Nieuw seizoen Blind Getrouwd: “Sommige singles hebben torenhoge verwachtingen”

Drie koppels op zeven. Daarmee doet Blind Getrouwd het uiterst goed en bewijst het programma dat de wetenschap wel degelijk een handje kan helpen in de zoektocht naar een geschikte partner. Morgenavond gaat seizoen 3 van start, met dit keer vijf koppels en vijf experten.

Sebastiaan Bedaux

De nieuwe expert: Wim. (foto vtm)

Met drie koppels die na twee seizoenen nog steeds getrouwd zijn en kijkcijfers die per aflevering ver boven het miljoen uittorenen, mag het VTM-programma Blind Getrouwd een gigantisch succes genoemd worden. Ook het derde seizoen wordt ongetwijfeld een kijkcijferkanon. Maar liefst 3.600 kandidaten schreven zich in, waardoor de makers van het programma zich genoodzaakt zagen een nieuwe expert in te huren. Seksuoloog en antropoloog Wim Slabbinck doet zijn intrede, naast Gert Martin Hald, Margo Van Landeghem, Alexander Witpas en Sybille Vanweehaeghe. Samen stortten ze zich op de profielen van de singles, en stelden voor de eerste keer in de Vlaamse geschiedenis van Blind Getrouwd vijf koppels samen.

Wim, kende je het programma al? Heb je lang getwijfeld om ja te zeggen?
Voordat ze mij vroegen, was ik al fan van Blind Getrouwd. Ik vond dat er in de twee eerste seizoenen bijzonder respectvol werd omgegaan met de deelnemers. De insteek vond ik ook zeer interessant. Een partnerkeuze wordt tegenwoordig altijd gebaseerd op gevoel, terwijl onze geschiedenis en andere culturen ons leren dat huwelijken ook een kwestie van verstand kunnen zijn. In de westerse wereld vinden wij liefde op het eerste gezicht heel normaal, terwijl dat wetenschappelijk niet bewezen kan worden. Mensen voelen geen liefde, maar wel lust op het eerste gezicht.

Een probleem dat vaker voorkomt, is het hoge eisenpakket van een single. Hoe ging je daarmee om?
Tegenwoordig verwachten we van een partner dat hij of zij een heel dorp kan vervangen: een beste vriend, een goede maat aan de toog, een uitstekende bedpartner, een goede kok, … We hebben torenhoge en onrealistische verwachtingen van relaties. Als expert probeerde ik niet de mensen met een lijstjesmentaliteit – hieraan moet mijn ideale partner allemaal voldoen – maar wel met realistische verwachtingen mee te nemen naar de matchtafel. Voor mij was het trouwens niet het doel dat de koppels na vijf weken dolverliefd op elkaar werden. De deelnemers zelf vinden dat soms heel belangrijk, die gevoelens. Maar wij proberen dat te nuanceren.

Seizoen 1: 1 op 3 geslaagd. Seizoen 2: 2 op 4 geslaagd. Seizoen 3: 3 op 5?
Wij hoeven gelukkig niet aan quota te voldoen. Voor ons als experten is het allerbelangrijkste dat de deelnemers met een goed gevoel terugblikken op hun avontuur. Als ze voelen dat ze niet bij elkaar passen, dan is dat hun keuze. We willen mensen vooral inspireren om hun partnerkeuze te bekijken. Uit onderzoek blijkt dat een relatie op basis van gevoelens niet noodzakelijk beter is. Het is ook afhankelijk van het moment en van engagement. Sowieso is verliefdheid iets dat na twaalf tot achttien maanden verdwijnt, dan moet je toch overstappen op engagement.

Blind Getrouwd, vanaf vanavond elke maandagavond om 20u35 bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier