De onfrisse zaakjes van je wasmachine: over wasluis en hoe je ervan afkomt
Je haalt je was uit de wasmachine en in plaats van het beloofde ‘lentefris’ of ‘oceaanparfum’ ruikt je was eerder muf of nog erger: het stinkt. Herkenbaar? Wellicht heb je te maken met was-luis, iets wat vrij vaak voorkomt en makkelijk te verhelpen is.
Omdat je met de wasmachine vaak grote en kleine wasjes draait, zou je verwachten dat het toestel door en door proper is. Niet is minder waar. In een wasmachine blijven veel huidschilfers, haren, zeep en andere vieze stoffen achter. En dat vinden de bacteriën dan weer geweldig leuk. Het gevolg: een onfris ruikende was en wasmachine en soms zelfs donkere vegen op je was.
Wat is wasluis?
Wasluis wordt ook wel eens vetluis of zeepluis genoemd en is een doodnormaal verschijnsel; er is dus niets mis met je wasmachine of je wasproducten. In feite gaat het niet om een echte luis, maar om een ophoping van vet – een grijswitte of donkere smurrie – waar bacteriën welig tieren. Deze bacteriën zorgen ervoor dat je machine en je was onfris ruiken.
Hoe komen ze in je wasmachine terecht?
Vuile kleren zijn een bron van bacteriën (vuil, huidschilfers, haren, stof, enzovoort). Samen met de restjes zeep die achterblijven in je machine, ontstaan grote kolonies wasluis. De nieuwe wasmiddelen en -machines zijn zo efficiënt, dat ze jouw was al op dertig graden schoon krijgen, maar de bacteriën zijn tegen dergelijke lage temperaturen goed bestand. Het gevolg: ze kunnen zich zonder problemen explosief vermeerderen. En dan ruik je op een zekere dag dus dat er wasluis in je machine huist.
Hoe kun je wasluis voorkomen?
Wasluis in je wasmachine is heel erg vervelend, maar je kunt deze ‘onfrisse praktijken’ makkelijk voorkomen door volgende maatregelen te nemen:
- Draai regelmatig een wasje op negentig graden. Kookwassen is in principe niet meer nodig om je was proper te krijgen, maar je maakt er wel je wasmachine zelf mee proper. Tegen hoge temperaturen zijn de bacteriën niet bestand en kunnen ze zich niet ophopen. Ook de achtergebleven zeepresten lossen bij warmer water op, waardoor ze makkelijker wegspoelen. Gebruik deze 90 gradenwas bijvoorbeeld om je vaatdoeken en lakens te wassen.
- Let ook op het zeepbakje: ook hier kan was-luis zich ophopen, dus maak het regelmatig schoon! Bij de meeste wasmachines kun je het zeepbakje er makkelijk uithalen; geef het regelmatig een sopje.
- Indien mogelijk kun je ook je zeep rechtstreeks in de trommel doen in plaats van in het zeepbakje; deze aanpassing zal het ophopen van zeepresten (en dus bacteriën en wasluis) voorkomen in het zeepbakje.
- Vergeet verder ook niet regelmatig de filter schoon te maken.
- Ook kun je na het wassen de deur van je wasmachine even open laten staan, zodat de binnenkant kan drogen. Een vochtige omgeving is immers ideaal om wasluis te ontwikkelen, en dat wil je vermijden.
Succes!
(foto istock)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier