Ontbijtbabbel met zangeres Barbara Dex: “Ik zou nu nooit meer meedoen aan het Eurovisiesongfestival”

Negentien was Barbara Dex toen ze de Belgische kleuren verdedigde op het Eurovisiesongfestival in Ierland. Nu, dertig jaar later, is de Kempense zangeres nog lang niet uitgezongen. “Die drie decennia zijn ongelooflijk snel gegaan. Op een bepaalde manier is dat confronterend, maar ik ben ongelooflijk trots dat het publiek mij na al die jaren nog weet te waarderen.”

Dertig jaar carrière, zo’n jubileum laat Barbara Dex niet voorbijgaan zonder een cadeautje aan haar publiek. Dat cadeautje is het nieuwe album Dex in ‘t Groot, waarop de sympathieke zangeres uit Mol gekende én vergeten Nederlandstalige muziekparels nieuw leven inblaast, en dat in een grootse, machtige symfonische omkadering. Na drie decennia oogt Barbara nog hongerig en ambitieus. En ze klinkt nog even indrukwekkend als toen. “Ik sta nog altijd met volle goesting op het podium. Ik kijk momenteel uit naar een aantal zomerconcerten in openlucht, maar toch vooral naar mijn tournee langs de culturele centra vanaf september.”

Je viert dit jaar drie decennia carrière. Wat waren voor jou de hoogtepunten?

“Ach, dat zijn er zoveel! Het begon natuurlijk allemaal met het Eurovisiesongfestival in 1993, waar ik mijn hele muzikale carrière aan te danken heb. Ik was 19 en tot ieders verbazing koos de jury en het publiek toen voor een bescheiden meisje zonder ervaring uit de Kempen. Plots ging er een nieuwe wereld voor me open. Sindsdien heb ik heel wat hoogtepunten gekend. Ik mocht de soundtrack inzingen voor de Eén-reeks Windkracht 10, ik heb een tijd deel uitgemaakt van De Laatste Showband, ik heb samengewerkt met artiesten als Tom Helsen en Buscemi, ik heb ooit een plaat opgenomen in Engeland. Ik heb de afgelopen dertig jaar zoveel interessante mensen leren kennen uit verschillende hoeken. Daardoor kan ik terugblikken op een tot nu toe heel gevarieerde carrière.”

Ongetwijfeld herbergt zo’n lange carrière ook een aantal teleurstellingen.

“Klopt. Rond de economische crisis, in 2009, vroeg ik me af of ik niet beter een nine-to-five-job kon zoeken. Ik had toen net een plaat uit, waar ik zelf enorm in geloofde, maar die simpelweg niet aansloeg bij het publiek. Maar plots sloeg de motor toch weer aan en kon ik terecht in de theaters. Daar voel ik me nu nog steeds het beste. Ik vind het nog steeds magisch om een theaterzaal stil te krijgen. Openluchtconcerten kunnen ook een enorme kick geven, maar met ouder worden, geniet ik meer van de intiemere concerten.”

Het moet allemaal groots en spectaculair, terwijl ik van klein en intiem hou”

Je carrière begon met een knal: het Eurovisiesongfestival. Word je daar nog graag aan herinnerd?

“Ik word er nog elk jaar mee geconfronteerd, maar ik kan er zelf niet meer zo geboeid naar kijken. In 1993 was ik nog verplicht om alles live te doen, in mijn moedertaal dan ook nog. Nu gebeurt alles ‘live on tape’, waarbij enkel nog live wordt gezongen. Het Eurovisiesongfestival draait meer om de acts, de kledij en het spektakel, terwijl ik net voor meer ingetogenheid sta. Het moet allemaal groots en spectaculair, terwijl ik van klein en intiem hou. Ik zou nu in ieder geval nooit meer meedoen. Er zijn genoeg andere artiesten die wel perfect passen bij het Eurovisiesongfestival. Toch blijf ik dankbaar voor mijn deelname destijds. Ik ben toen uit mijn schulp moeten kruipen en heb me daarna keihard moeten bewijzen. Dat doe ik na dertig jaar trouwens nog steeds.”

Over iets meer dan een half jaar word je vijftig. Doet dat iets me je?

“Ik vind het wel jammer dat tram 5 er al aankomt, ja. De tijd is gewoon veel te snel voorbijgevlogen. Mijn jaren tussen veertig en vijftig vond ik top, maar ik ben me ervan bewust dat het straks ook wel eens achteruit kan gaan, qua gezondheid bijvoorbeeld. Of qua gezondheid van de mensen rondom ons. Maar momenteel voel ik me supergoed, ik zit goed in mijn vel en verzorg mezelf goed. Dat is ook nodig, want ik recupereer niet meer zo snel als vroeger. Vijftig worden is op zich natuurlijk niet zo erg, maar het zal dan ook rap richting tram 6 gaan. Het leven wordt dan al wat fragieler.”

Heb jij nog ambitieuze toekomstplannen?

“Als mijn carrière kan blijven verder kabbelen zoals het nu al jaren doet, ben ik tevreden. Een Sportpaleis vullen is niet meteen een doel bijvoorbeeld. Maar ik ben blij met hoe de dingen gaan. Ik ben nu al concerten aan het plannen voor 2025.”

Meer info over Barbara Dex, haar optredens en nieuwe album ‘Dex in ’t Groot’ vind je op barbaradex.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier