Ontbijtbabbel met deejay en zangeres Anouk Matton: “Als je je comfortzone nooit verlaat, leer je nooit iets bij”

Sinds ze werd ontmaskerd als Vlinder in ‘The Masked Singer’, slaat Anouk Matton haar vleugels uit als zangeres. Haar eerste single ‘Neem Ik Je Mee’ scoort meer dan behoorlijk in de hitlijsten en er is nog meer Nederlandstalige muziek op komst. De populaire deejay barst dan ook van de zangambitie. “Niks mis met grote dromen te koesteren, al besef ik dat ik nog veel groeimarge heb.”

Het gonst van de bedrijvigheid in het hoofdkantoor van Smash The House in Antwerpen, het muzieklabel van Dimitri Vegas en Like Mike, en een tweede thuis voor dj MATTN, oftewel Anouk Matton. Het ontbijt is voor de gelegenheid een roze donut, de ontbijtplek een vergaderzaal waar Anouk en ik rustig kunnen praten over haar kersverse muziekcarrière. Niet als deejay, want voor haar kunstjes achter de draaitafel is de sympathieke Limburgse al lang wereldberoemd; wel als zangeres, die met Nederlandstalige muziek de hitlijsten bestormt. “Allemaal te danken aan The Masked Singer”, verklaart ze. “Ik had eigenlijk niet zoveel met Nederlandstalige muziek voor mijn deelname. Maar ik had voor aflevering 5 – die ik helaas niet gehaald heb – Vuurwerk van Camille voorbereid. En ik vond dat zo tof om te brengen. Plots besefte ik dat zingen in het Nederlands wel een optie was. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Je eerste single is nu een paar weken uit. Smaakt dat naar meer?

“Absoluut! Ik krijg ook zulke fijne reacties. Neem Ik Je Mee scoort ook goed in de hitlijsten. Op Radio 2 stond ik op plek 11, bij Ment TV op 10 in de Vlaamse Top 10. Het is dan ook een heel tof nummer, geschreven door Jaap Reesema en geproducet door mijn hubby. (lacht) Om eerlijk te zijn, had ik nooit gedacht dat ik de Nederlandstalige kant op zou gaan. Maar als je nu naar de hitlijsten kijkt, zie je zoveel Nederlandstalige nummers. Ik wil daar ook echt in verder, zonder mijn dj-carrière te verwaarlozen welteverstaan. Die twee bezigheden kunnen wat mij betreft perfect naast elkaar bestaan. Ik wil nu singles blijven uitbrengen en hopelijk ooit een nummer 1-hit scoren.”

En een Lotto Arena uitverkopen.

“Dat zou helemaal geweldig zijn! (lacht) Maar zover zijn we nog lang niet, dat besef ik heel goed. Mijn zangcarrière staat nog in de kinderschoenen. Daarom ben ik dankbaar voor elke opportuniteit om mij te tonen als zangeres en om te groeien. Het voelt allemaal nog een klein beetje onwennig. Maar dat was ook zo toen ik als dj begon. Terwijl ik laatst voor bijna 100.000 man heb gespeeld op Sunburn Festival.”

Je stelt je met zo’n nieuwe carrière wel weer open voor kritiek. Terwijl je in de wereld van de elektronische muziek al een grote naam bent.

“Dat besef ik ook, maar als je je comfortzone nooit verlaat, blijf je stilstaan en leer je nooit iets bij. Kijk, haters gaan er altijd zijn. Al krijg ik sinds mijn deelname aan The Masked Singer vooral positieve kritieken en commentaren. Ik werd anderhalf jaar geleden echt afgemaakt voor mijn realityreeks (Anouk Matton Privé, red.). Wat ik toen heb moeten lezen, was vreselijk. Vooral de pers was keihard – en zeker de kwaliteitskranten. Terwijl het gewoon een luchtige realityreeks was, geen Terzake.”

Schrik je nog steeds van hoe hard mensen zijn?

“Ik sta nog steeds versteld van hoe hard mensen kunnen zijn, ja. Ze voelen zich vaak heel groot achter hun computer en hebben niet door welke impact woorden kunnen hebben. Er zijn genoeg voorbeelden van jongeren die een zelfmoordpoging hebben ondernomen door extreem negatieve commentaren. Laat iedereen toch gewoon lekker zichzelf zijn. Leven en laten leven, zo zie ik het.”

Ik sta nog steeds versteld van hoe hard mensen kunnen zijn

Je bent niet zo lang geleden 30 geworden. Was dat zo’n moment om een keertje terug te blikken op wat je bereikt hebt?

“Omdat ik zo ambitieus ben – net als Dimitri trouwens – blik ik vaker vooruit dan achteruit. Maar soms is het nuttig om even stil te staan bij de dingen die we al van onze bucket list hebben mogen afvinken. Ik heb een prachtig gezinnetje, ik voel me goed in mijn vel, ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. En daar ben ik allemaal ook fier op. Het gevaar is om nu weer heel snel naar het volgende project te springen. Daar heb ik het ook met Dimi vaker over. Hij heeft ook al heel wat dromen zien uitkomen, als dj en nu ook als acteur. Dat zijn zaken om dankbaar voor te zijn, daar moeten we bij stilstaan.”

Hoe zit het eigenlijk met zijn acteercarrière?

“Dimi is afgelopen week naar Canada vertrokken voor een nieuwe filmrol. Naast muziek is dat zijn grote passie. Hij vindt het geweldig om te kunnen groeien als acteur en al die kansen te krijgen. Een van zijn grootste dromen is Hollywood, en ik kan hem alleen maar aanmoedigen om ervoor te gaan. Dat doet hij trouwens ook voor mij in mijn muziek. We zijn elkaars grootste supporter.”

Jullie zijn drukbezette mensen. Hoe zien de komende maanden er voor jullie uit?

“Enorm druk! De zomer staat al helemaal volgeboekt, vooral met festivals. Van juni tot september wonen we op Ibiza, omdat we daar vaste dj’s zijn in een club. Als zangeres staat er nog niet veel op de agenda. Ik heb natuurlijk nog maar één eigen nummer. Maar volgend jaar hoop ik ook heel wat Nederlandstalige optredens te kunnen verzorgen.”

‘Neem Ik Je Mee’, de eerste Nederlandstalige single van Anouk Matton, is sinds begin maart te beluisteren op radio en op Spotify.

“Op zondag gaat Dimi altijd naar de bakker en komt dan terug met een grote selectie aan koffiekoeken en broodjes. We zitten dan steeds aan een grote, goedgevulde ontbijttafel. De rest van de zondag gebruiken we om bij te komen van het weekend. Meestal zijn onze weekends bijzonder druk met werk. Op zondag verschuiven we de focus naar familie en rust. Dan gaan we gezellig wandelen met de baby en de hond, maken een uitje naar de zoo of brengen een bezoekje aan familie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier