhuizen.

Een woning is iets wat alle Vlamingen bezighoudt, in elke fase van het leven: het is de plek waar je kan thuiskomen en ontspannen. Maar wat als die woning niet meer aanvoelt als een echte thuis? Zo kochten Elyne en Lorenz een gezellige bungalow in Pulderbos toen ze twee kinderen hadden, maar barst de gelijkvloerse woning uit zijn voegen nu ze er vier hebben. Lorenz ziet een grondige verbouwing wel zitten, maar Elyne wil liever verhuizen naar een ander pand met meer ruimte. Maar voor welke optie gaan ze uiteindelijk? Dat hangt af van hoe goed interieurarchitect Ken en vastgoedmakelaar Kristien hun werk doen. Samen met zijn aannemersploeg renoveert Ken de woning, terwijl Kristien op zoek gaat naar een nieuw huis voor het koppel. Blijven ze uiteindelijk wonen in hun gerenoveerde eigendom of verhuizen ze naar een nieuw gevonden pand? Dat is voor Ken en Kristien de inzet van Ons huis/nieuw huis.

Ik herken een vleugje ‘Huizenjagers’ en een streepje ‘Blind Gekocht’.
Ken: “Het grote verschil met die programma’s is dat er in Ons huis/nieuw huis een extra spelelement zit: de wedstrijd tussen Kristien en mezelf. Op het einde van de rit moet het koppel namelijk kiezen tussen verbouwen of verhuizen. Dat wedstrijdelement is een leuk en spannend gegeven, al blijft het koppel uiteraard altijd centraal staan.”

Kristien: “Nog een belangrijk verschil met andere woon- of renovatieprogramma’s is de tegenstelling binnen het koppel. De ene wil blijven, de andere wil verhuizen. Het is interessant om die wisselwerking te zien, die zoektocht naar de gulden middenweg. Dat levert een heel menselijk programma op.”

Heeft een van jullie twee niet een makkelijkere taak? Verhuizen is vaak een nog grotere stap dan renoveren. Ken lijkt me in het voordeel te zijn.
Ken: “Ik kan verklappen dat ik geen 8-0-overwinning heb behaald. En dat heeft te maken met de uitdagingen waar we voor staan. Bij een renovatie moet je beschikken over de juiste ruimte. Ik kan niet zomaar 50 vierkante meter toveren voor twee extra slaapkamers en een badkamer.”

Op het einde van de rit moet het koppel kiezen tussen verbouwen of verhuizen

Kristien: “Daar ben ik dan weer in het voordeel: als er 50 vierkante meter extra gezocht moet worden, is het logisch dat je naar een ander pand verhuist. Anderzijds moet ik altijd rekening houden met welke woningen beschikbaar zijn op dat moment. Als die woningen dan nog in dezelfde buurt liggen, is de drempel niet zo groot. Als je een gezin moet verhuizen naar een andere gemeente – met kinderen die dan naar een andere school en jeugdvereniging moeten – is dat niet zo evident. Wat dat betreft was Ken in het voordeel.”

Komt het eigenlijk vaak voor dat binnen het koppel de ene wil verhuizen en de andere wil blijven?
Ken: “Ik denk het wel. Sommige koppels hebben er een jarenlange zoektocht opzitten om het gewenste huis te vinden, en boeken geen resultaat. Dat levert ongetwijfeld slapeloze nachten op.”
Kristien: “Mensen blijven vaak hangen in twijfel. Ze komen niet tot grote beslissingen als ze het onderling niet eens raken. Van de koppels die meededen aan Ons huis/nieuw huis hoorden we over de dilemma’s. Ze wilden echt geholpen worden omdat ze er zelf niet meer uit raakten.”

Is er eigenlijk een voordeligere optie? Bouwmaterialen zijn veel duurder geworden, maar ook interestvoeten zijn de hoogte in geschoten.
Kristien: “Het is heel moeilijk om te zeggen wat voordeliger is. De bouwmaterialen zijn inderdaad enorm gestegen in prijs en ik denk niet dat die weer snel zullen dalen. Ook de loonkosten zijn de hoogte in geschoten. De vastgoedmarkt is de laatste maanden wat vertraagd, al zet die trend zich niet in elke regio of in elk segment door. Kopen wordt in ieder geval wel wat lastiger, door de hoge rentevoeten.”

Jullie hebben voor dit tv-programma acht projecten opgestart. Hoe zwaar was de opnameperiode?
Ken: “Naast dit tv-project hebben Kristien en ik natuurlijk ook ons eigen werk. Het programma was wat dat betreft heel invasief. Het was keihard werken. Het heeft me slapeloze nachten opgeleverd en bloed, zweet en tranen gekost om iets moois neer te zetten. Maar van zodra je de deur naar het huis openzet en het koppel ziet wenen van geluk, dan weet je waarvoor je het allemaal doet. Dan zijn de tijd en energie die je erin gestoken hebt meteen de moeite waard.”

‘Ons huis/nieuw huis’, elke woensdag om 20.45 uur op VRT 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier